Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Μνήμες από τον Δεκέμβριο του 2008…




Μνήμες από τον Δεκέμβριο του 2008…

http://img.protothema.gr/127C6210B86E986BD38DDD4391CB14B3.jpg

Μνήμες από το Δεκέμβριο του 2008, ξύπνησαν και πάλι στο κέντρο της Αθήνας… Η μεγάλη απεργιακή πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, συνοδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια με τραυματίες αστυνομικούς, προσαγωγές, συλλήψεις, σπασμένα καταστήματα, καμένα I.X. και κατεστραμμένες μοτοσικλέτες της Αστυνομίας. Μάλιστα από την οργή των διαδηλωτών δεν γλίτωσε ούτε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος δέχτηκε επίθεση, προπηλακίσθηκε και αναγκάστηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο γα τις πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν είκοσι λεπτά πριν τις δύο το μεσημέρι της Τετάρτης με αποτέλεσμα να γίνουν είκοσι προσαγωγές εκ των οποίων οι 9 έγιναν συλλήψεις, να τραυματισθούν 27 αστυνομικοί και αρκετοί διαδηλωτές, να καούν τρία αυτοκίνητα, δύο μοτοσικλέτες της ΕΛ.ΑΣ, να σπάσουν βιτρίνες τριών καταστημάτων, τεσσάρων γραφείων και να ραγίσουν τρεις γυάλινες προσόψεις κτηρίων.


Επίσημα, η Αστυνομία αναφέρει πως συμμετείχαν στις διαδηλώσεις 23.000 άτομα ωστόσο τα σωματεία κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό διαδηλωτών καθώς ήταν μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών.  

Ξεκίνησαν από το Σύνταγμα  

Ήταν είκοσι λεπτά  πριν τις δύο όταν μπροστά από  τα ξενοδοχεία Athens Plaza και Μεγάλη Βρετανία άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες μολότοφ.  

Αντιεξουσιαστές και  κουκουλοφόροι που είχαν παρεισφρήσει στα γκρουπ με τους χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την αλλαγή του εργασιακού χάρτη με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, άρχισαν να επιτίθενται με βόμβες μολότοφ, πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων. Για αρκετή ώρα η περιοχή της πλατείας Συντάγματος θύμιζε πεδίο μάχης ενώ τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στην οδό Πανεπιστημίου, μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, μπροστά από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και χρειάστηκε αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ να ανέβουν στην πλατεία Συντάγματος για να ηρεμήσει η κατάσταση.  

Έτσι, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν  προς τα Προπύλαια με αποτέλεσμα να σημειωθούν και εκεί επεισόδια. Αξίζει να τονισθεί ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν ιδιαίτερα ισχυρές ενώ έριξαν πολλά δακρυγόνα με αποτέλεσμα ένα  πυκνό χημικό νέφος να απλωθεί  πάνω από το κέντρο της Αθήνας.  

Επίθεση στον Κωστή Χατζηδάκη   

Στην οδό Πανεπιστημίου, την ώρα που έβγαινε από  το πολιτικό του γραφείο έγινε  αντιληπτός από το οργισμένο πλήθος ο πρώην υπουργός και βουλευτής  της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.


Διαδηλωτές, εκτός  από λεκτική επίθεση, όρμησαν  πάνω του και άρχισαν να τον  χτυπούν με γροθιές στο κεφάλι και το σώμα με αποτέλεσμα να τραυματισθεί και να μεταφερθεί για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο.

Για την επίθεση, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Αντικείμενο της έρευνας είναι να εξακριβωθεί από ποιους και υπό ποιες συνθήκες δέχθηκε την επίθεση ο πρώην υπουργός, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες για τη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων, όπως αυτό της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Στο πλαίσιο της έρευνας η Εισαγγελία ζήτησε ήδη από χθες με έγγραφά της από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα βίντεο, όπου έχει καταγραφεί η επίθεση σε βάρος του κ.Χατζηδάκη.
Μαζική πορεία     
Η πορεία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης  ήταν μία από τις μαζικότερες  των τελευταίων ετών και από το Πεδίο του Άρεως κατέληξε στη  Βουλή ( από το πεδίο του Αρεως  και την Ομόνοια) όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις , στις ΔΕΚΟ και κατά του προϋπολογισμού λιτότητας.  

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία των επικεφαλής του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς ο κ. Παναγόπουλος είναι ασθενής επί τρεις εβδομάδες, ενώ ο κ. Παπασπύρος βρέθηκε στο εξωτερικό… 

Οι ομιλητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις νέες συμβάσεις εργασίας που οδηγούν σε περικοπή των αμοιβών. Οι δε εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ που είχαν και την πιο μαχητική παρουσία τόνισαν ότι δε θα ανεχτούν περαιτέρω  συρρίκνωση του εισοδήματός τους. 

"Νομοθέτησαν τη  σύγκρουση και θα την έχουν " δήλωσε ο γραμματέας οργανωτικού της ΓΣΕΕ κ. Βαγγέλης Μουτάφης. "Το 2011 θα έρθουν  περισσότερες και δυναμικότερες κινητοποιήσεις" προειδοποίησε ο κ. Ηλίας Ηλιόπουλος γ.γ. της ΑΔΕΔΥ ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέξης Τσίπρας που ήταν παρών στη συγκέντρωση επεσήμανε: "Όσο πιο γρήγορα φύγει η κυβέρνηση των μεταφραστών του μνημονίου, τόσο πιο γρήγορα θα αποφύγουμε να πιάσουμε πάτο".  

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η απεργία είχε 100% συμμετοχή στα διυλιστήρια, τα λιμάνια και τα ναυπηγεία ενώ ξεπέρασε το 90% στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.