Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

--- Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ARECIBO ---


--- Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ARECIBO ---

Η πρώτη προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με έναν εξωγήινο πολιτισμό πραγματοποιήθηκε με την εκπομπή ενός μηνύματος προς το σμήνος αστέρων M13 στις 16 Νοεμβρίου του 1974, από το ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo. Το ράδιο-σήμα των 1.679 παλμών του δυαδικού κώδικα, των 2380 megahertz με διάρκεια 169 δευτερολέπτων και δύναμη 3.000 δισεκατομμυρίων watt, ήταν το ισχυρότερο ανθρώπινο σήμα που είχε ποτέ σταλεί.
Η ομάδα του προγράμματος SETI και ο δημιουργός τους Frank Drake, υπολόγισαν ότι για να φθάσει το μήνυμα στα αστέρια του M13 θα χρειαστούν 22.800 έτη φωτός και μια πιθανή απάντηση θα επιστρέψει στη Γη σε περίπου 26.000 χρόνια!!!

Ωστόσο, μια απάντηση στο μήνυμα του Arecibo εμφανίστηκε σε χωράφια δίπλα από το ραδιοτηλεσκόπιο του SETI Chilbolton, στο Hampshire του Ηνωμένου Βασίλειου, στις 19 Αυγούστου του 2001. Μια απάντηση άγνωστη στους περισσότερους από εμάς αφού κανένα Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό. Η πολύ εντυπωσιακή απάντηση (75 μέτρα πλάτος και 120 μέτρα μήκος ), αποτελείτο από ένα μεγάλο αριθμό pixels, που όταν παρατηρήθηκε από τον αέρα διαμόρφωνε ένα αναγνωρίσιμο σχήμα, σχεδόν ίδιο με το μήνυμα που στείλαμε.

Οι μικρές αλλά πολύ σημαντικές διαφορές ήταν στον πίνακα των ατομικών αριθμών, στο διάγραμμα που απεικονίζει το ηλιακό μας σύστημα το οποίο έχει αντικατασταθεί με ένα άλλο που έχει ακόμη εννέα κόσμους, στην γραφική αναπαράσταση του ανθρώπου που είχε τροποποιηθεί με πολύ μεγαλύτερο κεφάλι, σε αλλαγές στο DNA και στο συνολικό πληθυσμό.

Όπως με όλα τα αγρογλυφικά, η προέλευση της απάντησης του Arecibo συζητήθηκε πολύ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα 27 χρόνια που χρειάστηκε για να επιστρέψει το μήνυμα, δεν είναι επαρκής χρόνος ούτε για να φθάσει στον προβλεπόμενο προορισμό του! Ωστόσο, το σήμα κατά την διάρκεια του ταξιδιού του, υπολογίστηκε ότι θα περάσει κοντά σε περίπου 30 αστέρια ακόμα. Βέβαια μην ξεχνάμε και το ενδεχόμενο, μια τεχνολογία πιο προηγμένη από τη δική μας να μπορεί να πάρει το σήμα προτού να φθάσει στον επιδιωκόμενο στόχο.
Γι αυτό το λόγο, οι επικριτές του δεν μπορούν να αποκλείσουν σε καμία περίπτωση ότι αυτή η μορφή απάντησης δεν είναι και αληθινή… ένα πιθανό μήνυμα από έναν εξωγήινο πολιτισμό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: