Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Πρόσεχε, η καινούργια σου smart tv... θυμάται τι βλέπεις και σε κατασκοπεύει

Πρόσεχε, η καινούργια σου smart tv... θυμάται τι βλέπεις και σε κατασκοπεύει


Την επόμενη φορά που θα ανοίξεις την τηλεόρασή σου, καλό είναι το σκεφτείς διπλά και τριπλά. Ειδικά αν έχεις στο σαλόνι μια από τις καινούργιας τεχνολογίας συσκευές, τις λεγόμενες smart tv, που μπορούν να συνδεθούν με το διαδίκτυο και σου παρέχουν πλήθος εφαρμογών. Είναι έξυπνες, αλλά δεν είναι ανώδυνες. Όπως αναφέρεται και σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», αυτού του είδους οι τηλεοράσεις έχουν τη δυνατότητα να κρατούν στη μνήμη τους τα προγράμματα που μας αρέσει να βλέπουμε, με αποτέλεσμα να μας... στέλνουν -χωρίς να το θέλουμε- διαφημίσεις που ταιριάζουν με τις προτιμήσεις μας. Στις συγκεκριμένες συσκευές υπάρχει ένα σύστημα παρακολούθησης που κρατάει από τα στοιχεία που περνάμε, μέσω ενός απλού USB, στην τηλεόραση, μέχρι τα προγράμματα που παρακολουθούμε.

Πρόσφατα ο βρετανός ειδικός σε θέματα πληροφορικής, Τζέισον Χάντλεϊ, ανακάλυψε ότι η τηλεόραση επίπεδης οθόνης LG που αγόρασε το καλοκαίρι, τον... παρακολουθούσε. Αυτό που του κίνησε την περιέργεια ήταν όταν η αρχική οθόνη άρχισε να προβάλει συγκεκριμένες διαφημίσεις, όπως για αυτοκίνητα και κύβους μαγειρικής, οι οποίες ήταν βασισμένες στα τηλεοπτικά προγράμματα που μόλις είχε παρακολουθήσει.

Ο Χάντλεϊ, όμως, δεν έμεινε εκεί αλλά ξεκίνησε ένα απλό πείραμα: τοποθέτησε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του ως διαμεσολαβητή ανάμεσα στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο. Ετσι διαπίστωσε πως δεν υπήρχε τίποτα που να μην καταγράφεται. Αυτά τα στοιχεία, μάλιστα, πήγαιναν κατευθείαν στην έδρα της εταιρίας στη Ν. Κορέα.

Στη Μ. Βρετανία το θέμα πήρε διαστάσεις, αναγκάζοντας την LG να υποσχεθεί πως θα εκδώσει μια ενημέρωση στο λογισμικό των τηλεοράσεών της ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Παρόμοιο θέμα έχει προκύψει και με τις πασίγνωστες κονσόλες Playstation της Sony, καθώς κάθε φορά που βάζει ο χρήστης έναν δίσκο Blue-ray, τα στοιχεία του καταγράφονται λεπτομερώς.

Η απάντηση της LG

Σε απάντηση των πρόσφατων αναφορών κατά των LG SMART ΤVs για μετάδοση πληροφοριών σχετικών με τις συνήθειες & προτιμήσεις θέασης του ιδιοκτήτη χωρίς τη συγκατάθεσή του, η LG Electronics εξέδωσε αμέσως μια ενημερωμένη έκδοση λογισμικού για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Από τις 29 Νοεμβρίου 2013 έως και σήμερα, οι περισσότερες LG SMART ΤVs σε 137 χώρες έχουν ενημερωθεί. Εφόσον η λειτουργία αυτή απενεργοποιηθεί δια χειρός, οι αναβαθμισμένες LG SMART TVs δε θα μεταδίδουν πλέον πληροφορίες σχετικές με τις συνήθειες & τις προτιμήσεις θέασης των χρηστών (στατιστικά χρήσης). Επίσης και με την αναβάθμιση αυτή, θα πάψει αυτόματα και η μεταβίβαση των ονομάτων των αρχείων.

Στις LG SMART TVs στις οποίες η επιλογή ενημέρωσης της έκδοσης λογισμικού έχει ενεργοποιηθεί, ενώ έχει, επίσης, επιλεχθεί η λειτουργία αυτόματων ενημερώσεων, οι τελευταίες εγκαθίσταται αυτόματα χωρίς καμία παρέμβαση από το χρήστη. Αν δεν έχει επιλεχθεί η λειτουργία αυτόματων ενημερώσεων, οι θεατές θα λαμβάνουν μία υπενθύμιση στην οθόνη κάθε δέκατη φορά που η τηλεόραση θα τίθεται σε λειτουργία, έως ότου το λογισμικό εγκριθεί για εγκατάσταση. Σε περιπτώσεις όπου η επιλογή ενημέρωσης έκδοσης λογισμικού δεν είναι ενεργοποιημένη, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία ενημέρωση.
Οι πελάτες που επιθυμούν να ενεργοποιήσουν την επιλογή ενημέρωσης λογισμικού μπορούν να το κάνουν μέσω του μενού ρυθμίσεων στην τηλεόραση τους.

Για περαιτέρω βοήθεια, οι κάτοχοι συνιστάται να επικοινωνήσουν με τον τοπικό αντιπρόσωπο εξυπηρέτησης πελατών της LG. Για τα στοιχεία επικοινωνίας, παρακαλώ επισκεφθείτε το: www.LG.com.