Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009

ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ....(Ο ΓΛΥΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ).


Η ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ Ο ΓΛΥΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΨΥΓΕΙΑ.
ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.ΑΛΗΘΕΙΑ (ΓΙΑΤΙ)???

  1. Στοπ στην ασπαρτάμη του ΡάμσφελντΛΟΝΔΙΝΟ. Την άμεση απαγόρευση της ασπαρτάμης προτείνει ειδική βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διατροφή, ζητώντας μάλιστα την απόσυρση από τα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ χιλιάδων προϊόντων που περιέχουν την τεχνητή αυτή γλυκαντική ουσία.«Η χρήση της ασπαρτάμης εγκρίθηκε επειδή ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, πρώην πρόεδρος της εταιρείας Searle, που δημιούργησε το γλυκαντικό, άσκησε πιέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της επιτροπής, Ρότζερ Ουίλιαμς. Η ασπαρτάμη καταναλώνεται κάθε μέρα από τουλάχιστον έναν στους 15 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο«Υπάρχουν ισχυρά και αξιόπιστα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος ουσία», δήλωσε ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Ουίλιαμς, επικαλούμενος νέα ιταλική μελέτη, που, στο πλαίσιο μακροχρόνιας έρευνας, συνέδεσε το γλυκαντικό με καρκίνο σε αρουραίους. Ο Ουίλιαμς υποστήριξε ότι η χρήση της ασπαρτάμης «εγκρίθηκε από το παράθυρο», ενώ από την ανακάλυψη του γλυκαντικού υπήρχαν έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες στη δημόσια υγεία.«Η χρήση της ασπαρτάμης εγκρίθηκε επειδή ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, πρώην πρόεδρος της εταιρείας Searle, που δημιούργησε το γλυκαντικό, άσκησε πιέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής για τη διατροφή, του Βρετανικού Κοινοβουλίου, Ρότζερ ΟυίλιαμςΟι πιέσεις του «γερακιού»Ο Βρετανός βουλευτής επιτέθηκε έντονα στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, υποστηρίζοντας ότι ως πρόεδρος της Searle κίνησε τα κατάλληλα νήματα για να πετύχει την έγκριση της ουσίας παρ' όλο που δεν υπήρχαν τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία που να διαβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλής.Η ασπαρτάμη καταναλώνεται κάθε μέρα από τουλάχιστον έναν στους 15 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται αντί της ζάχαρης σε τουλάχιστον 6.000 προϊόντα, από γλυκά, τσίχλες και αναψυκτικά, αλλά και σε βιταμίνες.«Η ασπαρτάμη είναι ασφαλής και δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία», δήλωσε η Βρετανή υπουργός Υγείας Κάρολαϊν Φλιντ, επικαλούμενη παλαιότερα επιστημονικά στοιχεία. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων μελετά την ιταλική έρευνα και αναμένεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση για τη γλυκαντική ουσία.http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=16.12.2005,id=3436360Αναψυκτικά διαίτης, τσίχλες, μπισκότα light κ.α. περιέχουν ποσότητες ασπαρτάμης.Ειναι προτιμότερο να καταναλώνουμε ζάχαρη σε λογικές ποσότητες παρά άλλου είδους γλυκαντικές ουσίες.Τα αναψυκτικά διαίτης εξακολουθούν να μας παχαίνουν, και να μας προκαλούν φούσκωμα λόγο ανθρακικού, οπότε είναι άσκοπο να πίνουμε αναψυκτικό light επειδή περιέχουν ζάχαρη.Οί ζαχαρίνες επίσης θεωρούνται επικίνδυνες.O τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι χημικές ουσίες που αναπτύχθηκαν σαν υποκατάστατο της ζάχαρης.Μιμούνται τη γλυκειά γεύση αυτής χωρίς να περιέχουν τον ίδιο βαθμό θερμίδων.Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την τάση κατανάλωσης από την κοινωνία των προιόντων "light",έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση αυτών των χημικών χωρίς αντίστοιχη ενημέρωση των ανθρώπων για τους πολύ υψηλούς κινδύνους για την υγεία τους. Τα υποκατάστατα της ζάχαρης μπορεί να προέρχονται από συνθετικές ή φυσικές πηγές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,τέσσερις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι εγκεκκριμένες για χρήση,η ζαχαρίνη, η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η acesulfame-K. Η ζαχαρίνη ήταν η πρώτη τεχνητή γλυκαντική ουσία που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1879 από τους Remsen και Fahlberg μετά από ένα ατύχημα πειραματισμού με παράγωγα τολουενίου. Αργότερα το 1950 αναπτύχθηκε μια μέθοδος παρασκευής της ζαχαρίνης από φθαλικούς ανυδρίτες, και για την παρασκευή της αυτή η μέθοδος ακολουθείται μέχρι σήμερα.Είναι 300-500 φορές περισσότερο γλυκειά από την ζάχαρη(σουκρόζη) και χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να προσδώσει γλυκειά γεύση σε προιόντα στοματικής υγιεινής,όπως οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα.Το νομικό καθεστώς για χρήση της ζαχαρίνης διαφέρει από χώρα σε χώρα. Χρησιμοποιούνταν διεθνώς για πολλά χρόνια, μέχρι που οι μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και αυτή η πιθανότητα οδήγησε την απαγορευσή της στον Καναδά το1977. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κυκλοφορεί ελεύθερα,όμως είναι υποχρεωτική η αναγραφή στην ετικέττα: " ...η χρήση αυτού του προιόντος μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας...περιέχει ζαχαρίνη που εχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα". Σε μελέτη του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνεργασία με το αντίστοιχο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο φάνηκε ότι η κατανάλωση ζαχαρίνης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.Προκαλεί επίσης δερματολογικές αντιδράσεις,όπως έκζεμα,φωτοευαισθησία. Άλλες αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν,ναυτία,διάρροια, ταχυκαρδία, πονοκέφαλο, διούρηση, και νευροπάθεια.Η κατανάλωση παιδικού γάλακτος με ζαχαρίνη μπορεί να προκαλέσει υπερτονία, οπισθότονο και στραβισμό.Λόγω των παραπάνω παρενεργειών,η Αμερικάνικη Ιατρική Ομοσπονδία συνιστά την αποφυγή κατανάλωσης της ζαχαρίνης από παιδιά και εγκύους. Η ασπαρτάμη ανακαλύφθηκε επίσης τυχαία από τον J. Schlatter to 1965. Είναι λευκή κρυσταλλική σκόνη και προέρχεται από την ένωση δυο αμινοξέων, του ασπαρτικού οξέος και της φαιλυλαλανίνης.Είναι 200 φορές πιο γλυκειά από την ζάχαρη και χρησιμοποιείται σε προιόντα ights,όπως αναψυκτικά,τσίχλες,παγωτά,διάφορα επιδόρπια,σαν γλυκαντικό στον καφέ,διάφορα φάρμακα,κ.λ.π. Η συσκευασία αυτών των προιόντων πρέπει να αναγράφει υποχρεωτικώς ότι περιέχουν πηγή φαινυλαλανίνης η οποία έχει πολύ βλαπτικές συνέπειες σε άτομα που πάσχουν από ομόζυγη φαινυλκετονουρία(κληρονομική πάθηση).Η ασπαρτάμη προκαλεί παρενέργειες στα περισσότερα συστήματα του οργανισμού.- Μάτια:Τύφλωση στο ένα ή και τα δυο μάτια,μειωμένη νυχτερινή όραση,πόνο στο ένα ή και στα δυο μάτια.- Αυτιά:Διαταραχές της ακοής,πρόκληση διαφόρων ήχων.- Νευρολογικές διαταραχές:Επιληπτικά επεισόδια,πονοκέφαλος(τύπου ημικρανίας),σύγχυση,μείωση ή απώλεια μνήμης,υπνηλία,παραισθησία ή μούδιασμα των άκρων,διαταραχές της ομιλίας,σοβαρή υπερδραστηριότητα,άτυπο προσωπικό πόνο.- Ψυχολογικές/Ψυχιατρικές διαταραχές:Προσβολές πανικού,κατάθλιψη,ευερεθιστότητα,επεισόδεια μανίας και διαταραχές μνήμης,επιθετικότητα,άγχος,μεταβολές της προσωπικότητας,φοβία.- Καρδιαγγειακές διαταραχές:Ταχυκαρδία,επιβράδυνση της αναπνοής,υψηλή αρτηριακή πίεση.- Γαστρεντερικές διαταραχές:Ναυτία,διάρροια που μερικές φορές συνοδεύεται με αίμα στα κόπρανα,εντερικός πόνος,πόνος στην κατάποση.- Δερματολογικές διαταραχές:Αλλεργία, αντιδράσεις στα χείλη και στο στόμα,αναπνευστικές αλλεργίες,όπως άσθμα.- Ενδοκρινολογικές και μεταβολικές διαταραχές:Απώλεια ελέγχου του σακχαρώδους διαβήτη,διαταραχές της περιόδου στις γυναίκες,λέπτυνση ή απώλεια των τριχών,απώλεια βάρους,χαμηλά επίπεδα γλυκόζης(υπογλυκαιμία).- Άλλες διαταραχές:Συχνό αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση,υπερβολική δίψα,κατακράτηση υγρών,πρήψιμο των ποδιών,ηυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.- Πρόσθετα συμπτώματα από την τοξικότητα της ασπαρτάμης περιλαμβάνουν τα πιο κρίσιμα από όλα,όπως μη-αναστρέψιμη βλάβη του εγκεφάλου,ανωμαλίες διάπλασης του εμβρύου,πεπτικά έλκη ακόμη και τον θάνατο.Όλες οι παραπάνω διαταραχές σχετίζονται με την μεταβολή της σχέσεως των αμινοξέων στο αίμα από την ασπαρτάμη. Αυτή μπλοκάρει ή μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, τυροσίνης,ντοπαμίνης, νορεπινεφρίνης και αδρεναλίνης.Ωστόσο, είναι τυπικό ότι τα συμπτώματα από την κατανάλωση ασπαρτάμης δεν μπορούν να ανιχνευθούν με εργαστηριακές ή απεικονιστικές μεθόδους(π.χ. ακτινογραφία). H σουκραλόζη είναι τροποποιημένη ζάχαρη και παρασκευάζεται από την σουκρόζη(ζάχαρη) με αντικατάσταση τριών ομάδων υδροξυλίου(ΟΗ) αυτής, με τρία άτομα χλωρίου.Είναι 600 φορές πιο γλυκειά από τη ζάχαρη και χρησιμοποιείται τόσο σε έτοιμα προιόντα,τσίχλες,αναψυκτικά,επιδόρπια κ.λ.π.,όσοκαι σε εκείνα που παρασκευάζονται στο σπίτι με την επίδραση της θερμοκρασίας,διότι δεν διασπάται. Παρενέργειες αυτής: Προκαλεί συρρίκνωση του θύμου αδένα(μέχρι 40%) και αυξάνει τον όγκο του ήπατος(συκώτι) και των νεφρών. H Αcesulfame-K ή Accesulfame Potassium εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ, σαν ασφαλής τεχνητή γλυκαντική ουσία τον Ιούλιο του 1988 και είναι παράγωγο του ακετο-οξεικού οξέος.Από την έναρξη χρήσης και ύστερα εμφανίσθηκαν διάφορες παρενέργειες,οι εξής:- Διεγείρει την έκκριση της ινσουλίνης προκαλώντας έτσι υπογλυκαιμικά επεισόδια.- Προκαλεί τη δημιουργία όγκων στους πνεύμονες,στο στήθος των γυναικών και σπάνιους τύπους όγκων σε άλλα όργανα(όπως στον θύμο αδένα), ορισμένες μορφές λευχαιμίας και χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις ακόμη και σε μικρές δόσεις.