Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Τα κρυμμένα μυστικά της Σελήνης ! (VIDEO)

Τα κρυμμένα μυστικά της Σελήνης ! (VIDEO)



Τέθηκαν πριν από λίγες ώρες σε λειτουργία τα όργανα χαρτογράφησης της Σελήνης στα δύο σκάφη της αποστολής GRAIL που θα μελετήσουν τον φυσικό μας δορυφόρο. Τα δίδυμα σκάφη της NASA βρίσκονταν εδώ και δύο μήνες σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και είχαν μάλιστα στείλει ορισμένες εντυπωσιακές εικόνες της. 
Βασική αποστολή των δύο σκαφών είναι η μελέτη του βαρυτικού πεδίου της Σελήνης.

Η Hellas του πλανήτη Άρη!

Η Hellas του πλανήτη Άρη!
 Την πεποίθηση ότι ο Άρης διέθετε μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, εκφράζουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες.


Μία τέτοια περιοχή εντόπισαν αμερικανοί ερευνητές του Planetary Science Institute της Tucson κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατάρτιση γεωλογικών χαρτών του κόκκινου πλανήτη. Τα ιζηματογενή πετρώματα που ανακάλυψαν βρίσκονται στην Hellas του πλανήτη Άρη!



Τι είναι η περιοχή Hellas Planitia
Η περιοχή με την ονομασία Hellas Planitia, βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη Αρη. Πρόκειται για έναν τεράστιο κρατήρα που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε ύστερα από πρόσκρουση με μετεωρίτη στις απαρχές του Ηλιακού μας Συστήματος. Η διάμετρος του ξεπερνάει τα 2.000 χλμ. και το βάθος του φτάνει τα 9χλμ., ενώ το ονομά του το οφείλει στον Τζιοβάνι Σκιαπαρέλι.
Τι σημαίνουν τα νέα ευρύματα

Οι αμερικανοί επιστήμονες όταν έκαναν την ανακάλυψη ανακοίνωσαν ότι τα ιζηματογενή πετρώματα, υποδηλώνουν ότι κάποτε υπήρχε στην περιοχή μεγάλη θαλάσσια έκταση. Υπολογίζουν ότι η περιοχή πρέπει να καλύπτονταν από θάλασσα πριν από 3,5-4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, μία χρονική περίοδο που, για πολλούς επιστήμονες, οι συνθήκες στον Άρη ήταν πολύ πιο ευνοϊκές για την εξέλιξη της ζωής απ’ό,τι ήταν στη Γη.

Επειδή τα ευρήματα αυτά είναι σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες της λεκάνης, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι νεώτερες έρευνες θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν πού κατέληξε όλο αυτό το νερό και πώς άλλαξε το κλίμα στον Άρη.
Τελικά υπήρχαν ή όχι ωκεανοί στον Άρη;

Δεν είναι πρώτη φορά που επιστήμονες προτείνουν ότι ο Άρης πριν πολλά εκατομμύρια χρόνια ήταν καλυμμένος από μεγάλους ωκεανούς. Σχετικές ανακοινώσεις για ύπαρξη παχιάς ατμόσφαιρας, πλούσιας σε διοξείδιο του άνθρακα, έχουν προκαλέσει στο παρελθόν προβληματισμό και διαφωνίες!

Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε όταν εξατμίστηκαν οι ωκεανοί το διοξείδιο του άνθρακα θα έπρεπε να έχει μετατραπεί σε ανθρακικο άλας, και το οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται σκορπισμένο στην επιφάνεια του πλανήτη. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει στον Άρη!

Πολλοί πιστέυουν ότι ο Άρης ήταν μεν καλυμμένος από ωκεανούς πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, αλλά η χημεία τους ήταν πολύ διαφορετική από των ωκεανών της Γης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν άφησαν ίχνη. Οι ωκεανοί εξαφανίστηκαν όταν ακολούθησε μια κρύα, ξηρά περίοδος με ένα τμήμα του νερού να πηγαίνει υπόγεια και ένα άλλο να χάνεται στο διάστημα.

Ακούστε τον φονικό σεισμό της Ιαπωνίας! (ηχητικό ντοκουμέντο)


Ακούστε τον φονικό σεισμό της Ιαπωνίας! (ηχητικό ντοκουμέντο)

Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια μετέτρεψαν τα σεισμικά κύματα της δόνησης σε αρχεία ήχου.
Στις μετρήσεις που καταγράφηκαν κοντά στη Φουκουσίμα, την περιοχή που επλήγη περισσότερο από το τσουνάμι, η κύρια δόνηση ακούγεται σαν ισχυρή έκρηξη. Ακολουθεί μια σειρά κρότων, οι οποίοι....
αντιστοιχούν στην ολίσθηση των τεκτονικών πλακών σε δεκάδες σημεία.

Το "μαύρο κουτί" που προβλέπει το μέλλον;



Το "μαύρο κουτί" που προβλέπει το μέλλον;

Βαθιά μέσα στο υπόγειο μιας σκονισμένης βιβλιοθήκης στην πόλη Edinburgh βρίσκεται ένα μικρό μαύρο κουτί, με μέγεθος όσο δύο πακέτα τσιγάρα, που παράγει τυχαίους αριθμούς σε μια ατελείωτη σειρά.


Με μια πρώτη ματιά είναι ένα ασήμαντο εργαλείο.


Καλυμμένο με μέταλλο, περιέχει μια καρδιά από microchip όχι πιο πολύπλοκη από αυτά που βρίσκουμε στα σύγχρονα κομπιουτεράκια μας.
Αλλά σύμφωνα με μια αυξανόμενη, σε αριθμό, ομάδα επιστημόνων, αυτό το κουτί έχει εξαιρετικά ασυνήθιστες δυνάμεις. Ισχυρίζονται, ότι είναι το "μάτι" ενός μηχανήματος που είναι ικανό να κοιτάζει προς το μέλλον και να προβλέπει σημαντικά παγκόσμια γεγονότα.
Το μηχάνημα φαίνεται να "ένιωσε" το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου τέσσερις ώρες πριν αυτό συμβεί - αλλά με αυτήν την "καταιγίδα" των θεωριών συνομωσίας του καιρού μας, οι ισχυρισμοί αυτοί αντιμετωπίστηκαν με μεγάλο σκεπτικισμό. Αλλά τον τελευταίο Δεκέμβριο, το μηχάνημα "ξαναχτύπησε" όταν φάνηκε να προβλέπει το τσουνάμι στην Ν.Α. Ασία λίγο πριν να συμβεί ο τρομερός υποθαλάσσιος σεισμός.
Τώρα, ακόμη και οι πιο αμφισβητίες, αναγνωρίζουν ότι αυτό το μαύρο κουτί έχει αναμφίβολες δυνάμεις.
Ο καθηγητής Roger Nelson, επίτιμος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton στις ΗΠΑ είναι ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας πίσω από το φαινόμενο "μαύρο κουτί". Λέει: "Είμαστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας για να καταλάβουμε τι συμβαίνει εδώ"
Οι έρευνες αυτής της ομάδας εντάσσονται στο πρόγραμμα "Σχέδιο Παγκόσμια Συνείδηση" το οποίο ξεκίνησε στο ίδιο Πανεπιστήμιο και βρίσκεται στο επίκεντρο ως ένα από τα πιο ασυνήθιστα πειράματα όλων των εποχών. Ο σκοπός του είναι να εντοπίσει εάν όλη η ανθρωπότητα μοιράζεται ένα απλό υποσυνείδητο νου στον οποίον όλοι συνδεόμαστε χωρίς να το συνειδητοποιούμε.
Και η μηχανή όπως το "μαύρο κουτί" στο Edinburgh μας έχει βάλει μπροστά σε μια σημαντική πιθανότητα: ότι οι επιστήμονες ίσως έχουν άθελά τους ανακαλύψει ένα τρόπο για να προβλέπουν το μέλλον.
Αν και πολλοί μπορεί να θεωρήσουν αυτό το σχέδιο ως έναν "θησαυρό από άνθρακες", έχει τραβήξει την προσοχή 75 αξιόλογων επιστημόνων από 41 διαφορετικά κράτη. Ερευνητές από το Princeton δουλεύουν μαζί με επιστήμονες από την Βρετανία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Γερμανία κ.α. Το σχέδιο επίσης είναι το πιο μακρόχρονο από όσα ανάλογα υπήρξαν για την μελέτη της πιθανότητας των υπερφυσικών δυνάμεων.
"Πολύ συχνά τα υπερφυσικά φαινόμενα "εξατμίζονται" εάν τα μελετάς για πολύ" λέει ο φυσικός Dick Bierman από το πανεπιστήμιο του Amsterdam και συνεχίζει: "Αλλά αυτό δεν συμβαίνει με το "Σχέδιο Παγκόσμια Συνείδηση". Το αποτέλεσμα είναι πραγματικό. Η μόνη συζήτηση είναι σχετικά με το τι σημαίνει". Το σχέδιο έχει τις ρίζες του στην εξαιρετική εργασία του καθηγητή Robert Jahn από το πανεπιστήμιο του Princeton στην δεκαετία του 1970. Ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που πήρε το υπερφυσικό σοβαρά. Προβληματισμένος και περίεργος σχετικά με φαινόμενα όπως η τηλεπάθεια, η τηλεκίνηση και η υπεραισθητική αντίληψη, αποφάσισε να μελετήσει αυτά τα φαινόμενα μέσω των επιστημονικών οργάνων.
Ένα τεχνολογικό όργανο ήταν και το "μαύρο κουτί" γνωστό και ως "Γεννήτρια Τυχαίων Αποτελεσμάτων". Αυτό χρησιμοποιούσε την τεχνολογία των υπολογιστών για να παράγει δυο αριθμούς - το ένα και το μηδέν - σε μια τυχαία σειρά.
Το πρότυπο αυτό του "κορόνα-γράμματα" μπορούσε να τυπωθεί σε ένα γράφημα. Οι νόμοι των πιθανοτήτων μας διδάσκουν ότι αυτές οι υπολογιστές θα παρήγαγαν ίσους αριθμούς από "ένα" και "μηδέν" - που θα αναπαριστάνονταν σαν μια σχεδόν ευθεία γραμμή στο γράφημα. Κάθε απόκλιση από την ευθεία θα έδειχνε μια απαλή καμπύλη.
Στο τέλος της δεκαετίας του 1970 ο καθηγητής Jahn αποφάσισε να ερευνήσει εάν η δύναμη της ανθρώπινης σκέψης μόνο μπορούσε να επηρεάσει με κάποιο τρόπο την μηχανή. Σταματούσε περαστικούς στον δρόμο και τους ζητούσε να συγκεντρώσουν την σκέψη τους πάνω στο μηχάνημα και να προσπαθήσουν να το κάνουν να φέρει περισσότερες "κορόνες" από ό,τι "γράμματα". Αν και φαινόταν παραλογισμός, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά και ποτέ δεν εξηγήθηκαν επαρκώς.
Ξανά και ξανά, συνηθισμένοι άνθρωποι αποδείκνυαν ότι ο νους τους μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα της μηχανής και να την κάνει να παράγει άνισα ποσά από "κορόνες" και "γράμματα". Σύμφωνα με τους γνωστούς επιστημονικούς νόμους αυτό δεν έπρεπε να συμβαίνει κι όμως εξακολουθούσε να συμβαίνει.
Ο καθηγητής Nelson, εργαζόμενος κι αυτός επίσης στο πανεπιστήμιο του Princeton επέκτεινε την εργασία του Jahn βάζοντας τέτοιες μηχανές σε ομάδες διαλογισμού. Ξανά τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Οι ομάδες συλλογικά μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές αποκλίσεις από το συνηθισμένο πρότυπο. Μετά από αυτό ο καθηγητής Nelson "κόλλησε".
Χρησιμοποιώντας το internet συνέδεσε 40 "γεννήτριες τυχαίων αποτελεσμάτων" από όλο τον κόσμο με τον υπολογιστή του στο εργαστήριό του. Αυτός ο υπολογιστής δουλεύει ασταμάτητα μέρα-νύχτα δημιουργώντας εκατομμύρια διαφορετικά δεδομένα. Τον περισσότερο καιρό το γράφημα στον υπολογιστή μοιάζει με μια ευθεία γραμμή.
Αλλά τότε, στις 6 Σεπτεμβρίου του 1997. κάτι εξαιρετικό συνέβη. Το γράφημα έδειξε μια απότομη κορυφή, καταγράφοντας μια ξαφνική και μαζική αλλαγή στην σειρά των αριθμών καθώς οι μηχανές σε όλο τον κόσμο άρχισαν να αναφέρουν τεράστιες αποκλίσεις από το κανονικό. Η ημέρα είχε και μια σημαντική ιστορική σημασία, επίσης, για άλλον λόγο. Ήταν η ημέρα όπου σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έβλεπαν την κηδεία της πριγκίπισσας Νταιάνα.
Ο καθηγητής Nelson ήταν πεπεισμένος ότι αυτά τα δύο γεγονότα σχετιζόταν με κάποιο τρόπο.
Μπορεί να συνέλαβε ένα νέο φαινόμενο; Θα μπορούσε η συγκεντρωμένη συναισθηματική διάθεση εκατομμυρίων ανθρώπων στο κόσμο να επηρεάσει τα αποτελέσματα των μηχανών αυτών; Και αν ναι, πως; Ο Nelson δεν μπόρεσε να το εξηγήσει.
Έτσι το 1998 μάζεψε επιστήμονες από όλον τον κόσμο για να τον βοηθήσουν στην ανάλυση των δεδομένων του. Αυτοί αποφάσισαν να εμβαθύνουν στο έργο του καθηγητή Jahn και του καθηγητή Nelson. Το "Σχέδιο Παγκόσμια Συνείδηση" είχε γεννηθεί.
Από τότε το σχέδιο έχει επεκταθεί μαζικά. Ένα σύνολο από 65 "Αυγά" (όπως ονομάστηκαν αυτές οι γεννήτριες) σε 41 χώρες έχουν στρατολογηθεί για να είναι τα "μάτια" αυτού του σχεδίου.


Και τα αποτελέσματα ακολούθησαν να εκπλήσσουν γιατί κατά την διάρκεια του πειράματος τα Αυγά έχουν "νιώσει" μια σειρά σημαντικών παγκόσμιων γεγονότων, από τον βομβαρδισμό του ΝΑήΟ στην Γιουγκοσλαβία, την τραγωδία με το υποβρύχιο Κουρσκ στην Ρωσία και το θρίλερ με τις εκλογές του 2000 στις ΗΠΑ.
Τα Αυγά επίσης εντοπίζουν τακτικά σηματικές παγκόσμιες γιορτές από της Πρωτοχρονιάς.
Αλλά το σχέδιο έδωσε το μεγαλύτερό του αίνιγμα στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.
Καθώς ο κόσμος παρατηρούσε με τρόμο το τι συνέβαινε στη Νέα Τόρκη, κάτι παράξενο συνέβαινε στα Αυγά. Όχι μόνο είχαν "νιώσει" τις επιθέσεις κάτα την διάρκεια των συμβάντων αλλά είχαν ξεκινήσει να δείχνουν κάτι πέρα από το κανονικό, τέσσερις ώρες πριν τα αεροπλάνα χτυπήσουν τους "πύργους".
Εμφανίστηκαν να εντοπίζουν ένα συμβάν τεράστιας ιστορικής σημασίας πριν καν αυτό λάβει χώρα.
"Ήξερα ότι είχαμε μπροστά μας πολύ δουλειά ακόμα" λέει ο καθηγητής Nelson.
Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό συμβάν πρόγνωσης. Εικοσιτέσσερις ώρες πριν γίνει ο σεισμός του Δεκεμβρίου του 2004 στη Ν.Α. Ασία, τα Αυγά είχαν δείξει στο διάγραμμα ότι κάτι σημαντικό επρόκειτο να συμβεί.
Τι συμβαίνει άραγε; Μπορει το "Σχέδιο Παγκόσμια Συνείδηση" να προβλέπει το μέλλον;
Οι κυνικοί θα πουν ότι πάντα θα υπάρχει κάποιο σημαντικό διεθνές γεγονός που μπορεί να μας δικαιολογήσει τις ξαφνικές αποκλίσεις των γραφημάτων των Αυγών. Επίσης, ο κόσμος μας είναι γεμάτος από πολέμους, καταστροφές, τρομοκρατικές ενέργειες και παγκόσμιες γιορτές. Μήπως οι επιστήμονες χάνουν τον χρόνο τους προσπαθώντας να εντοπίσουν πρότυπα με αυτά τα φτωχά στοιχεία τους;
Η ομάδα πίσω από τον Σχέδιο επιμένει πως δεν είναι έτσι. Ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιώντας αυστηρές επιστημονικές τεχνικές και ισχυρά μαθηματικά, μπορούν να αποκλείσουν τέτοιες τυχαίες συνδέσεις.
"Θα θέλαμε πολύ να ανακαλύψουμε ότι έχουμε κάνει λάθη" λέει ο Nelson. "Αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε κάποιο, και ούτε κάποιος άλλος. Τα δεδομένα μας δείχνουν καθαρά ότι πιθανότητες να πάρουμε τέτοια αποτελέσματα από τύχη είναι μία στο εκατομμύριο".
Ο καθηγητής Chris French, ψυχολόγος και γνωστός Σκεπτικιστής στο Κολέγιο Goldsmiths του Λονδίνου λέει: "Το Σχέδιο αυτό έχει δώσει μερικά πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα που δεν μπορούμε να τα προσπεράσουμε. Συμμετέχω κι εγώ σε μια παρόμοια ομάδα για να δω τι αποτελέσματα θα πάρω. Δεν έχουμε καταφέρει κάτι αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς."
Είναι πιθανό - κατά μια θεωρία- ότι ο χρόνος μπορεί να μετακινείται και προς τα πίσω. Κι αν ο χρόνος κινείται μπρος πίσω όπως τα νερά της θάλασσας, ίσως είναι πιθανό να μπορούμε να προβλέψουμε γεγονότα.
"ήπάρχουν πολλά στοιχεία ότι ο χρόνος μπορεί να κινείται προς τα πίσω"λέει ο καθηγητής Bierman στο Πανεπιστήμιο του Amsterdam.
"Και αν είναι πιθανό να συμβαίνει στην φυσική, τότε μπορεί να συμβεί και στο νου μας, επίσης." Με άλλα λόγια ο Bierman πιστεύει ότι όλοι είμαστε ικανοί να κοιτάξουμε προς το μέλλον, εάν μπορούσαμε να ξυπνήσουμε τις μυστικές δυνάμεις του νου μας. Και υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για να υποστηριχτεί αυτή η θεωρία.
Ο καθηγητής John Hartwell, εργαζόμενος στο Πανεπιστήμιο της Utrecht στην Ολλανδία, ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε στοιχεία ότι οι άνθρωποι μπορούν να διαισθανθούν το μέλλον. Στα μέσα του 1970 συνέδεσε ανθρώπους με μηχανές σκαναρίσματος έτσι ώστε να μπορεί να δει τα εγκεφαλογραφήματά τους.
Ξεκίνησε με το να τους δείχνει μια σειρά από προκλητικά σχέδια καρτούν. Όταν έβλεπαν τις εικόνες τα μηχανήματα έδειχναν με τα εγκεφαλικά τους κύματα, ότι τα άτομα επηρεάζονταν πολύ από τις εικόνες. Αυτό ήταν αναμενόμενο. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα εγκεφαλογραφήματα έδειχαν σημαντικές αλλαγές λίγα δευτερόλεπτα πριν εμφανιστούν οι προκλητικές εικόνες. Σαν κάποιοι από αυτούς να προέβλεπαν ότι θα εμφανιστούν τέτοιες εικόνες και αντιδρούσε ο εγκέφαλός τους νωρίτερα. Ήταν ασυνήθιστο και απροσδόκητο.
Μετά από 15 χρόνια ο ερευνητής Dean Radin προχώρησε την εργασία του Hartwell. Συνέδεσε ανθρώπους με ένα μηχάνημα που μετρούσε την αντίσταση της επιδερμίδας στον ηλεκτρισμό και η οποία αλλάζει ανάλογα με τα συναισθήματα του ανθρώπου. Με αυτό το μηχάνημα έκανε το ίδιο πείραμα και είδε ότι κάποιοι άνθρωποι αντέδρασαν βιολογικά σαν να έβλεπαν τις εικόνες λίγα δευτερόλεπτα πριν τους τις δείξουν.
Ο καθηγητής Nelson πιστεύει ότι αυτά τα πειράματα και ειδικά το "Σχέδιο Παγκόσμια Συνείδηση" έχουν να αποδείξουν κάτι σημαντικότερο από το να προβλέπουν το μέλλον. Μπορούν να αποδείξουν ότι αν και είμαστε διανοητικά πολύ διαφορετικοί και ξεχωριστοί, μοιραζόμαστε κάτι όμως πιο βαθύ και μεγάλο - μια παγκόσμια συνείδηση και ότι ίσως είμαστε συνδεδεμένοι πολύ περισσότερο από ό,τι αντιλαμβανόμαστε