Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ........ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ........

Αγαπητοί  αναγνώστες του *ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ* η σελίδα θα παραμείνει ως έχει για 10 ημέρες  γιατί έφτασε η στιγμή της βουτιάς  και της παραλίας .Με περίσσια  αγάπη και αφοσίωση μετά το πέρας των διακοπών  η σελίδα θα γίνει πάλι η ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ συντρόφια σας. Σε όσους έχουν  γυρίσει από τις διακοπές  καλή προσαρμογή, μα  σε όσους  φεύγουν τώρα  καλή  αντάμωση και καλό φθινόπωρο…… Έπεται  συνέχεια ,,μεγάλη

Απόφις: H Nasa καθησυχάζει, η Ρωσία ανησυχεί!!!!

Απόφις: H Nasa καθησυχάζει, η Ρωσία ανησυχεί!!!!

Ο μετεωρίτης "99942 Απόφις" ανακαλύφθηκε στις 19 Ιουνίου του 2004 από τους Roy A. Tucker, David J. Tholen, και Fabricio Bernardi σε παρατηρητήριο στην Αριζόνα των Η.Π.Α..
  Αρχικά, η ανακάλυψή του δεν κέρδισε το ενδιαφέρον των επιστημόνων καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν ένας συνηθισμένος μετεωρίτης από τους πολλούς που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα, που δεν αποτελούν απειλή για τη Γη. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα όμως, και συγκεκριμένα μετά από την πάροδο μόλις έξι μηνών, κατάφερε να...
τραβήξει επάνω του το βλέμμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.
Ο πρώτος "πανικός" της Nasa. 
  Ήταν στις 21 Δεκεμβρίου του 2004 οπότε και ο Απόφις παρατηρήθηκε για δεύτερη φορά. Αμέσως στην NASA, και στους σημαντικότερους αστρονομικούς και αστροφυσικούς οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο σήμανε συναγερμός. Για ποιο λόγο προκλήθηκε τόσο μεγάλη αναστάτωση; 
  Γιατί μετά από υπολογισμούς (με βάση τα δεδομένα που προέκυπταν από τη δεύτερη παρατήρηση) ο μετεωρίτης είχε βάσιμες πιθανότητες να προσκρούσει στη γη το 2036 προκαλώντας τεράστια και ανυπολόγιστη καταστροφή που ο πλανήτης ποτέ δεν θα είχε γνωρίσει μέχρι εκείνη την εποχή! Και πόσες ήταν οι πιθανότητες; 1 προς 5.000!
Γιατί ονομάστηκε "Απόφις"; 
  Ακόμη και το όνομα που επιλέχτηκε για τον απειλητικό αστεροειδή δεν ήταν τυχαίο. Η ονομασία Απόφις είναι ελληνικής προέλευσης και είναι το όνομα μιας αρχαίας αιγυπτιακής θεότητας που συμβόλιζε το φόβο και το σκότος στην αρχαία Αίγυπτο.
  Αξίζει να σημειώσουμε ότι το όνομα δόθηκε σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι συνηθίζεται. Βιάστηκε η NASA να δώσει στο μετεωρίτη ένα όνομα που προκαλεί δέος και τρόμο, ή από την αρχή ήθελε να επιστήσει την προσοχή και να μας «κρούσει τον κώδωνα» του κινδύνου προκειμένου να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης;
Πέντε χρόνια μετά, η Nasa καθησυχάζει, η Ρωσία ανησυχεί! 
  Από τότε πέρασαν πέντε χρόνια και ενώ οι πιθανότητες σύγκρουσης του Απόφις με τη Γη το 2036 έχουν μειωθεί σημαντικά (1 προς 250.000) μετά από τις τελευταίες παρατηρήσεις της NASA, εντούτοις ο αστεροειδής διχάζει την επιστημονική κοινότητα, καθώς για επόμενες αναλύσεις θα πρέπει να περιμένουν εώς το 2013, οπότε και θα έχουν νέα δεδομένα από τα ραντάρ.
  Έτσι, από τη μία πλευρά φαίνεται ηNASA να μελετά τον Απόφις κυρίως για επιστημονικούς λόγους πλέον και από την άλλη πλευρά, πριν λίγες ημέρες ο Ανατόλι Περμίνοφ, που είναι επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος, δήλωσε ότι το επιστημονικό προσωπικό της υπηρεσίας του θα πραγματοποιήσει άμεσα σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να εξετάσουνε τι μπορούνε να κάνουνε για τον Απόφις ώστε να μην καταστραφεί μέρος του πλανήτη μας το 2036.
"Είμαστε έτοιμη για την εκτροπή του", λένε οι Ρώσοι!
  Η ρωσική υπηρεσία διαστήματος εξετάζει το ενδεχόμενο να εκτοξεύσει διαστημικό σκάφος που θα εκτρέψει από την πορεία του τον αστεροειδή Απόφι, σε μέγεθος λόφου, ο οποίος ίσως πλησιάσει επικίνδυνα τη Γη τις επόμενες δεκαετίες.
  "Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι είναι δυνατό, εντός του διαθέσιμου χρόνου, να δημιουργήσουμε ένα ειδικό σκάφος, το οποίο θα βοηθούσε να αποτρέψουμε τη σύγκρουση χωρίς να τον καταστρέψουμε  και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα"δήλωσε στο ραδιοσταθμό Golos Rosii o Ανατόλι Περμίνοφ.
  "Το επιστημονικοτεχνικό συμβούλιο μας θα συναντηθεί σύντομα κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσει τι μπορούμε να κάνουμε»πρόσθεσε "Στο σχέδιο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν η NASA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και οι διαστημικές υπηρεσίες της Κίνας και άλλων χωρών".
"Προσοχή: ο Απόφις είναι επικίνδυνος!"
  Χωρίς να αναφερθεί στους υπολογισμούς της NASA, ο Περμίνοφ προειδοποίησε ότι ο αστεροειδής είναι επικίνδυνος. " Θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη το 2032" είπε.
  Από την πλευρά του, ο Μπόρις Σούστοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, χαιρέτησε τις δηλώσεις Περμίνοφ, εκτίμησε όμως ότι «ο Απόφις είνα μόνο ένα συμβολικό παράδειγμα, υπάρχουν πολλά άλλα επικίνδυνα αντικείμενα για τα οποία δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα».
ΠΗΓΗ  ((  http://alfanea.blogspot.com/2010/08/h-nasa.html  ))

ΔΙΑΣ (( Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΓΗΣ))

Ίσως ο Δίας έσωσε τη Γη..


1

Αν δεν ήταν ο Δίας, μπορεί και να μην κάναμε διακοπές φέτος. Δεν μιλάμε για τον θεό του Ολύμπου, αλλά τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος την περασμένη Κυριακή μπήκε ανάμεσα στη Γη και έναν απειλητικό κομήτη.
O κομήτης έπεσε στην...
επιφάνεια του Δία με τόση φόρα, που άνοιξε μία τρύπα ίση με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι επιστήμονες της ΝΑSΑ θεωρούν ότι το αντικείμενο που τη δημιούργησε ήταν αρκετά μικρό και δεν ξεπερνούσε σε διάμετρο το ένα χιλιόμετρο. Υπολογίζουν ότι έπεσε στον πλανήτη με ταχύτητα 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και συνδέουν με το γεγονός αυτό κάποιες ατμοσφαιρικές μεταβολές (θέρμανση της τροπόσφαιρας, αύξηση της εκπομπής αέριας αμμωνίας κ.ά.).
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αν ο κομήτης δεν έβρισκε εμπόδια στον δρόμο του, ίσως έπεφτε πάνω στη Γη. Και δεν είναι η πρώτη φορά που μας γλιτώνει ο Δίας. Πριν από 15 χρόνια, ο κόσμος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τον κομήτη Σουμέικερ-Λέβι 9 να πέφτει στην επιφάνεια του μακρινού πλανήτη, αφήνοντας σημάδια όμοια σε μέγεθος με τη Γη.
Αυτή είναι η δουλειά του Δία, λένε οι αστρονόμοι, και ευτυχώς για μας, την κάνει καλά. Η βαρυτική έλξη του πλανήτη αποτελεί την προστατευτική ασπίδα της Γης, που αλλάζει πορεία στα διαστημικά σκουπίδια και τα ουράνια αντικείμενα, όπως οι κομήτες και τα σπρώχνει μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.
Μεγάλες καταστροφές.
Αν ένας κομήτης έπεφτε στη Γη, θα μπορούσε να προκαλέσει όση ζημιά έκανε ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατ. χρόνια. «Αν κάτι παρόμοιο είχε χτυπήσει τη Γη, θα τελείωνε η ζωή στον πλανήτη μας, γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που υπάρχει ο Δίας και “καθαρίζει” το Σύμπαν από όλα αυτά τα μεγάλα αντικείμενα», λέει ο Άντονι Γουέσλι, ο Αυστραλός ερασιτέχνης αστρονόμος, που πρώτος παρατήρησε το σημάδι στην επιφάνεια του Δία και σήμανε τον γενικό συναγερμό στην αστρονομική κοινότητα.
Μάλιστα, οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν τον Δία ως οδηγό στην αναζήτησή τους για εξωγήινη ζωή. Αναζητούν παρόμοια πλανητικά σχήματα, δηλαδή έναν γιγαντιαίο πλανήτη κοντά σε ένα κεντρικό αστέρι, με μικρότερους πλανήτες γύρω τους γιατί ενδεχομένως αυτός ο σχηματισμός επιτρέπει τη δημιουργία συνθηκών φιλόξενων προς κάποια μορφή ζωής.
Δημιουργεί και απειλές.
Είναι όμως ο Δίας ο φύλακας άγγελός μας; Υπάρχουν και οι διαφωνούντες. «Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου», λέει ο Μπράιαν Μάρσντεν από το Κέντρο Αστροφυσικής των Χάρβαρντ- Σμιθσόνιαν, με ειδίκευση στην παρακολούθηση κομητών στο ηλιακό μας σύστημα. «Μέχρι ένα σημείο είναι αλήθεια. Ο Δίας λειτουργεί ως σωτήρας μερικές φορές, άλλες όμως δημιουργεί μεγάλες απειλές. Ο πλανήτης στέλνει πολλούς κομήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα, αλλά και μέσα σε αυτό». Για παράδειγμα, ο κομήτης Λέξελ το 1770 πέρασε 1,6 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, απόσταση πολύ μικρή για τα διαστημικά δεδομένα. Αυτός ο κομήτης είχε έρθει προς τα μέρη μας από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα τρία χρόνια νωρίτερα και πέρασε κοντά από τον Δία. Η βαρύτητα του Δία άλλαξε την τροχιά του κομήτη και τον έστειλε κατευθείαν πάνω στη Γη.
Επιφυλάξεις αστρονόμων για την ασπίδα της Γης
Τη μεση οδο της αστρικής διπλωματίας προτιμά ο Χαλ Λέβισον, αστρονόμος στο ερευνητικό ινστιτούτο του Κολοράντο, που μελετά την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος.
Ο επιστήμονας εξηγεί πως ο Δίας μπορεί να είναι προστάτης της Γης ή επικίνδυνος ανάλογα με την προέλευση των κομητών. Ο Λέξελ, ο Σουμέικερ-Λέβι 9 και πιθανώς αυτός που χτύπησε τον Δία την περασμένη Κυριακή, προήλθαν από μία παγωμένη ζώνη διαστημικών θραυσμάτων, γνωστή με την ονομασία Ζώνη Κουίπερ, που βρίσκεται έξω από την τροχιά του Ποσειδώνα. «Ο Δίας μάλλον αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης της Γης σε αυτούς τους κομήτες».
Από την άλλη, ο Δίας μας προστατεύει από μία, πιο επικίνδυνη ακόμα, ομάδα κομητών που προέρχεται από το Νέφος του Όορτ. Το νέφος αυτό αποτελείται από ένα τρισεκατομμύριο περίπου πυρήνες κομητών.
Τον πρώτο καιρό μετά τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός τραβούσαν κοντά τους θραύσματα και τα εκσφενδόνιζαν μακριά. Αυτά έφταναν στο Νέφος του Όορτ. Αλλά ο Δίας και ο Κρόνος, ακόμα πιο ισχυροί πλανήτες, έπαιρναν αυτά τα κομμάτια και τα πετούσαν ακόμα μακρύτερα, έξω από το ηλιακό μας σύστημα.
Κάθε τόσο, ένας κομήτης αποσπάται από το νέφος λόγω ενός διερχόμενου αστέρα και κατευθύνεται προς το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. Όταν συμβαίνει αυτό, ο Δίας αναλαμβάνει δράση και τους αλλάζει πορεία
.ΠΗΓΗ  ((  
http://mystery-gr.blogspot.com/2010/08/blog-post_09.html  ))

Επίσκεψη στον Αρη με ένα κλικ!


Η ΝΑSΑ ένωσε τις δυνάμεις της με την εταιρεία Μicrosoft προκειμένου να προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία να εξερευνήσει για πρώτη φορά τον Αρη από τον υπολογιστή του, με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ένας διαδραστικός χάρτης τον οποίο ο ενδιαφερόμενος μπορεί να «κατεβάσει» στον υπολογιστή του, έχοντας τη δυνατότητα να δει τρισδιάστατα τα όρη και τις κοιλάδες στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.
Ειδικοί της Μicrosoft δούλεψαν τρία ολόκληρα χρόνια συλλέγοντας στοιχεία από εικόνες υψηλής ανάλυσης του πλανήτη, που είχαν παραχθεί από τα διαστημικά όργανα της ΝΑSΑ.
Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, η σκληρή δουλειά απέδωσε καρπούς και τώρα οι χρήστες του WorldWide Τelescope μπορούν πλέον να ζουμάρουν και με ένα κλικ να βρίσκονται ξαφνικά στην επιφάνεια του πλανήτη.
Οσοι θελήσουν να «ταξιδέψουν» εικονικά στον Αρη, μπορούν να θαυμάσουν τους κρατήρες του και το βάθος των φαραγγιών του. Μπορούν, για παράδειγμα, να κάνουν μια… βόλτα στον Κρατήρα Βικτόρια ή στον Ολυμπο, που αποτελεί το πιο ψηλό όρος στο ηλιακό μας σύστημα.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

τΤΟ ΨΥΧΡΟΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ..........

Ποιό είναι το ψυχρότερο μέρος του ηλιακού μας συστήματος;

Το ψυχρότερο μέρος του ηλιακού μας συστήματος είναι η Σελήνη! Συγκεκριμένα ένα σημείο στο νότιο τμήμα της όπου ο Ήλιος δεν λάμπει ποτέ και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους – 240ο C. Οι μετρήσεις (που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο) προέρχονται από τον νέο Σεληνιακό Αναγνωριστικό Δορυφόρο (LCO) της ΝΑΣΑ και ανατρέπουν όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το ηλιακό μας σύστημα καθώς νομίζαμε ότι το πιο κρύο σημείο ήταν στον Πλούτωνα.
Έτσι, το ψυχρότερο μέρος του ηλιακού συστήματος – σύμφωνα πάντα με αυτά που έχουμε ανακαλύψει μέχρι σήμερα – βρίσκεται πολύ πιο κοντά σε εμάς απ΄ ό,τι πιστεύαμε.

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι στο πολύ κοντινό μας σύμπαν υπάρχουν πράγματα που τα αγνοούμε ενώ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση για τη δημιουργία βάσης στη Σελήνη.
Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου προγράμματος της ΝΑΣΑ υποστηρίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη έχει σπουδαία επιστημονική σημασία γιατί θα βοηθήσει σε συνδυασμό με τις μελλοντικές αποστολές των αστροναυτών στη μελέτη τους για την προέλευση του ηλιακού συστήματος.
Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι όσον αφορά στη θερμοκρασία που επικρατεί στην επιφάνεια της Σελήνης, σημειώνει σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των περιοχών που φωτίζονται από τον Ήλιο και των σκοτεινών περιοχών, ενώ η μέση θερμοκρασία στην περιοχή του ισημερινού κυμαίνεται μεταξύ 135ο C την ημέρα και ως -150ο C την νύχτα.
ΠΗΓΗ  ((  http://apocalypsejohn.blogspot.com/2010/08/blog-post_992.html  ))