Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Αδιάκοπη σεισμική κρίση στον Ειρηνικό Καμτσάτκα, και ανατολική Ρωσία


Αδιάκοπη σεισμική κρίση στον Ειρηνικό Καμτσάτκα, και ανατολική Ρωσία
Kamchatka - Μια βίαιη και έντονη σεισμική δραστηριότητα από σμήνος σεισμών συμβαίνει στην περιοχή Petropavlovsk-Kamchatskiy, τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη. Περισσότεροι από 20 σεισμοί έπληξαν την περιοχή τις τελευταίες 22 ώρες, η ισχυρότερη από τις οποίες ήταν μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε τον βυθό του Ειρηνικού σε βάθος 16,5 χιλιομέτρων.
Αυτή η αναταραχή των σεισμών κατά μήκος της περιοχής, αντανακλά στην αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με μία από τις μεγαλύτερες τεκτονικές δομές στον πλανήτη, την πλάκα του Ειρηνικού. Η αυξανόμενη αστάθεια κατά μήκος αυτής της σεισμικής περιοχής ( Καμτσάτκα) θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις γειτονικές τεκτονικές πλάκες.
Η περιοχή Kuril νησιά και Kamchatka εκτείνεται για περισσότερα από 2100 χλμ. από το νησί του Χοκάιντο στην Ιαπωνία, στη χερσόνησο της  Καμτσάτκα, μέσω της αλυσίδας των νησιών Kuril στον Ειρηνικό Ωκεανό, και κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του άκρου της καταβύθισης Ειρηνικού και της Ευρασίας, ενώ είναι μία από τις πιο νευραλγικές περιοχές του πλανήτη τόσο από σεισμική όσο και από ηφαιστειακή άποψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: