Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Monsanto: Η εταιρία που θέλει τον εκφυλισμό και τον θάνατο των ανθρώπων

Monsanto: Η εταιρία που θέλει τον εκφυλισμό και τον θάνατο των ανθρώπων

Νέο σοκ προκαλεί στη διεθνή κοινή γνώμη η αναφορά επιστημόνων για τις δραματικές επιπτώσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό το μεγαλύτερο σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνο στον κόσμο, το Roundup της εταιρείας Monsanto.
Οι ερευνητές, στην αναφορά τους και αφού επανεξέτασαν εκατοντάδες μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δίνουν νέα διάσταση για τις επιπτώσεις που επιφέρει το Glyphosate, που είναι το ενεργό συστατικό του Roundup.
Στην αναφορά επισημαίνεται ότι οι μέχρι σήμερα διαπιστωμένες επιπτώσεις εάν συνδυαστούν και με άλλες μεταβλητές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως γαστρεντερικές διαταραχές, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.
Την ίδια στιγμή, αίσθηση έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η έρευνα της Greenpeace που εντόπισε την ύπαρξη 27 διαφορετικών χημικών ουσιών, πολλές από αυτές απαγορευμένες εντός της ΕΕ , σε μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες, καρότα και κολοκύθια τα οποία πωλούνται στη χώρα μας. Όπως επισημαίνεται στις επίσημες εγκρίσεις των ουσιών αυτών αναγράφεται πως είναι ύποπτες καρκινογενέσεων και ότι έχουν εξαιρετική τοξικότητα.
Η Greenpeace προτείνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη να αναλάβει δράση μέσα από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων όπως τον τερματισμό των 'προσωρινών αδειών 120 ημερών' τις οποίες δίνει για χρήση άκρως επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, τον έλεγχο των ουσιών ώστε να σταματήσει η χρήση απαγορευμένων καθώς και τη δημιουργία βάσης δεδομένων λιανικής πώλησης φυτοφαρμάκων ώστε να γνωρίζουμε ποιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί σε ποιες καλλιέργειες και από ποιους παραγωγούς.

Ο εφιάλτης της Οκλαχόμα από το διάστημα

Ο εφιάλτης της Οκλαχόμα από το διάστημα

Στη δημοσιότητα έδωσε η NASA την εικόνα του φονικού ανεμοστρόβιλου που χτύπησε την Τρίτη το Μουρ της Οκλαχόμα προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 24 ατόμων, ανάμεσά τους εννέα παιδιών, και τον τραυματισμό 240. Την εικόνα τράβηξε ο ειδικά εξοπλισμένος δορυφόρος Ακουα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, 16 λεπτά προτού η καταιγίδα φτάσει στο έδαφος.
Ο ανεμοστρόβιλος «ακούμπησε» το έδαφος το μεσημέρι της Τρίτης (τοπική ώρα) και ταξίδεψε σε μία απόσταση 30 χιλιομέτρων με σχετικά αργή ταχύτητα (32 χιλιόμετρα την ώρα) σκορπώντας την καταστροφή. Οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 305 χιλιομέτρων την ώρα!  Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση για την περιοχή 16 λεπτά πριν η καταιγίδα «ακουμπήσει» το έδαφος.
Είχε όμως προειδοποιήσει από την Κυριακή ότι αναμένονται ισχυροί ανεμοστρόβιλοι τις επόμενες μέρες. Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι άλλωστε, η σεζόν των τυφώνων σε μια μεγάλη περιοχή των ΗΠΑ.

Stop στον νόμο που βγάζει... λάδι τα μεταλλαγμένα

Stop στον νόμο που βγάζει... λάδι τα μεταλλαγμένα

Εκδηλώσεις στην Αθήνα και σε όλον τον κόσμο το Σάββατο 25 Μαΐου κατά τωνγενετικά τροποποιημένων προϊόντων
Σε πάνω από 2 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο ανέρχονται όσοι έχουν ως τώρα δηλώσει ότι θα διαδηλώσουν σε 49 χώρες απαιτώντας την κατάργηση αυτού που στις ΗΠΑ και αλλού έχει γίνει γνωστός ως «νόμος προστασίας της Monsanto», της μεγαλύτερης εταιρείας παγκοσμίως στον χώρο της αγροτικής βιοτεχνολογίας και των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.
Ανάμεσά τους και πάνω από 800 Ελληνες που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στη σχετική σελίδα στο Facebook (www.facebook.com/events/122101517982083/?fref=ts) για ότι θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα στις 25 Μαΐου στις 6 το απόγευμα.
Ο νόμος, σύμφωνα με τους επικριτές του, ψηφίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο κατά κάποιον τρόπο «στα μουλωχτά», παράλληλα με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό τον περασμένο Μάρτιο.
Όσοι εναντιώνονται στη νομοθετική πράξη θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο δένονται τα χέρια των αμερικανικών ομοσπονδιακών δικαστηρίων από το να μπορούν να απαγορεύσουν την πώληση ή τη φύτευση των γενετικά τροποποιημένων σπόρων, ανεξάρτητα από τις πιθανές επιπλοκές ή συνέπειες που μπορεί να έχουν για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με την Ελληνοαυστραλή κυρία Ρομπέρτα Γώγου, η οποία μαζί με την κυρία Σίλια Πλεμμένου έχουν ασχοληθεί με την οργάνωση της συγκεκριμένης καμπάνιας στην Ελλάδα, «η Monsanto αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρείες του πλανήτη δίνοντας εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε πολιτικούς στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο προκειμένου να πετυχαίνει αλλαγές στη νομοθεσία με τέτοιον τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της αλλά όχι και εκείνα της δημόσιας υγείας.
Δεν είναι τυχαίο που μια σειρά στελέχη της εταιρείας έχουν σταδιοδρομήσει παράλληλα σε θέσεις σε κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ όπως η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ή η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει μια εκστρατεία για την απόσυρση του νόμου, με την οποία φαίνεται να συμφωνούν, εκτός από τους ειδικούς στον χώρο των τροφίμων και οργανώσεις, και κάποιοι αμερικανοί πολιτικοί».
Παραδοσιακά η βιομηχανία των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ισχυρίζεται ότι μέσα από την επέκταση της παραγωγής και της εξέλιξής τους μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα του υποσιτισμού των χωρών της Αφρικής και της Ασίας. «Κάτι τέτοιο δεν ισχύει» ισχυρίζεται η κυρία Γώγου. «Και αυτές οι χώρες έχουν να χάσουν από την επέκταση εταιρειών όπως η Μonsanto. Αφενός κινδυνεύουν εξίσου από τη χρήση ανθυγιεινών προϊόντων. Αφετέρου η είσοδος μιας μεγάλης εταιρείας όπως η Monsanto σε μια χώρα μπορεί να οδηγήσει σε μονοπωλιακού χαρακτήρα καταστάσεις στον τομέα των σπόρων και να κάνει τη γεωργία πολύ ακριβή για τους μικρότερους καλλιεργητές».
Γιατί αφορά και την Ελλάδα
Το ζήτημα, όπως αναφέρει η κυρία Γώγου, αν και εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να αφορά τη χώρα μας άμεσα, είναι τελικά σημαντικό και για εμάς. «Εδώ και χρόνια η Monsanto προσπαθεί μέσω - τι άλλο; - των πολιτικών και οικονομικών προσβάσεών της να ανατρέψει τους κανονισμούς της ΕΕ για την υποχρεωτική σήμανση των προϊόντων (αμφίβολο αν πράγματι επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση) και δεν αποκλείεται να επιτύχει τους σκοπούς της στο τέλος.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επισφαλή θέση. Το να πέσουν οι έλληνες αγρότες θύματα του γίγαντα των πετροχημικών δεν είναι πλέον υποθετικό σενάριο. Εμείς, όσον αφορά την Ελλάδα, ελπίζαμε κυρίως να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο ενάντια στις πρακτικές της Monsanto, αλλά φαίνεται τελικά ότι αρκετοί είναι και αυτοί που θα βρίσκονται στο Σύνταγμα στις 25 Μαΐου».