Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Επαναφέρουν το θέμα της ταυτότητας οι Σκοπιανοί

Επαναφέρουν το θέμα της ταυτότητας οι Σκοπιανοί



Αλλάζει την στάση της η ΠΓΔΜ και επανέρχεται στην σκληρή γραμμή για την ονομασία που ακολουθούσε και επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε ομιλία του σήμερα στη Βουλή, επιχείρησε να συνδέσει το θέμα της ονομασίας με τα αποκαλούμενα ζητήματα «ταυτότητας».

«Το πρόβλημα της ονομασίας στην ουσία είναι ζήτημα ταυτότητας. Η ελληνική πλευρά, σε όλες τις συνομιλίες στο παρελθόν, ποτέ δεν το έκρυψε αυτό. Η κυβέρνηση Καραμανλή είχε το θάρρος να το πει, και αργότερα η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ανοιχτά σε αυτό. Πρόκειται για ένα δύσκολο και πικρό για εμάς θέμα, το οποίο δυστυχώς ο νότιος γείτονάς μας όχι μόνο το επεξεργάστηκε στο παρελθόν, αλλά είναι επίκαιρο και στα 20 χρόνια της ανεξαρτησίας μας», ανέφερε ο Νικολά Γκρούεφσκι, απαντώντας σε επερωτήσεις βουλευτών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επικαλέστηκε απογραφές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για το ζήτημα. «Το πρόβλημα με την ταυτότητα και το άνοιγμα αυτού του προβλήματος από το νότιο γείτονά μας υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια. Εάν κοιτάξετε τις απογραφές για την εθνοτική σύνθεση του πληθυσμού που διεξήγαγε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 20ου αιώνα, το 1903, το 1904, το 1905, στο βόρειο τμήμα της σημερινής Ελλάδας, θα δείτε πόσοι Μακεδόνες ζούσαν εκεί τότε και πόσοι ζουν τώρα, πώς πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση και η αναχώρηση, δηλαδή η απομάκρυνσή τους από αυτό το έδαφος. Εάν κοιτάξετε λίγο αυτό το τμήμα της όχι και τόσο μακρινής ιστορίας, θα αντιληφθείτε ότι αυτό το ζήτημα είναι αρκετά πιο παλιό και ξεπερνά τα χρόνια της ζωής μας. Το ζήτημα ποτέ δεν έκλεισε. Το ζήτημα ήταν υπαρκτό και πριν να γίνει πρωθυπουργός ο Νίκολα Γκρούεφσκι » είπε ο Νικολά Γκρούεφσκι.

Ο Ν. Γκρούεφσκι υπερασπίζεται το «ζήτημα της γλώσσας»
«Θα σας υπενθυμίσω ότι το 2005 ο διαμεσολαβητής Νίμιτς κατέθεσε μια πρόταση στην τότε κυβέρνηση και εκείνη την περίοδο ο κ.Τσερβένκοφσκι (σ.σ. ήταν τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ) κάλεσε σε συνάντηση τους αρχηγούς των κομμάτων. Εγώ τότε ήμουν επικεφαλής του VMRO-DPMNE που ήταν τότε στην αντιπολίτευση. Ο Τσερβένκοφσκι παρουσίασε την πρόταση στην οποία υπήρχε ξεκάθαρα πρόβλημα με τη μακεδονική γλώσσα, αφού δεν συμπεριλαμβάνονταν η μακεδονική γλώσσα στη λύση. Εγώ αντέδρασα σε αυτή την πρόταση ενώ ολόκληρη η τότε εξουσία - ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, την αποδέχθηκαν. Αυτό ήταν λάθος και το πρώτο σημάδι ότι κάποιος στη χώρα είναι έτοιμος να αποδεχθεί την απαλοιφή κάποιων τμημάτων της ταυτότητας του μακεδονικού λαού», είπε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση του κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας και να εξευρεθεί λύση προκειμένου να εκλείψουν οι δυσκολίες για την ΠΓΔΜ και να μην απειλούνται τα ζωτικά της συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένων και ζητημάτων που σχετίζονται με την «εθνική ταυτότητα».

«Σε αυτό ακριβώς επικεντρώνονται οι προσπάθειές μας, οι συζητήσεις σε διάφορα επίπεδα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση, η οποία θα συμβάλει στην απεμπλοκή της ενταξιακής πορείας της Μακεδονίας στην Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, και παράλληλα, δεν θα επιφέρει ζημιά , η οποία ενδέχεται να έχει μακροχρόνιες συνέπειες», κατέληξε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Γκιόργκι Οροβτσάνετς, αντέτεινε ότι ζητήματα που άπτονται της «εθνικής ταυτότητας» εμφανίσθηκαν μόλις τα τελευταία χρόνια και κατηγόρησε ως υπεύθυνη γι’ αυτό την κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι. 
ΠΗΓΗ((http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=26436&catId=1))