Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Εξωπλανήτης σαν τον Ερμή κυριολεκτικά βράζει λόγω ζέστης

Εξωπλανήτης σαν τον Ερμή κυριολεκτικά βράζει λόγω ζέστης
Ερευνητές του ΜΙΤ και της NASA ανακάλυψαν έναν πλανήτη στο μέγεθος του Ερμή, περίπου 1.500 έτη φωτός απόσταση από τον Ήλιο, ο οποίος φαίνεται πως αποσυντίθεται από την αφόρητη ζέστη του άστρου γύρω από το οποίο περιστρέφεται. Υπολογίζουν μάλιστα πως αν συνεχίσει να εξατμίζεται με τους σημερινούς ρυθμούς, σε 100 εκατομμύρια χρόνια θα έχει εξαφανιστεί πλήρως, αφήνοντας πίσω του ένα νέφος σκόνης και αερίων.
evaporatingΟ συγκεκριμένος πλανήτης περιστρέφεται μία φορά κάθε 15 ώρες γύρω από το άστρο KIC 12557548, μια από τις πιο μικρές περιόδους που έχουν παρατηρηθεί ποτέ για πλανήτη, γεγονός που υποδεικνύει πως η θερμοκρασία στην επιφάνειά του πρέπει να είναι εξαιρετικά υψηλή και να φτάνει ως και τους 2.000 βαθμούς Κελσίου. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως τα πετρώματα στην επιφάνεια του πλανήτη λιώνουν σ’ αυτό το περιβάλλον σχηματίζοντας ρεύματα που παρασύρουν αέρια και σκόνη και τα εκτοξεύουν στο διάστημα, δημιουργώντας μια ουρά παρόμοια με αυτή των κομητών.

Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ, το οποίο μελετά 160.000 άστρα του γαλαξία μας, ψάχνοντας για εξωπλανήτες, πλανήτες δηλαδή που δεν ανήκουν στο ηλιακό μας σύστημα. Το τηλεσκόπιο καταγράφει τη λαμπρότητα των άστρων σε τακτά χρονικά διαστήματα, ερευνώντας για μεταβολές που έχουν κάποια περιοδικότητα. Εάν παρατηρηθεί πως η λαμπρότητα κάποιου άστρου μειώνεται για λίγο κάθε κάποιο σταθερό χρονικό διάστημα, αυτό σημαίνει πως κάποιο αντικείμενο περνάει περιοδικά μπροστά από το άστρο στο διάστημα αυτό, παρεμποδίζοντας μέρος της ακτινοβολίας του άστρου να φτάσει στο τηλεσκόπιο. Έτσι οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν νέους πλανήτες αλλά και στοιχεία για την περίοδό τους και το μέγεθός τους.

Η διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν πως οι επιστήμονες με επικεφαλής τον φυσικό Saul Rappaport, παρατηρούσαν μια μεταβολή στη λαμπρότητα του άστρου κάθε 15 ώρες, η οποία όμως δεν ήταν σταθερή, διέφερε δηλαδή σε κάθε περιστροφή του πλανήτη γύρω από το άστρο, κάτι το οποίο δεν έχει παρατηρηθεί ξανά. Η ομάδα σκέφτηκε διάφορες εναλλακτικές, όπως ένα σύστημα δύο πλανητών, που ο ένας περιστρέφεται γύρω από τον άλλον, και οι δύο γύρω από το άστρο, όμως το πολύ μικρό χρονικό διάστημα των 15 ωρών δεν άφηνε περιθώρια για τέτοιο περίπλοκο σύστημα, όπως είναι για παράδειγμα αυτό της Γης – Σελήνης που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Η εξήγηση που κατέληξαν ήταν αρκετά πιο απλή: οι εναλλαγές στη φωτεινότητα του άστρου οφείλονταν στο νέφος σκόνης και αερίων που ακολουθεί τον πλανήτη, και παίρνει ακανόνιστα σχήματα με κάθε περιστροφή του πλανήτη γύρω από το άστρο. Με λίγα λόγια, η εικόνα του πλανήτη που λιώνει από τη θερμότητα δημιουργώντας ένα σύννεφο σκόνης και η εικόνα από τις παρατηρήσεις, φαίνονται να ταιριάζουν.

ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - Στέλεχος ΝΔ: "Σας βολέψαμε, σας δώσαμε εργολαβίες, τώρα ψηφίστε μας!"


ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - Στέλεχος ΝΔ: "Σας βολέψαμε, σας δώσαμε εργολαβίες, τώρα ψηφίστε μας!"


Φωτογραφία για ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - Στέλεχος ΝΔ: Σας βολέψαμε, σας δώσαμε εργολαβίες, τώρα ψηφίστε μας!Δείτε πως στέλεχος της ΝΔ παρουσία πολλών πρώην υπουργών, βουλευτών αλλά και του Παναγιώτη Ψωμιάδη υπεύθυνου του προεκλογικού αγώνα στη Βόρειο Ελλάδα λέει ωμά πως όλοι οι βολεμένοι που πήρανε συμβάσεις δημοσίων έργων, βολεύτηκαν με δουλειές και όσοι γενικώς επωφελήθηκαν απο την δεξιά παράταξη πρέπει να φέρουν την μάνα τους και τον πατέρα τους να τους ψηφίσουν! Προς το παρόν, όσοι....
πολίτες δεν βολεύθηκαν και δεν συνηθίζουν να τραβάνε τη μάνα και τον πατέρα τους να ψηφίσει για χάρη του κάθε βολεμένου κομματάρχη, μπορούν να τρίψουν τα μάτια τους βλέποντας το παρακάτω βίντεο. Δείτε το γιατί κανένα κανάλι δεν πρόκειται να το δείξει αφού αναφέρεται στο κόμμα που το σύστημα το θέλει οπωσδήποτε πρώτο: