Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Νέα βουτιά στη μαύρη τρύπα

Νέα βουτιά στη μαύρη τρύπα

Ανώμαλη προσγείωση με απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα της τάξης των 4 δισ. ευρώ επιφυλάσσει η τρόικα στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές, λόγω της μεγάλης απόκλισης που παρουσιάζει το φετινό έλλειμμα του προϋπολογισμού από το 7,8% του ΑΕΠ, που ανέφερε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011. 
Η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί το προσεχές διάστημα με την αντιπροσωπεία της τρόικας τα μέτρα που θα ληφθούν, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη της υποστηρίζουν ότι θα αρκούσαν περικοπές σημαντικά χαμηλότερες από 4 δισ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία της τρόικας που βρίσκεται ήδη από προχθές στην Αθήνα, διεμήνυσε στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι το έλλειμμα του 2010 θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, σε επίπεδο πάνω από 9% του ΑΕΠ. Η σημαντική αυτή απόκλιση οφείλεται στο γεγονός ότι πέρα από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, η οποία μεταφέρεται εν μέρει και στο 2010, σημειώνεται επίσης και σημαντική υστέρηση στα έσοδα. 

Ειδικότερα, αυξητικά στο έλλειμμα του 2010 επέδρασαν οι εξής παράγοντες: 

1 Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, το οποίο αναμένεται να κλείσει περίπου στο 15,5% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 13,7% του ΑΕΠ. Σε μεγάλο βαθμό, η αναθεώρηση αυτή οφείλεται στον συνυπολογισμό στο έλλειμμα των ζημιών των ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με την Εurostat και την τρόικα, από τον παράγοντα αυτόν θα επηρεασθεί αρνητικά το φετινό έλλειμμα περίπου κατά 0,7% του ΑΕΠ ή κατά 1,6 δισ. ευρώ. 

2 Η υστέρηση των εσόδων που υπολογίζεται ότι θα φτάσει περίπου τα 2 δισ. ευρώ ή σχεδόν στο 0,8% του ΑΕΠ. 

Προκειμένου να περιορίσει το......... μέγεθος του ελλείμματος η κυβέρνηση προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού κι έτσι η σχετική δαπάνη διαμορφώθηκε στα 8,5 δισ. ευρώ. 

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν και την ερχόμενη εβδομάδα, με την ηγεσία της αντιπροσωπείας της τρόικας που φθάνει στην Αθήνα, αλλά ήδη έχει καταστεί σαφές ότι Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον περιμένουν από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα πάνω από 4 δισ. ευρώ για το 2011, καθώς το έλλειμμα πρέπει να υποχωρήσει στο 7,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Μνημόνιο. Την ανάγκη πρόσθετων μέτρων είχε προαναγγείλει, άλλωστε, από προχθές ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 


«Υπάρχει περιθώριο για πρόσθετες περικοπές στις κρατικές δαπάνες» 

ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ υπάρχει προβληματισμός για το πού θα βρεθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό, καθώς η ίδια έχει διαβεβαιώσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο- του Πρωθυπουργού- ότι δεν θα θιγούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Το ίδιο είπε χθες και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο CΝΝ. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου περιορίσθηκε να προαναγγείλει πρόσθετες περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου, αν και δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι αυτές. 

«Δεν μπορείς να συνεχίσεις να κόβεις μισθούς και συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά. 

Ψαλίδι στις ΔΕΚΟ 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές θα προέλθουν κυρίως από τον χώρο των ΔΕΚΟ, περιλαμβανομένων των αμοιβών των εργαζομένων σε αυτές. Επίσης θα περικοπεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Υπάρχει περιθώριο για πρόσθετες περικοπές στις κρατικές δαπάνες», είπε, προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως, μετά τις εξελίξεις για το έλλειμμα, είναι φανερό ότι το μαχαίρι πρέπει να μπει βαθιά. Ακόμη, ο κ. Παπακωνσταντίνου από το Λονδίνο όπου βρισκόταν, ξεκαθάρισε στον δημοσιογράφο του CΝΝ ότι ο νέος προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει ούτε πρόσθετες αυξήσεις φόρων, πέραν αυτών που προβλέπεται ήδη, με βάση το Μνημόνιο, για τα προϊόντα που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Η οικονομία, είπε, δεν αντέχει νέους φόρους και μια αύξησή τους μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Σχετικά με την πορεία των spreads, που αυξήθηκαν και πάλι έπειτα από μια περίοδο υποχώρησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι η προοπτική των εκλογών ανησύχησε τις αγορές, ενώ μίλησε και για την ανησυχία των αγορών λόγω της δυναμικής του χρέους. 

Απαντώντας, πάντως, σε ερώτηση του δημοσιογράφου είπε πως η δυναμική αυτή είναι βιώσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και ανάπτυξη στην οικονομία. Κάτι που θα συμβεί μετά το 2012. 

Ανάπτυξη 
Σχετικά με την ανάπτυξη, εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2011 θα έχουμε τουλάχιστον ένα τρίμηνο με θετικούς ρυθμούς, αν και συνολικά στο έτος προβλέπεται υποχώρηση του ρυθμού κατά 2,6%. 

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι.
ΠΗΓΗ((http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/11/blog-post_1381.html))

Εθνική προδοσία με τα ελληνικά πετρέλαια

Εθνική προδοσία με τα ελληνικά πετρέλαια


Στο ελληνικό υπέδαφος υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα άμεσα εκμεταλλεύσιμα φυσικού αερίου και κοιτάσματα πετρελαίου (κυρίως στο βόρειο Αιγαίο και τη δυτική Ελλάδα) που θα απέδιδαν στα κρατικά ταμεία ετησίως 250 -300 δισ. ευρώ. Δηλαδή η Ελλάδα θα ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης αντί να είναι αιχμάλωτη του Δ.Ν.Τ. Όμως η μυστική
διπλωματία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η πορεία προς μια συνδιαχείριση του Αιγαίου απαγορεύουν κάθε προσπάθεια αυτή την στιγμή εκμετάλλευσης του ελληνικού υπόγειου θησαυρού.
Οι φοβερές αυτές αποκαλύψεις έγιναν χθες στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα «Αθέατος Κόσμος» στο Alter από Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίων και Αμερικανούς ερευνητές του ελληνικού υπεδάφους.
Παράλληλα, ο καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών κ. Αβραάμ Ζελιλίδης έκανε την εξής συγκλονιστική αποκάλυψη: «πριν δύο χρόνια σε απλή εξόρυξη για ανεύρεση νερού στο Τυμπάκι της Κρήτης πετάχτηκε από το υπέδαφος με μεγάλη πίεση φυσικό αέριο που το καίγαμε επί μία εβδομάδα. Ζητήσαμε επειγόντως έγκριση τοποθέτησης αγωγού για την εκμετάλλευση της τεράστιας ποσότητας φυσικού αερίου που υπάρχει στο υπέδαφος της Μεσσαράς της Κρήτης και η απάντηση από το υπουργείο Ενέργειας ήταν να στείλουν συνεργεία της νομαρχίας και να κλείσουν με τσιμέντο τις οπές από όπου έβγαινε το φυσικό αέριο».
Επίσης ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης κ. Αντώνης Φώσκολος με επίσημους γεωλογικούς χάρτες έδειξε ότι στη θαλάσσια λεκάνη νότιας της Κρήτης υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου μεγέθους σχεδόν του κοιτάσματος της Αλάσκας.
Ενώ τα κοιτάσματα αυτά τα κλέβουν Αιγύπτιοι, Λίβυοι και Αλγερινοί με εξέδρες εξόρυξης που έχουν ήδη στήσει, η Ελλάδα κρύβει ακόμα και τις μελέτες των επιστημόνων στην περιοχή.
Στη διάρκεια της εκπομπής όλη τη νύχτα χιλιάδες τηλεθεατές μιλούσαν για εθνική προδοσία και για μία μυστική διπλωματία, η οποία καταδικάζει την Ελλάδα σε επαίτη της Ευρώπης.
ΠΗΓΗ((http://troktikov2.blogspot.com/2010/11/blog-post_5252.html))

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ((η μειοψηφία κυβερνά και η πλειοψηφία υφίσταται))


Την επομένη ακριβώς των εκλογών ο Μίκης Θεοδωράκης επισήμανε ότι η χώρα κυβερνιέται πλέον και επίσημα από μία μικρή μειοψηφία η οποία προσπαθεί να επιβάλει πολιτικές με τις οποίες δεν συμφωνεί η πλειοψηφία του λαού.τόνισε επανειλημένα ότι ο μόνος τρόπος αντίδρασης του λαού είναι η επίδειξη ανυπακοής σε κάθε τομέα, όπως άρνηση πληρωμής φόρων, διοδίων,λογαριασμών ΔΕΗ κλπ.Στόχος σύμφωνα με τον Μίκη Θεοδωράκη θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός μαζικού λαικού κινήματος που θα κάνει τις βασικές αλλαγές που χρεάζεται η χώρα.Από αυτό ακριβώς το λαικό κίνημα θα βγούν και οι νέες ηγεσίες που χρειάζεται ο τόπος.
ΠΗΓΗ((http://www.youtube.com/watch?v=iXnDu-8-QDc&feature=player_embedded#!))