Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Πώς η NSA παρακολουθεί όλο τον κόσμο από τη Γιούτα

Πώς η NSA παρακολουθεί όλο τον κόσμο από τη Γιούτα


ΗΠΑ Η μέθοδος με την οποία οι 40.000 πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας, με τη χρήση των ισχυρότερων υπολογιστών στον πλανήτη, υποκλέπτουν και μπορούν να αποθηκεύσουν το σύνολο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών της ανθρωπότητας

Του Μιχάλη Ψύλου
Νότια του Σολτ Λέικ, στη Γιούτα, εδρεύει η διαβόητη Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για τη μυστική υπηρεσίαπου είναι αρμόδια για τις παρακολουθήσεις στο εξωτερικό.
Οι εγκαταστάσεις της NSA καλύπτουν μια έκταση 100.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου εργάζονται 40.000 υπάλληλοι. Τεράστιοι φράχτες, εκατοντάδες φύλακες και κάμερες παρακολούθησης, όπως και βιομετρικά συστήματα αναγνώρισης, είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα ασφαλείας που αποτρέπουν κάθε αδιάκριτη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, όπου βρίσκονται ίσως οι ισχυρότεροι υπολογιστές του κόσμου. Μπορούν να αποθηκεύσουν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, τουλάχιστον 5 δισ. gigabytes. Σε απλά ελληνικά: Η ΝSA μπορεί να αποθηκεύσει το σύνολο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών της ανθρωπότητας για τα επόμενα 100 χρόνια.
Δεδομένα για 100 χρόνια
Μόνο η ενέργεια που απαιτείται για να τροφοδοτήσει το σύστημα ψύξης για τους servers κοστίζει 40 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
«Εχουν τα πάντα για σένα στη Γιούτα» λέει ο Τόμας Ντρέικ, πρώην εργαζόμενος στην NSA. Η υπηρεσία μπορεί να αποθηκεύει τα προσωπικά δεδομένα δισεκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον κόσμο και να τα κρατά για δεκαετίες.Αυτό περιλαμβάνει ηλεκτρονικά δεδομένα του κάθε είδους, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνομιλίες Skype, Google αναζητήσεις, βίντεο από το YouTube, facebook, ακόμη και τραπεζικές καταθέσεις.
Το τεράστιο αυτό «χταπόδι» που έχει την κωδική ονομασία «Πρίσμα» αποκάλυψε ο 29χρονος Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην εργαζόμενος στη CIA . Οπως είπε, αποκάλυψε τα στοιχεία, γιατί δεν μπορεί να ζει σε μία κοινωνία που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. «Αν θέλουν οι αναλυτές, μπορούν να στοχεύσουν και να παρακολουθούν όποιον θέλουν» τόνισε. O Σνόουντεν, που συνελήφθη φυσικά, δήλωσε ότι δεν περιμένει να ξαναδεί το σπίτι του.
Σύμφωνα με έγγραφα, που διέρρευσαν από τον Σνόουντεν, η NSA άρχισε να αναζητεί άμεση πρόσβαση σε αμερικανικές εταιρείες του Διαδικτύου σε ευρεία κλίμακα το 2007. Πρώτη ήταν η Microsoft. Ακολούθησε η Yahoo μισό χρόνο αργότερα, μετά η Google, το facebook, η Paltalk, το YouTube, το Skype και η AOL. Οι εταιρείες διέψευσαν βέβαια τις αποκαλύψεις αυτές. Τα έγγραφα δείχνουν πάντως το αντίθετο: Η ροή των ηλεκτρονικών δεδομένων που ταξιδεύουν από την Ευρώπη προς την Ασία, τον Ειρηνικό ή τη Νότια Αμερική περνούν συχνά μέσα από τους servers της ΝSA.
Για τη συλλογή των πληροφοριών αυτών η NSA δεν χρησιμοποιεί φυσικά μόνο το Διαδίκτυο. Εχει στη διάθεσή της δορυφόρους και έχει επίσης εγκαταστήσει υψηλής απόδοσης κεραίες σε διάφορες χώρες για να συλλέγει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες από κινητά τηλέφωνα.
Ο ρόλος των Μορμόνων
Η εγκατάσταση της NSA στη Γιούτα δεν έγινε τυχαία. Στη Γιούτα διαμένουν τα περισσότερα μέλη της θρησκευτικής κοινότητας των Μορμόνων στον κόσμο. Αυτή η θρησκευτική κοινότητα στέλνει νεαρά μέλη της σε όλο τον κόσμο ως ιεραπόστολους. Πολλοί εξ αυτών προσλαμβάνονται στη συνέχεια στην 300ή Ταξιαρχία Στρατιωτικών Πληροφοριών, που ήδη απασχολεί 1.600 γλωσσολόγους. Η NSA έχει πρόσβαση σε αυτούς τους γλωσσολόγους, ανά πάσα στιγμή και τους χρησιμοποιεί στην «ανάλυση των διεθνών τηλεπικοινωνιών», όπως λένε πρώην πράκτορες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας. «Ποιος αποφασίζει αν θα εξετάσουμε αυτά τα δεδομένα;» διερωτάται ο Μπιλ Μπίνεϊ, ένας μαθηματικός που στο παρελθόν διετέλεσε αναλυτής της NSA,
Η NSA επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός τεράστιου προγράμματος επιτήρησης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν δίστασε μάλιστα να υπερασπιστεί δημοσίως το πρόγραμμα παρακολούθησης. Οσο και αν πριν εκλεγεί πρόεδρος εξαπέλυε μύδρους κατά του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, για τη δημιουργία αυτού του προγράμματος παρακολούθησης μετά τις επιθέσεις στην Αμερική το 2001. Η κυβέρνηση Μπους είχε περάσει νόμο από τον Σεπτέμβριο του 2001 που έδινε το δικαίωμα στην NSA να παίρνει από τις εταιρείες επικοινωνιών όλες τις τηλεφωνικές κλήσεις. Το 2007, κατοχύρωσε νομοθετικά την πρόσβαση της NSA και στα αρχεία των ιντερνετικών επικοινωνιών όλου του πλανήτη. Ο Μπους συγκρότησε μάλιστα και ένα δικαστήριο που συνεδριάζει μυστικά και χορηγεί τις σχετικές άδειες παρακολούθησης στην NSA. Η κυβέρνηση Ομπάμα, ανανέωσε τον εν λόγω νόμο τον Δεκέμβριο του 2012.
Η NSA συνεργάζεται επίσης με τις μυστικές υπηρεσίες πολλών άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα τη γερμανική BND, πράκτορες της οποίας μεταβαίνουν συχνά πυκνά στη Γιούτα, όπως αποκαλύπτει το «Σπίγκελ». «Η BND διεξάγει διάφορες μυστικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με την NSA. Οι γερμανικές υπηρεσίες έχουν επίσης βοηθήσει την αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας με μια σειρά από δραστηριότητες, ιδίως σε περιοχές που βρίσκονται σε κρίση» γράφει το «Σπίγκελ» και προσθέτει: «Στόχος είναι, μέσα από τη μελέτη των ηλεκτρονικών στοιχείων, των τηλεφωνικών επικοινωνιών, του twitter και του facebook, να προβλεφθούν μελλοντικές εξεγέρσεις, κοινωνικές διαμαρτυρίες και άλλες βίαιες εκδηλώσεις».
Υπό το πρίσμα αυτό, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο υπήρξαν άκρως υποτονικές, παρά τις δήθεν ευρωπαϊκές ευαισθησίες στο ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών.
Η ΝSA όπως και η CIA επενδύουν άλλωστε εκατομμύρια δολάρια σε ξένες εταιρείες-παρόχους που ειδικεύονται σε διάφορες υπηρεσίες συλλογής δεδομένων. Η CIA επενδύει μάλιστα μέσω της θυγατρικής της εταιρείας In-Q-Tel σε αρκετές νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις δεδομένων.
Οπως είπε ο Γκας Χαντ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Τεχνολογίας της CIA τον περασμένο Μάρτιο «Ουσιαστικά προσπαθούμε να συλλέξουμε τα πάντα και να τα αποθηκεύσουμε για πάντα. Είμαστε πραγματικά πολύ κοντά στο να μπορούμε να καταγράφουμε κάθε πληροφορία που δημιουργεί ο άνθρωπος».
Ακόμη και ο Οργουελ θα ανατριχιάζει από τον τάφο του…
http://olympia.gr/Πώς η NSA παρακολουθεί όλο τον κόσμο από τη Γιούτα ΠΗΓΗ

Ιστορίες συνωμοσίας: Ο αριθμός 11, η ΕΡΤ και το Μνημόνιο

Ιστορίες συνωμοσίας: Ο αριθμός 11, η ΕΡΤ και το Μνημόνιο

Υπάρχει άραγε κάτι διαφορετικό στον αριθμό 11; Γεγονός είναι, πως όλοι οι αριθμοί έχουν δεχτεί πολλές μαγικές, φιλοσοφικές, παραδοξολογικές, αριθμοσοφικές, γεωμετρικές, μυστηριακές αναλύσεις και ερμηνείες.
Παρ' όλ' αυτά, το 11 όχι μόνο μοιάζει να ξεχωρίσει αλλά ίσως χαρακτηρίζει και την εποχή μας... και το λέω αυτό, διότι το πέρασμα της νέας χιλιετίας έγινε μέσα από την πτώση των Δίδυμων Πύργων (ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό 11), γεγονός που κρύβει πολλά επόμενα εντεκάρια.
Ιστορίες συνομωσίας και ένα πέπλο μυστηρίου έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Το ψηφιακό σήμα της ΕΡΤ διακόπηκε στις 11.11 μ.μ. της 11ης Ιουνίου.
Ο αριθμός 11 θωρείται σημαδιακός και ιδιαιτέρως για θέματα που αφορούν το Μνημόνιο.
Αξίζει επίσης να υπενθυμίζουμε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος ορκίστηκε 11ος Πρωθυπουργός της Ελλάδας στις 11/11 του 2011.

Μια μεγάλη ανακοίνωση του ΕΟΕ φτάνει...




Μια μεγάλη ανακοίνωση του ΕΟΕ φτάνει... για όλους εσάς... με μότο ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ , ΕΡΕΥΝΑ... φτάνει αρκετά σύντομα...

Πώς θα μοιάζει ο άνθρωπος σε 100.000 χρόνια; (video)

Πώς θα μοιάζει ο άνθρωπος σε 100.000 χρόνια; (video)

Απάντηση στο ερώτημα πώς θα μοιάζουν οι άνθρωποι σε 100.000 χρόνια προσπάθησε να δώσει ο καλλιτέχνης Nickolay Lamm από το Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών , σε συνεργασία με τον Δρ. Alan Kwan από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ο οποίος έχει διδακτορικό δίπλωμα στην υπολογιστική γονιδιωματική.
Οι εικόνες που δημιούργησε και έδωσε στη δημοσιότητα ο καλλιτέχνης βασίζονται στην υπόθεση του επιστήμονα ότι μελλοντικά θα είναι εφικτή η μεταβολή της ανθρώπινης εμφάνισης πριν τη γέννα, μέσω της τεχνολογίας της ζυγωτικής γονιδιωματικής μηχανικής.
Επισημαίνεται ότι ο Δρ. Kwan βάσισε την υπόθεσή του στη γενικώς αποδεκτή θεωρία ότι πριν 800.000 με200.000 χρόνια το κλίμα της Γης άλλαξε σημαντικά, κάτι που οδήγησε στον τριπλασιασμό του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς και του κρανίου στο πλαίσιο της προσαρμογής στις νέες συνθήκες.
«Οι άνθρωποι μελλοντικά θα ελέγχουν την ανθρώπινη βιολογία και εξέλιξη με τον ίδιο τρόπο που ελέγχουμε τη ροή των ηλεκτρονίων στις ηλεκτρονικές συσκευές σήμερα», δήλωσε ο επιστήμονας εξηγώντας πως σε αυτό το υποθετικό μέλλον η ανθρωπότητα θα μπορεί να προσαρμόσει τη βιολογία για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της.
Έρευνα του πανεπιστημίου του Μπίρμινγκχαμ στην Αγγλία είχε δείξει ότι το μέτωπο των σύγχρονων ανθρώπων είναι ψηλότερο συγκριτικά με το μέτωπο των ανθρώπων που έζησαν τον Μεσαίωνα, τάση που σύμφωνα με τον Δρ. Kwan αναμένεται να συνεχιστεί.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον επιστήμονα, μελλοντικά οι άνθρωποι ίσως επιλέξουν να έχουν μεγαλύτεραμάτια, ώστε να μπορούν να εργάζονται σε συνθήκες έλλειψης φωτός στο διάστημα αλλά και μεγαλύτερεςβλεφαρίδες για την προστασία των ματιών από την ισχυρή ακτινοβολία, ενώ το χρώμα τους θα είναι πιο σκούρο ώστε να αντέχουν την υπεριώδη ακτινοβολία έξω από το προστατευτικό στρώμα όζοντος.
Πάντως «ο άνθρωπος του μέλλοντος» έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολλών επιστημόνων που κάνουν λόγο για «φανταστικές ιστορίες χωρίς καμιά επιστημονική βάση», ενώ άλλοι αρνούνται ακόμα και να σχολιάσουν.
econews
Δείτε το video με την εξέλιξη του ανθρώπου που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Nickolay Lamm βασιζόμενος στη θεωρία του Δρ. Kwan.

Πώς θα μοιάζει ο άνθρωπος σε 100.000 χρόνια; (video) | EcoNews.gr ΠΗΓΗ

----ΕΟΕ----Σήμερα το βράδυ από εδώ, από το κανάλι μας στο youtube, από το site μας αλλά και τα κατοχικά νέα φτάνει η εκπομπή ΑΡΙΘΜΟΣΟΦΙΑ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΟΝ STRANGER.


Σήμερα το βράδυ από εδώ, από το κανάλι μας στο youtube, από το site μας αλλά και τα κατοχικά νέα φτάνει η εκπομπή ΑΡΙΘΜΟΣΟΦΙΑ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΟΝ STRANGER. Μέχρι τότε απολαύστε το trailer Κάνουμε like #Eoellas web tvhttps://www.youtube.com/watch?v=AT3uBBnR40M

Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!!

Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!!



Αναρωτιέστε ακόμα γιατί ο Σαμαράς, έκλεισε αιφνιδίως και ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ, την ΕΡΤ;
Μήπως είναι το δώρο του Αντώνη, στον.... επιθανάτιο ρόγχο του Ερντογάν;;;; 


Πόπη Σουφλή


Γράφει ο Αντγος ε.α Επιτήδιος Γεώργιος

Οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας με την είσοδο δύο τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός των χωρικών μας υδάτων που περιέπλεαν τις Κυκλάδες, ως συνέχεια αντιστοίχων προκλήσεων κατά την διάρκεια της ασκήσεως «Θαλασσόλυκος» τον Μάϊο, οι οποίες είχαν συνδυασθεί και με μαζικές παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας, έφεραν στην επιφάνεια, για μία ακόμη φορά την ανησυχία για πιθανή πρόκληση θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών.

Είναι γνωστό ότι από το 1974 και μετέπειτα, η τακτική των προκλήσεων κατά της χώρας μας και η δημιουργία εντάσεων, αποτελεί παγία πολιτική της Τουρκίας. Την πολιτική αυτή εφαρμόζει είτε όταν αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα και επιθυμεί να στρέψει το ενδιαφέρον του πληθυσμού της σε άλλο θέμα, είτε και χωρίς συγκεκριμένη αφορμή, απλά και μόνον γιά να υπενθυμίζει στην διεθνή κοινότητα την αμφισβήτησή της επί των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ώστε να αποκομίζει, κατά περίπτωση,πολιτικά οφέλη. Παρά το γεγονός όμως ότι η τακτική αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο γενικότερης εντάσεως και εμπλοκής, η Τουρκία φροντίζει πάντοτε να μην ωθεί τα πράγματα στα άκρα και να αποφεύγει την δημιουργία θερμού επεισοδίου. Αυτό συνέβη τόσο κατά την κρίση του Μαρτίου 1987, όσο και κατά την κρίση στα Ίμια τον Ιανουάριο 1996, οπότε η κλιμάκωση της εντάσεως απεφεύχθη την τελευταία στιγμή.

Εάν αναλύσουμε την συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως τα συμφέροντά της δεν εξυπηρετούνται από ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα διότι αυτό θα έχει περαιτέρω προεκτάσεις. Η διαμάχη της Ελλάδος με την Τουρκία παρουσιάζει ιδιαιτερότητες που την κάνουν εντελώς διαφορετική από τις αντίστοιχες άλλων ομόρων κρατών. Η κυριότερη από αυτές είναι το ότι οι δύο χώρες δεν διεκδικούν μία περιοχή της οποίας το διεθνές νομικό καθεστώς είναι ασαφές και περιπεπλεγμένο ώστε να είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό ποιά από τις δύο έχει δίκαιο. Τις μεταξύ μας τριβές τις δημιουργεί το γεγονός ότι η Τουρκία εγείρει απαιτήσεις για ένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας το οποίο είναι κατοχυρωμένο με διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις. Συνεπώς, οι τουρκικές αιτιάσεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές από την δική μας πλευρά. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι βέβαιο, πως ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο θα οδηγήσει σε σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών η οποία, ούτε σύντομα θα λήξει, ούτε με την μεσολάβηση τρίτων χωρών. Και τούτο λόγω της ιδιομορφίας της διαμάχης που προαναφέρθηκε.

Ας υποθέσουμε, προκειμένου να τεκμηριώσουμε την παραπάνω άποψη, πως η εξέλιξη ενός θερμού επεισοδίου είναι η κατάληψη από την Τουρκία είτε μίας βραχονησίδας, ή μικρής νήσου, είτε τμήματος μεγάλης νήσου. Στην περίπτωση αυτή η Τουρκία θα ζητήσει να τερματισθούν οι εχθροπραξίες και θα προτείνει συμβιβασμό,επιδιώκοντας να εκμεταλλευθεί την επιτυχία της. Ποια ελληνική κυβέρνηση θα διανοηθεί να αποδεχθεί ένα τέτοιο συμβιβασμό χωρίς να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να χαρακτηρισθεί προδοτική και να αντιμετωπίσει ανάλογες συνέπειες; Θα υποχρεωθεί συνεπώς να συνεχίσει τις επιχειρήσεις, με οποιοδήποτε κόστος, έως ότου αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Έστω τώρα πως η Τουρκία δεν επιτύχει άμεσα κάποιο από τα προαναφερθέντα. Είναι τότε προφανές πως θα συνεχίσει και αυτή τις επιχειρήσεις έως ότου επιτύχει ένα από τους στόχους της.Σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλύσεώς της ως κράτους.

Ως γνωστόν στην Τουρκία υπάρχει αριθμός εθνοτήτων, με πλέον σημαντική την κουρδική, καθώς επίσης θρησκευτικές και κοινωνικές μειονότητες οι οποίες, παρά τις τεράστιες διαφορές που έχουν, υποχρεούνται να συμβιώνουν ειρηνικά, λόγω της καταπιέσεως και της καταστολής που ασκεί επάνω τους η εκάστοτε τουρκική κυβέρνηση με την δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας. Σε μία περίοδο λοιπόν συρράξεως με την Ελλάδα, ακόμη και περιορισμένης διάρκειας, πολύ δε περισσότερο εάν η Τουρκία ηττηθεί, υπό την έννοια ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους της οπότε η επιμελώς συντηρουμένη φήμη περί του αήττητου του τουρκικού Στρατού θα έχει καταρρεύσει, σε όλες τις ετερόκλιτες αυτές δυνάμεις θα δοθεί η δυνατότητα να εξεγερθούν γιά να επιτύχουν τις επιδιώξεις τους.

Οι Κούρδοι ιδιαίτερα, θα έχουν την ιδανική ευκαιρία να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία του κουρδικού κράτους, καθόσον η πλειοψηφία των δυνάμεων του τουρκικού Στρατού που εδρεύουν στις περιοχές τους, θα έχουν μεταφερθεί στα μέτωπα των επιχειρήσεων με την Ελλάδα. Παράλληλα θα ζητήσουν και θα εξασφαλίσουν την διεθνή αναγνώρισή τους από τα κράτη εκείνα τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετούνται από αυτή την εξέλιξη. Το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί, διαχρονικά, την μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία οπότε, είναι λογικό, να μη διακινδυνεύσει να το προκαλέσει. Δεν πρέπει να μας παραπλανά το γεγονός ότι πρόσφατα και μετά την συμφωνία του Οτσαλάν με την κυβέρνηση της Τουρκίας, οι μαχητές του ΡΚΚ σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και αποχώρησαν από τα πεδία των μαχών.Εξακολουθούν να διατηρούν τον εξοπλισμό τους και δεν τους είναι δύσκολο να επιστέψουν, όταν το αποφασίσουν, στις περιοχές των συνόρων με το Ιράκ και να ενωθούν με τους ομοφύλους τους που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως αποδεικνύεται και από τις συνεχιζόμενες τις τελευταίες εβδομάδες ταραχές στην Τουρκία, οι καταπιεζόμενες θρησκευτικές και κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού περιμένουν και αυτές το έναυσμα για να εξεγερθούν και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των συμφερόντων τους. Μία ένοπλη κρίση με την Ελλάδα διευκολύνει την εμφάνιση αυτής της εκδοχής. Το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της πιθανότητας να δημιουργηθεί παρατεταμένη αστάθεια η οποία ενδέχεται είτε να οδηγήσει στην διάλυση της υφισταμένης κρατικής συνθέσεως, είτε στον ισχυρό κλονισμό της.

Κατά την παρούσα χρονική συγκυρία, οι διεθνείς εξελίξεις στην Μ. Ανατολή και την Αν.Μεσόγειο δεν επιτρέπουν στην Τουρκία ούτε να δημιουργήσει, ούτε να συντηρήσει μία κρίση με την Ελλάδα. Μετά μάλιστα την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλεως Αλ-Κουίζαρ (κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο) από τις δυνάμεις του Άσσαντ στη Συρία, η μόνη οδός ανεφοδιασμού των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Δύση,διέρχεται πλέον από την Τουρκία. Συνεπώς, οποιαδήποτε όξυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα η οποία θα ενισχύσει την αστάθεια στην περιοχή, με υπαιτιότητα μάλιστα της Τουρκίας δεν θα γίνει ανεκτή από τους δυτικούς. Τούτο διότι θα δυσχερανθεί σημαντικά η ενίσχυση των ανταρτών και θα παρασχεθεί στον Άσσαντ η δυνατότητα να τους εξουδετερώσει και να εδραιώσει την κυριαρχία του, οπότε μεταβάλλονται άρδην τα γεωπολιτικά και στρατηγικά δεδομένα. Στην περίπτωση αυτή, αφ’ ενός μεν αποτυγχάνει η προσπάθεια της Δύσεως να απομονώσει το Ιράν και μειώνεται κατά πολύ η στρατηγική αξία της αεροναυτικής παρουσίας της στην περιοχή, αφ’ ετέρου δε, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, απομονώνεται το Ισραήλ, κάτι το οποίο οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν να συμβεί. Δεδομένης μάλιστα και της ισχυρής παρουσίας της Ρωσίας στην Αν. Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, η ήδη ρευστή κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί και να οδηγηθούμε σε γενικότερη ένοπλη αντιπαράθεση.

Εάν στα προαναφερθέντα προστεθεί και το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου και η Τουρκία προσδοκά οικονομικά οφέλη από τα εκατομμύρια των τουριστών που θα την επισκεφθούν, η πιθανότητα να προκαλέσει η ίδια θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μειώνεται σημαντικά. Το πιθανότερο συνεπώς είναι να περιορισθεί η Τουρκία στους γνωστούς λεονταρισμούς της, την δημιουργία εντυπώσεων και τον έλεγχο της υπομονής και της αυτοσυγκρατήσεώς μας.

Ο σημαντικότερος όμως, κατά την άποψή μας παράγοντας που συνηγορεί υπέρ της αποφυγής ενός θερμού επεισοδίου, είναι η αποτρεπτική ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο παράγοντας αυτός, τα τελευταία σαράντα χρόνια παραμένει συνεχώς ισχυρός, άρα και καθοριστικός για την διατήρηση της ειρήνης. Παρά την αναμφισβήτητη αριθμητική υπεροχή της Τουρκίας σε πολεμικά μέσα, φυσιολογική άλλωστε λόγω των μεγαλυτέρων σε μέγεθος δυνάμεών της, δεν έχει μεταβληθεί η ποιοτική ισορροπία των μέσων της αυτών με τα αντίστοιχα ελληνικά. Αυτό σημαίνει πως επειδή διαθέτουμε και εμείς, σε όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων πολεμικά μέσα των ιδίων δυνατοτήτων με τα τουρκικά, είμαστε σε θέση,χρησιμοποιώντας τα με τον κατάλληλο τρόπο, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση και την ποιότητα του προσωπικού, να επιφέρουμε αποφασιστικά πλήγματα, γεγονός το οποίο κάθε άλλο παρά θα κάνει εύκολη υπόθεση την επικράτηση της Τουρκίας σε μία πολεμική αναμέτρηση. Εφόσον η αποτρεπτική ικανότητά μας παραμείνει ισχυρή, η εκάστοτε πολιτική εξουσία έχει την δυνατότητα να μην επηρεάζεται από τις επιδείξεις ισχύος της Τουρκίας και, εάν το επιθυμεί, να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις κατά καιρούς προκλήσεις της γείτονος.

Στο σημείο αυτό επιβάλλεται να επισημάνουμε την αδήριτη ανάγκη να διατηρηθεί με κάθε κόστος η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Η ανάγκη αυτή γίνεται περισσότερο επιτακτική εάν λάβουμε υπόψη τις εργώδεις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία να ανατρέψει την υφισταμένη ισορροπία,ακολουθώντας με θρησκευτική ευλάβεια ένα τριακονταετές πρόγραμμα εξοπλισμών το οποίο άρχισε να υλοποιείται από το 1996 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2024.

Κατ΄αρχάς έχει αναβαθμίσει σημαντικά την πολεμική της βιομηχανία, με επιδίωξη να επιτύχει, σε πρώτη φάση, την συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων με άλλες χώρες και να αποκτήσει την απαιτουμένη τεχνογνωσία, σε δεύτερη δε φάση, να παράγει μόνη της τα συστήματα αυτά. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Η Τουρκία συμπαράγει μέσα άρματα μάχης και εκπαιδευτικά αεροσκάφη με την Ν. Κορέα, μικρού και μέσου βεληνεκούς (150 – 180χιλιομέτρων) βλήματα εδάφους – εδάφους με την Κίνα, επιθετικά ελικόπτερα και ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη με την Ιταλία, και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με το Ισραήλ. Επίσης συμμετέχει στην παραγωγή του νέου μαχητικού αεροσκάφους F-35 LIGHTNING III από την αμερικανική εταιρεία NORTHROPGRUMMAΝ.

Παράλληλα έχει προμηθευθεί αυτοκινούμενα πυροβόλα από την Ν. Κορέα, γεφυροφόρα άρματα από την Γερμανία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ναυπηγήσεως φρεγατών και κορβετών από την Τουρκία και αγοράς υποβρυχίων τύπουU214 από την Γερμανία. Ενισχύει επίσης τις δυνατότητές της για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και τον αποβατικό της στόλο με απόκτηση αποβατικών πλοίων χωρητικότητος Τάγματος για την ταχεία μεταφορά και ανάπτυξή του. Επί πλέον, έχει εκσυγχρονίσει αριθμό αεροσκαφών Φάντομ F4E και F-16 Block 40 και 50, έχει προγραμματίσει την προμήθεια, μετά το2015, 100 αεροσκαφών JOINTSTRIKE FIGHTER LIGHTNING ΙΙ και ενδιαφέρεται να αποκτήσει αντιαεροπορικά βλήματα εδάφους – αέρος μεγάλου βεληνεκούς. Πέραν των παραπάνω έχει εκτοξεύσει στο διάστημα κατασκοπευτικό δορυφόρο και, σε συνεργασία με την Ουκρανία, έχει θέσει σε λειτουργία δορυφορικό πρόγραμμα, με την επιδίωξη να κατασκευάσει και διαστημόπλοιο. Από το1975 η Τουρκία έχει θέσει ως στρατηγικό αντικειμενικό της σκοπό να εξελιχθεί σε πυρηνική δύναμη, κατασκευάζοντας τρία εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα μεγαλεπήβολα αυτά σχέδια η Τουρκία τα διαφημίζει μέσω του ημερησίου και του περιοδικού τύπου, του διαδικτύου και της τηλεοράσεως.

Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό πως σε αντίθεση με εμάς, η Τουρκία, προσπαθεί μεθοδικά,με σοβαρότητα και υπομονή, να εξουδετερώσει την μόνη πραγματική απειλή που αισθάνεται από την Ελλάδα, την αποτρεπτική δηλαδή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να υπολογίζει χρόνο, χρήμα και προσπάθειες. Δυστυχώς δε για εμάς, οι Τούρκοι ξέρουν να προετοιμάζονται και να περιμένουν, ώστε να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία, όταν αυτή παρουσιασθεί. Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να αντιληφθούμε πως οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν υπάρχει στην Τουρκία(κεμαλιστών, ισλαμιστών, στρατιωτικών, πολιτικών), η μόνη δύναμη την οποία αντιλαμβάνεται και υπολογίζει είναι η δύναμη των όπλων. Σ΄αυτήν οφείλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε, εάν θέλουμε να περιορίσουμε την τουρκική επιθετικότητα και να αποφύγουμε την δημιουργία θερμών επεισοδίων.

Εάν όμως, στρουθοκαμηλίζοντας, καλυπτόμασθε πίσω από την οικονομική κρίση και τις απαγορεύσεις της τρόϊκα και αρνούμασθε να αναβαθμίσουμε την σχεδόν κατεστραμμένη αμυντική μας βιομηχανία, περιορίζουμε τις δαπάνες για την άμυνα και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ρίξουμε το ηθικό του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, δεν είναι μακριά η στιγμή κατά την οποία η Τουρκία θα αποκτήσει υπεροπλία σε όλους τους τομείς έναντι ημών. Όσο κυνικό και αν ακούγεται αυτό, τότε θα μηδενισθεί η πιθανότητα να συμβεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Πολύ απλά διότι δεν θα υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Τόσον ο διάπλους των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο, όσο και η παραβίαση του εναερίου χώρου από τα αεροσκάφη δεν θα θεωρείται προκλητική ενέργεια αλλά, συνήθης εκπαιδευτική δραστηριότητα. Αποτελεί συνεπώς εθνική ανάγκη η υποχρέωση να απαιτούμε όλοι από τις ελληνικές κυβερνήσεις να αίρονται στο ύψος των περιστάσεων καί να κάνουν το αυτονόητο. Να μην υποβαθμίζουν δηλαδή την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε άξιοι της τύχης μας, το κακό θα έχει συντελεσθεί, θα είναι μη αναστρέψιμο και κανένα Ειδικό Δικαστήριο, όσο αυστηρά και αν αντιμετωπίσει τους υπευθύνους, δεν θα είναι ικανό να αποδώσει δικαιοσύνη.
Αθήνα Ιούνιος 2013