Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Ὑπῆρχε ζωή στόν κόκκινο πλανήτη;


Ὑπῆρχε ζωή στόν κόκκινο πλανήτη;

Ὑποστηρίζεται ἡ ἄποψις ὅτι ἡ ζωἠ στήν γῆ θά μποροῦσε νά ἔχῃ προέλθῃ ἀπό τόν Ἄρη. Ὅτι ὑπῆρχε νερό (τουλάχιστον ἁλμυρό) εἶναι σχεδόν βέβαιο. Ἄς μάθουμε λίγα πράγματα γιά τόν κόκκινο πλανήτη καί τούς δορυφόρους του:
Ο τέταρτος κατά σειρά πλανήτης από τον Ήλιο είναι ο Άρης. Γνωστός από την αρχαιότητα για το χαρακτηριστικό κοκκινωπό του χρώμα, πήρε το όνομά του από τον θεό του πολέμου Άρη, ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τον ονόμαζαν Χερ Ντεσέρ, ο κόκκινος. Οι Ρωμαίοι τον αποκαλούσαν Mars και έδωσαν το όνομα του στον τρίτο μήνα του έτους, τον Μάρτιο.
Είναι ο έβδομος μεγαλύτερος πλανήτης με διάμετρο 6.787 χλμ. και βρίσκεται σε απόσταση 1.52 AU (227.940.000 χλμ.) κατά μέσο όρο από τον Ήλιο. Το ημερονύχτιο στον Άρη διαρκεί 24,62 γήινες ώρες περίπου και συμπληρώνει μια περιστροφή γύρω από τον Ήλιο σε 686,980 γήινες ημέρες.


Ο Άρης είναι ορατός με το γυμνό μάτι σαν ένα κόκκινο λαμπρό αστέρι. Λόγω της αραιής του ατμόσφαιρας, είναι δυνατό να παρατηρήσει κανείς πολλά χαρακτηριστικά της επιφάνειάς του με τηλεσκόπιο. Πιστεύεται πως παλαιότερα ο Άρης πρέπει να έμοιαζε με την Γη, αν και η επιφάνεια του είναι πιο κρύα από όσο θα ήταν της Γης αν βρίσκονταν στην ίδια απόσταση από τον Ήλιο.
Η ατμόσφαιρα του Άρη έχει μόλις το 1 χιλιοστό του νερού που περιέχει η αντίστοιχη ατμόσφαιρα της Γης, αρκεί όμως για τον σχηματισμό νεφών. Έχει παρατηρηθεί σε περιοχές αραιή πρωινή ομίχλη και λεπτά στρώματα πάγου στο έδαφος τον χειμώνα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι στο παρελθόν η ατμόσφαιρα ήταν πυκνότερη και πιθανώς να υπήρχε περισσότερο νερό. Σχηματισμοί στην επιφάνεια που θυμίζουν ακτογραμμές, κοίτες ποταμιών και νησιά υποδηλώνουν ότι κάποτε υπήρχε νερό στην επιφάνεια του πλανήτη.
Η τροχιά του Άρη είναι σημαντικά ελλειπτική και συνεπάγεται μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία του, κατά το αφήλιο και το περιήλιο, επηρεάζοντας το κλίμα του Άρη. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του είναι -63°C, με ελάχιστο τους -140°C στους πόλους τον χειμώνα και μέγιστο τους 20°C. στην επιφάνεια το καλοκαίρι.
Οι βαρομετρικές πιέσεις διαφέρουν σε ημιετήσια βάση. Το διοξείδιο του άνθρακα, που είναι το κύριο συστατικό της ατμόσφαιρας, παγώνει, καλύπτοντας εναλλάξ τους πόλους με στρώματα χιονιού και εξατμίζεται με τον ερχομό της άνοιξης. Η μέση πίεση στην επιφάνεια του Άρη είναι περίπου 7 millibars και κυμαίνεται από 10.8 millibars σε βαθιά σημεία μέχρι και 1 millibar στην κορυφή του βουνού Ολύμπου. Η μέση πίεση στη Γη είναι 1000 millibars. Παρά τη χαμηλή πίεση που επικρατεί, είναι αρκετή για την εμφάνιση ισχυρών ανέμων και δυνατών ανεμοθυελλών.
Άλλοι αξιόλογοι σχηματισμοί είναι η Θαρσίς (Tharsis), ένα μεγάλο εξόγκωμα στην επιφάνεια με μήκος 4 χλμ. και ύψος 10 χλμ., οι Valles Marineris, συστάδα φαραγγιών μήκους 4 χλμ. και βάθους 2-7 χλμ. και ο κρατήρας Hellas Planitia στο νότιο ημισφαίριο με διάμετρο 2 χλμ. και βάθος που ξεπερνά τα 6 χλμ. Η επιφάνεια του Άρη στο μεγαλύτερο μέρος της είναι παλαιά και γεμάτη κρατήρες αλλά υπάρχουν και νεώτεροι γεωλογικά σχηματισμοί κοιλάδων, λόφων κ.ο.κ.
Γνωρίζουμε ελάχιστα για το εσωτερικό του Άρη. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι έχει πυρήνα, ακτίνας 1.700 χλμ. περίπου, ένα πυκνό στρώμα μάγματος και λεπτό φλοιό. Ο φλοιός πιστεύεται ότι έχει πάχος 80 χλμ. στο νότιο και 35 χλμ. στο βόρειο ημισφαίριο. Η χαμηλή πυκνότητα του Άρη σε σχέση με άλλους βραχώδεις πλανήτες δείχνει ότι ο πυρήνας του μάλλον περιέχει και μεγάλη ποσότητα θείου εκτός από σίδηρο. Ο Άρης δεν παρουσιάζει τεκτονική δραστηριότητα στο παρόν. Χωρίς κίνηση πλακών οι θερμές περιοχές κάτω από το φλοιό μένουν σχετικά σταθερές.
Υπάρχουν τεράστια ηφαίστεια στην περιοχή Tharsis, αλλά καμία ένδειξη ηφαιστειακής δραστηριότητας. Τελευταία έχουν έρθει στο φως ενδείξεις για παλαιότερη τεκτονική δραστηριότητα νωρίς στην ιστορία του πλανήτη. Έχουν εντοπιστεί μεγάλης εμβέλειας αλλά όχι πολύ δυνατά μαγνητικά πεδία σε σημεία. Ο Άρης δεν έχει ενιαίο μαγνητικό πεδίο αλλά μερικοί υποθέτουν ότι είχε σε παλαιότερη εποχή.
Το πρώτο σκάφος που πλησίασε τον πλανήτη Άρη ήταν το αμερικανικό Mariner 4 (Ιούλιος 1965) που μετέδωσε 22 φωτογραφίες και τη βασική ατμοσφαιρική σύσταση του πλανήτη. Περισσότερα στοιχεία ανακαλύφθηκαν με τις υπόλοιπες αποστολές Mariner 6,7 και Mariner9 που φωτογράφησε από κοντά για πρώτη φορά τους δύο δορυφόρους του Άρη, τον Φόβο και τον Δείμο. Το πρώτο σκάφος που προσεδαφίστηκε ήταν το Viking 1 (Ιούλιος 1976) και κατόπιν το Viking 2 (Αύγουστος 1976). Ακολούθησαν τα σοβιετικά Phobos 1 και 2, που δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στον ομώνυμο δορυφόρο.
Στον Άρη έχουν εντοπιστεί ίχνη χημικής δραστηριότητας αλλά όχι ζωντανοί μικροοργανισμοί, ούτε οργανική χημεία. Κάποιοι βιολόγοι ερευνητές πιστεύουν ότι ο Άρης αυτό-αποστειρώνεται και ότι ο συνδυασμός της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας με την ξηρασία του εδάφους και την όξινη φύση της χημείας του εδάφους αποτρέπουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
 Οι δορυφόροι του
 Ο Άρης έχει δύο δορυφόρους, τον Δείμο και τον Φόβο, τους οποίους ανακάλυψε ο αστρονόμος Έιζαρ Χολ το 1877. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι οι δύο δορυφόροι δεν είναι παρά μικροί αστεροειδείς γεμάτοι κρατήρες από τις συγκρούσεις τους με πολλούς άλλους μικρότερους.
  Φόβος είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο δορυφόρους. Η περιφορά του γύρω από τον πλανήτη διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Είναι από τους μικρότερους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος και το όνομά του το πήρε από τον Φόβο, γιο του Άρη και της Αφροδίτης κατά την ελληνική μυθολογία.
 Ο Φόβος ανατέλλει από τη δύση, κινείται πολύ γρήγορα κατά μήκος του ουρανού, συνήθως δύο φορές την ημέρα, και δύει από την ανατολή.
 Τα πετρώματά του είναι πλούσια σε άνθρακα και πιθανότατα αποτελούνται από ένα μίγμα πετρωμάτων και πάγου, που όμως δεν αντανακλούν παρά το 6% μόνο του ηλιακού φωτός που φτάνει στην επιφάνεια.
 Ο Δείμος είναι μικρότερος από το Φόβο και συμπληρώνει την τροχιά του γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη σε 1,26 ημέρες. Το όνομά του το πήρε από το γιο του Άρη και της Αφροδίτης και σε αντίθεση με το Φόβο ακολουθεί μία διαδρομή στον αρειανό ουρανό παρόμοια με αυτή της Σελήνης στο γήινο ουρανό.
 Η σύστασή του είναι παρόμοια με του Φόβου, δηλαδή αποτελείται από πετρώματα πλούσια σε άνθρακα και από πάγο. Είναι από τα πιο σκοτεινά σώματα του ηλιακού μας συστήματος, αφού αντανακλά μόνο το 7% του ηλιακού φωτός που φτάνει στην επιφάνειά του.
Η επιφάνειά του είναι διάσπαρτη με κρατήρες, αλλά πιο ομαλή από αυτή του Φόβου. Η ηλικία του, βάση των αριθμών και το μέγεθος των κρατήρων, υπολογίζεται ότι είναι 2 δισεκατομμύρια έτη.(focus)  εἰκόνα  
Ἀναπάντητα ἐρωτήματα, τουλάχιστον πρός τό παρόν. Κάποια στιγμή, στό ἀπώτερο μέλλον θά μάθουμε. Ὄχι ἐμεῖς. Ἡ ἀνθρωπότητης τῆς ἐποχῆς ἐκείνης!
Φίλοι

Προσοχή στο διαδίκτυο… κάποιοι κινδυνεύουν


ΣΕΞ ΜΕ ΔΑΙΜΟΝΙΑ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΛΙΓΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ



Τοῦτο δὲ γίνωσκε ὅτι ἐν ἐσχάταις ἡμέραις ἐνστήσονται καιροὶ χαλεποί· ἔσονται γὰρ οἱ ἄνθρωποι φίλαυτοι φιλάργυροι ἀλαζόνες ὑπερήφανοι βλάσφημοι γονεῦσιν ἀπειθεῖς ἀχάριστοι ἀνόσιοι, ἄστοργοι ἄσπονδοι διάβολοι ἀκρατεῖς ἀνήμεροι ἀφιλάγαθοι, προδόται προπετεῖς τετυφωμένοι φιλήδονοι μᾶλλον ἢ φιλόθεοι…(Β’ Τιμ. 1-4)

   
Ασφαλές σεξ με λίγα μόνο ευρώ κατά τη διάρκεια του …ύπνου σας προσφέρουν Σούκουμποι (succubi) κατά παραγγελία από έμπειρους μάγους! Με λίγα μόνο ευρώ; Το αντίτιμο για τις προσφορές που τυχόν θα προσφέρει ο διάβολος δεν περιορίζεται φυσικά στα χρήματα. Αυτά είναι το κέρδος του μάγου.
   Ο διάβολος αρκείται μόνο στην ψυχή σας και αυτή του προσφέρουν όσοι επιθυμούν τις υπηρεσίες του δαίμονα της πορνείας. Όπως διαβάσαμε σε ένα συμβόλαιο, μαζί με την φωτογραφία σας απαραίτητη είναι και η ενυπόγραφη συγκατάθεσή σας ώστε ο μάγος να προχωρήσει στην τελετουργία παραχώρησης του δαίμονα στο …κρεβάτι σας!
    Το γεγονός από μόνο του είναι αρκετό για να καταλάβουμε την προχωρημένη σήψη της ανθρωπότητας. Ο έρωτας από κοινωνία προσώπων εκφυλίζεται σε φόνο της ελευθερίας του ατόμου. Και δεν είναι μόνο η ενδεχόμενη «τηλεοπτική συνουσία» με τα δαιμόνια η οποία μας τρομάζει. Αυτό που μας προβληματίζει είναι ο καθοδηγούμενος «εντοιχισμός» της ανθρώπινης κοινωνίας σε απόλυτα ελεγχόμενο «ατομικό» περιβάλλον όπου ο καθένας μας θα γεννιέται, θα μεγαλώνει και θα πεθαίνει μόνος του. Και μήπως κάπως έτσι δεν διαμορφώνει τον άνθρωπο η εικονική πραγματικότητα των Μ.Μ.Ε και του διαδικτύου;
Στο διαδίκτυο λοιπόν είδαμε πολλές διαφημίσεις προσφοράς σεξ με δαιμόνια τα οποία ονομάζουν Σούκουμπους. Στη Βικιπαίδεια διαβάζουμε ότι η σούκουμπους (λατ. succubus, πληθυντικός succubi), συνήθως γνωστή μαζί με την αρσενική της έκφανση, ίνκουμπους, είναι θηλυκός δαίμονας που επισκέπτεται τους άντρες ενόσω κοιμούνται και προχωρεί σε σεξουαλική επαφή μαζί τους . Συχνά παρουσιάζεται ως γοητευτική παρουσία, κυρίως σε πιο σύγχρονες απεικονίσεις, ωστόσο παλιότερα, και επειδή υφίσταται σε παραδόσεις διαφορετικών λαών, θεωρούνταν άσχημη και προκαλούσε φόβο με το δαιμονικό παρουσιαστικό της, καθώς απεικονιζόταν με ουρά και φτερά, παρόμοια με της νυχτερίδας.
    Όπως και αν ονομάζουν τα πνεύματα αυτά, εμείς γνωρίζουμε ότι πρόκειται περί δαιμόνων οι οποίοι σκοπό έχουν την καταστροφή του ανθρωπίνου γένους. Ο Ευάγριος ο Ποντικός  γράφει  στα Κεφάλαια περί διακρίσεως παθών και λογισμών:
«Δεν μπορώ να γράφω όλες τις κακουργίες των δαιμόνων. Και όσα κακά μηχανεύονται, ντρέπομαι να τα διηγηθώ λεπτομερώς, επειδή φοβούμαι να μην υποστούν βλάβη οι πιο άδολοι και άκακοι που θα τα διαβάσουν. Πλην όμως θα διηγηθώ τις πανουργίες του δαίμονα της πορνείας και άκουσέ τις. Όταν κανείς αποκτήσει την απάθεια του επιθυμητικού μέρους της ψυχής του και οι αισχροί λογισμοί γίνουν ψυχρότεροι, τότε παρουσιάζει άνδρες και γυναίκες να παίζουν μεταξύ τους και κάνει τον αναχωρητή να γίνει θεατής αισχρών πραγμάτων και σχημάτων. Άλλ' αυτός ο πειρασμός δεν είναι από εκείνους που πολυκαιρίζουν.
ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΜΑΓΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ. ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΦΥΛΑΚΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΧΟΡΤΑΓΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ!
    Επειδή η επίμονη προσευχή και ο πολύ περιορισμένος τρόπος ζωής με νηστεία, αγρυπνία και γύμναση σε πνευματικές θεωρίες, διώχνουν αυτόν τον πειρασμό σαν άνυδρο σύννεφο. Συμβαίνει ακόμη και αγγίζει τις σάρκες για να τις ξεσηκώσει στην παράλογη διέγερση, και άλλα πάρα πολλά επινοεί αυτός ο πονηρός, τα οποία δεν είναι ανάγκη να τα φανερώσομε και να τα γράψομε. Πολύ βοηθάει εναντίον των λογισμών αυτών ο υπερβολικός θυμός εναντίον αυτού του δαίμονα. Αυτόν το θυμό τον φοβάται πολύ όταν ξεσηκώνεται σφοδρός εναντίον των λογισμών και καταστρέφει τα σχέδια του. Και αυτό σημαίνει το «να θυμώνετε, αλλά να μην αμαρτάνετε». Αυτός ο θυμός είναι χρήσιμο φάρμακο στη ψυχή κατά των πειρασμών».