Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: Αναζητούν το...αόρατο «άστρο του θανάτου»

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: Αναζητούν το...αόρατο «άστρο του θανάτου»

Μαθετε περισσοτερα

Αναζητούν το...αόρατο «άστρο του θανάτου»

Αναζητούν το...αόρατο «άστρο του θανάτου»

Επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) αναζητούν ένα αόρατο «άστρο του θανάτου», που υποψιάζονται ότι βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο μας και το οποίο, κατά καιρούς, «στέλνει» εν δυνάμει καταστροφικούς κομήτες προς το μέρος της Γης.
Το προς το παρόν υποθετικό άστρο, που έχει ήδη βαφτιστεί «Νέμεσις», με βάση τους υπολογισμούς, είναι τεράστιο, πέντε φορές μεγαλύτερο από τον γίγαντα Δία και 7.000 μεγαλύτερο από τη Γη! Θα μπορούσε μάλιστα να είναι αυτό που ευθύνεται για την πρόσκρουση ενός κομήτη ή αστεροειδούς, που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατ. χρόνια. Σύμφωνα με ορισμένους παλαιοντολόγους, κατά τα τελευταία 250 εκατ. χρόνια, η Γη «βομβαρδίζεται» κάθε περίπου 26 εκατ. χρόνια από κάποιο παγωμένο ουράνιο σώμα που προκαλεί μαζική εξαφάνιση των ειδών στον πλανήτη μας.
Μερικοί ερευνητές, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», θεωρούν ότι πίσω από αυτές τις περιοδικές καταστροφικές προσκρούσεις βρίσκεται ένας άλλος «ένοχος», η «Νέμεσις», που στέλνει ουράνια σώματα να πέσουν πάνω στη Γη. Ορισμένοι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το «κρυφό» αυτό άστρο βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός τρίτου του έτους φωτός (δηλαδή 25.000 φορές την απόσταση Ήλιου-Γης).
Εκτιμάται ότι πρόκειται για έναν ερυθρό ή καφέ «νάνο», ένα «αποτυχημένο» άστρο που δεν κατάφερε να δημιουργήσει αρκετή ενέργεια, ώστε να καίει όπως ο ήλιος μας σήμερα. Αν και δεν φαίνεται από τα τηλεσκόπια του ορατού φωτός, ελπίζεται ότι θα γίνει αντιληπτό από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο υπερύθρων ακτίνων WISE της NASA, που εκτοξεύτηκε πέρυσι και άρχισε από φέτος τον Ιανουάριο να «χαρτογραφεί» τους ουρανούς.
Το τηλεσκόπιο αναμένεται να βρει 1.000 καφέ «νάνους» σε μια ακτίνα 25 ετών φωτός από τον ήλιο μας, ώσπου να του τελειώσουν τα καύσιμα τον Οκτώβριο (το κοντινότερο κανονικό άστρο στη Γη απέχει περίπου 4,5 έτη φωτός). Το ηλιακό μας σύστημα πιστεύεται ότι περιβάλλεται από μια τεράστια σφαίρα παγωμένων σωμάτων, το λεγόμενο «Νέφος Όορτ», σε υπερδιπλάσια απόσταση από την «Νέμεση».
Μερικά από αυτά τα παγωμένα σώματα έλκονται προς τη Γη ως κομήτες και μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι γι' αυτό φταίει η ελκτική δύναμη που ασκεί η βαρύτητα της αόρατης «Νέμεσης». Μια ένδειξη ότι η τελευταία όντως υπάρχει, είναι η ανακάλυψη το 2003 ενός μυστηριώδους νάνου πλανήτη, της «Σέντνα», που έχει μια περίεργη επιμήκη τροχιά γύρω από τον ήλιο μας, διάρκειας 12.000 γήινων ετών.
Σύμφωνα με τον αστρονόμο Μάικ Μπράουν που την ανακάλυψε, «η Σέντνα είναι ένα πολύ περίεργο αντικείμενο. Δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται! Δεν πλησιάζει ποτέ κανέναν από τους γιγάντιους πλανήτες ή τον ήλιο μας. Έχει τη δική της πορεία, χάρη στην απίστευτα εκκεντρική τροχιά της. Ο μόνος τρόπος να έχει αποκτήσει μια τέτοια τροχιά, είναι να την έχει ωθήσει κάποιο άλλο γιγάντιο σώμα - άρα, λοιπόν, τι υπάρχει εκεί πέρα;».


Διαβάστε περισσότερα: http://rc-cafe.blogspot.com/2010/04/blog-post_1904.html#ixzz0kv104sg0

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: Ο σεισμός μίκρυνε ανεπανόρθωτα τη διάρκεια της μέρας

ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ: Ο σεισμός μίκρυνε ανεπανόρθωτα τη διάρκεια της μέρας

Μαθετε περισσοτερα

Ο σεισμός μίκρυνε ανεπανόρθωτα τη διάρκεια της μέρας


Ο σεισμός μίκρυνε ανεπανόρθωτα τη διάρκεια της μέρας

Ο δυνατός σεισμός που έπληξε το Σάββατο τη Χιλή ενδέχεται να μετατόπισε τον άξονα της Γης, με αποτέλεσμα να μικρύνει η διάρκεια της μέρας σε μόνιμη και ανεπανόρθωτη βάση, σύμφωνα με επιστήμονες της NASA.

Η αλλαγή είναι αμελητέα, αλλά μόνιμη. Κάθε ημέρα διαρκεί πλέον κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα λιγότερο, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, αλλά υπενθυμίζεται ότι το μικροδευτερόλεπτο αποτελεί το ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.
Ένας μεγάλος σεισμός μετατοπίζει τεράστια μεγέθη βράχων και ως αποτέλεσμα μεταβάλλει την κατανομή της μάζας του πλανήτη, άρα και τon ρυθμό με τον οποίο περιστρέφεται η γη. Ο ρυθμός περιστροφής είναι αυτός που καθορίζει τη διάρκεια της ημέρας. 
"Κάθε γεγονός στον πλανήτη που συνεπάγεται την μετακίνηση της μάζας επηρεάζει την περιστροφή της Γης," δήλωσε ο Benjamin Fong Chao της NASA εξηγώντας το φαινόμενο. 
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ως αναλογία το παράδειγμα ενός skater. Όταν μαζεύει τα χέρια του πιο κοντά στο σώμα του, κινείται πιο γρήγορα, καθώς κατ' αυτόν τον τρόπο αλλάζει η κατανομή της μάζας του. Σύμφωνα με το γεωφυσικό της NASA, Richard Gross, ο οποίος, μέσω ηλεκτρονικής αναπαραγωγής του σεισμού μεγέθους 8,8 ρίχτερ που έπληξε τη Χιλή στις 27 Φεβρουαρίου, κατέληξε στο αποτέλεσμα ότι ο σεισμός αναμένεται να μετακίνησε τον άξονα της Γης κατά περίπου 3 ίντσες, (8 εκατοστά). Όμως ο σεισμός στη Χιλή δεν αποτελεί το πρώτο γεγονός τέτοιας φύσης. Ανάλογη αλλαγή επήλθε μετά το σεισμό του 2004, μεγέθους 9,1ρίχτερ, που δημιούργησε ένα τεράστιο τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη συντόμευση της διάρκειας της ημέρας κατά 6,8 μικροδευτερόλεπτα.


Διαβάστε περισσότερα: http://rc-cafe.blogspot.com/2010/04/blog-post_9341.html#ixzz0kuxeNSZJ