Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Σύγκρουση μετεωρίτη(( Η θεωρία για τη συντέλεια του κόσμου ))..........


Σύγκρουση μετεωρίτη

Η θεωρία για τη συντέλεια του κόσμου στον οποίο ζούμε από ένα μεγάλο μετεωρίτη, είναι μία από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες. Η καταστροφή της γης με αυτόν τον τρόπο, έχει απασχολήσει αρκετούς ερευνητές και έχει δώσει τροφή για τη συγγραφή αρκετών βιβλίων, ενώ οι κινηματογραφικές ταινίες που βγαίνουν κατά καιρούς, αποτελούν υπερπαραγωγές οι οποίες σπάνε τα ταμία.


Η θεωρία αυτή, δεν ήταν πάντοτε τόσο δημοφιλής. Το 1978 όμως, ένας γεωφυσικός ονόματι Glen Penfield, ανακάλυψε έναν κρατήρα με διάμετρο 180 χιλιομέτρων, ο οποίος δημιουργήθηκε με την πρόσκρουση ενός μεγάλου μετεωρίτη με τη Γη. Ο μετεωρίτης αυτός, έπεσε κοντά στην πόλη Chicxulub στο Μεξικό, και η έκρηξη που προκλήθηκε, είχε ισχύ 100.000.000 μεγατόνων TNT (περίπου 2 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την μεγαλύτερη έκρηξη που έχει γίνει από τον άνθρωπο μέχρι σήμερα).



Πιο γνωστός μετεωρίτης όμως, είναι αυτός που πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, προκάλεσε τον αφανισμό των Δεινοσαύρων. Μία τέτοια παρόμοια σύγκρουση μετεωρίτη, μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό ολόκληρης της ανθρωπότητας. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο μετεωρίτης να έχει μήκος μεγαλύτερο από 2 χιλιόμετρα. Η σκόνη που θα σηκωθεί και θα καλύψει τους ουρανούς, τα τοξικά αέρια που θα απελευθερωθούν, αλλά και τα τεράστια τσουνάμι που θα σηκωθούν, δεν θα αφήσουν περιθώρια επιβίωσης στους περισσότερους ζωντανούς οργανισμούς.