Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Μετενσάρκωση: έχουμε γεννηθεί ξανά;


Μετενσάρκωση: έχουμε γεννηθεί ξανά;

Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο
Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο
Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.



Ευτύς ως γεννηθούμε,
αρχίζει και η επιστροφή
Ταυτόχρονα το ξεκίνημα και ο γυρισμός...
- Νίκος Καζαντζάκης, «Ασκητική»

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αναρωτηθεί:
Έχω γεννηθεί ξανά;


Έχω ζήσει στο παρελθόν δεκάδες άλλες ζωές;


Ή είναι η ζωή μου μια μοναδική ευκαιρία ύπαρξης ανάμεσα στις αναρίθμητες ζωές άλλων ανθρώπων που έζησαν, ζουν και θα ζήσουν;


Τα δύο τρίτα του πληθυσμού της γης πιστεύουν (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) ότι ο άνθρωπος δε ζει μόνο μία ζωή, αλλά πεθαίνει και γεννιέται ξανά σε μία συνεχή διαδικασία επαναγεννήσεων που χάνεται στο μακρινό παρελθόν. Είναι γεγονός ωστόσο, πως δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν κάτι τέτοιο όντως ισχύει, εφόσον η σκοτεινή άβυσσος που προηγείται της γέννησής μας και που μας αγκαλιάζει με το θάνατό μας, αποτελεί μία άβυσσο μυστηρίου, μία μακρινή χώρα που κερνάει τους επισκέπτες της, το «νερό της λήθης».
Ο άνθρωπος όμως δεν μπορεί να δεχτεί ούτε καν αυτά τα όρια με τα οποία τον περιορίζει ο θάνατος. Θέτει ερωτήματα, ερευνά και προσπαθεί να ρίξει φως, ακόμα και στην απροσπέλαστη άβυσσο από την οποία προήλθε και η οποία τον περιμένει. Η θεωρία της μετενσάρκωσης αποτέλεσε αδιαμφισβήτητη πίστη για πολλούς πολιτισμούς στο παρελθόν και είναι ενσωματωμένη σε πολλά θρησκευτικά δόγματα του παρόντος. Ακόμα και για τους ανθρώπους που λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, η μετενσάρκωση αποτελεί μία έντονα αμφισβητούμενη υπόθεση, υπάρχουν στοιχεία από έρευνες που θα μπορούσαν τουλάχιστον να τους προβληματίσουν για το αντίθετο.
Η περίπτωση της μικρής Ινδής από το Delhi
Το 1926 γεννήθηκε στο Δελχί ένα κορίτσι που λεγόταν Shanti Devi. Σχεδόν από τα τρία της χρόνια άρχισε να θυμάται λεπτομέρειες από μία προηγούμενη ζωή της στην πόλη Muttra, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τον τόπο όπου είχε γεννηθεί. Δήλωσε πως την έλεγαν Lugdi, πως γεννήθηκε το 1902, άνηκε σε μία συγκεκριμένη κάστα και πως ήταν παντρεμένη με έναν έμπορο υφασμάτων που τον έλεγαν Kedar Nath Chaubey. Είπε επίσης πως γέννησε ένα αγόρι και πως πέθανε 10 ημέρες μετά από τη γέννα. Όταν η Shanti Devi έφτασε στην ηλικία των 9 χρόνων, η οικογένειά της άρχισε μία έρευνα για να διαπιστώσει εάν όντως υπήρχε κάποιος άντρας με το όνομα που είχε πει η Shanti, στην πόλη της Muttra.
Βρέθηκε ένας άντρας με αυτό το όνομα και τους έγραψε ένα γράμμα που επιβεβαίωνε όσα είχε δηλώσει η μικρή Ινδή. Ακολούθως, έστειλε έναν συγγενή του στο σπίτι της μικρής και ενώ ο άνθρωπος αυτός καθόταν με την οικογένεια του κοριτσιού, ο Kedar Nath Chaubey εμφανίστηκε χωρίς να τους έχει προειδοποιήσει. Η Shanti Devi αναγνώρισε και τους δύο αυτούς ανθρώπους. Μετά, εξετάστηκε η πιθανότητα, εάν η μικρή είχε βρεθεί στη Muttra στην παρούσα ζωή της και εάν είχε μάθει τις πληροφορίες αυτές από κάποιον που ζούσε εκεί. Προέκυψε πως δεν είχε συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, εφόσον η μικρή Shanti δεν είχε φύγει ποτέ από το Δελχί.
Το 1936 οργανώθηκε μία επιτροπή για να συνοδεύσει το κορίτσι που επισκέφτηκε τη Muttra, ώστε να διαπιστώσει εάν η κοπέλα αναγνώριζε ανθρώπους και μέρη από την πόλη αυτή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της έγινε φανερό, πως δεν ήταν μόνο σε θέση να αναγνωρίζει ανθρώπους, αλλά και πως μπορούσε να δείξει στην επιτροπή τη διαδρομή που οδηγούσε στο σπίτι του Kedar Nath Chaubey. Αναγνώρισε επίσης το σπίτι, παρόλο που το είχαν βάψει με άλλο χρώμα μετά από το θάνατο της Lugdi. Μπορούσε ακόμα να απαντήσει σωστά σε διάφορες ερωτήσεις που αφορούσαν το εσωτερικό του σπιτιού, τις ντουλάπες, κ.λπ. Αναγνώρισε τους γονείς της Ludgi ανάμεσα από ένα πλήθος 50 ανθρώπων.
Ακόμα περισσότερο εντυπωσιακή ήταν η δήλωσή της, πως είχε θάψει σε κάποιο σημείο χρήματα. Όταν σκάψανε στο σημείο που υπέδειξε η κοπέλα και δε βρήκαν τίποτα, ο Kedar Nath Chaubey παραδέχτηκε, πως είχε ήδη βρει τα χρήματα μετά από το θάνατο της γυναίκας του. Τέλος, ανακαλύφθηκε πως η Shanti Devi χρησιμοποιούσε στην παιδική της ηλικία γλωσσικές εκφράσεις, που ήταν χαρακτηριστικές στη διάλεκτο της περιοχής της Muttra, πράγμα το οποίο είχε εντυπωσιάσει όσους την είχαν ακούσει. Συνολικά, είχε κάνει 24 συγκεκριμένες και επαληθευμένες δηλώσεις, που αφορούσαν την περασμένη ζωή της Lugdi.
Ο Ian Stevenson και η επιστημονική έρευνα για τη μετενσάρκωση
Ο Ian Stevenson, ψυχίατρος από το Charlottesville της Virginia, ο οποίος στο παρελθόν διατέλεσε επικεφαλής του ψυχιατρικού τμήματος στο πανεπιστήμιο της Virginia, αφιερώθηκε τα τελευταία 40 χρόνια στην επιστημονική τεκμηρίωση των αναμνήσεων από προηγούμενες ζωές παιδιών από όλο τον κόσμο, έχοντας μελετήσει παραπάνω από 2500 τέτοιες περιπτώσεις. Πολλοί ερευνητές, ακόμα και σκεπτικιστές, συμφωνούν πως αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη της μετενσάρκωσης.
Ο Δρ. Stevenson ξεκίνησε την έρευνά του για την πιθανότητα ύπαρξης της μετενσάρκωσης το 1960, όταν άκουσε για μια περίπτωση στη Σρι Λάνκα, όπου ένα παιδί ισχυριζόταν ότι θυμόταν την περασμένη του ζωή. Εξέτασε εξονυχιστικά την περίπτωση ρωτώντας το παιδί και τους γονείς του, όπως επίσης και τους ανθρώπους, για τους οποίους ισχυριζόταν το παιδί ότι ήταν οι γονείς του στην περασμένη του ζωή. Αυτό τον οδήγησε στην πεποίθηση ότι πιθανότατα η μετενσάρκωση αποτελεί μία πραγματικότητα. Όσο περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις μελετούσε, τόσο περισσότερο αυξανόταν το ενδιαφέρον του γι' αυτό το άγνωστο πεδίο, το οποίο μέχρι προσφάτων χρόνων είχε ξεγλιστρήσει από την επιστημονική παρατήρηση. Σκοπός του ήταν να μπορέσει να ελέγξει την ισχύ της υπόθεσης της μετενσάρκωσης με επιστημονικό τρόπο.
Ακόμα και σήμερα, ο Δρ Stevenson είναι ο σημαντικότερος επιστήμονας ερευνητής για την τεκμηρίωση της μετενσάρκωσης και το έργο του αποτελεί βιβλιογραφική πηγή για ένα πολύ μεγάλο πλήθος ερευνητικών εργασιών, που ασχολούνται με το θέμα αυτό. Εκτός από τις περιπτώσεις ατόμων που θυμούνται προηγούμενες ζωές τους και οι οποίοι έχουν γεννηθεί σε χώρες, όπου το δόγμα της μετενσάρκωσης είναι ευρέως διαδεδομένο, ο Stevenson μελέτησε και περιπτώσεις τέτοιες από την Ευρώπη, που οι άνθρωποι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την ιδέα αυτή. Σημαντικότατη είναι η συνεισφορά του στη μελέτη περιπτώσεων που αφορούν αναμνήσεις μικρών παιδιών.
Από τις μελέτες του εξήγαγε το συμπέρασμα, πως μία τυπική περίπτωση παιδιού που θυμάται την προηγούμενη ενσάρκωσή του, ακολουθεί το παρακάτω μοτίβο:
  • Αρχίζοντας από την ηλικία των 2 έως 4 χρόνων, το παιδί θυμάται αυθόρμητα λεπτομέρειες από την προηγούμενη ζωή του.
  • Το πλήθος και η καθαρότητα των δηλώσεων του παιδιού αυξάνονται μέχρι την ηλικία των 5 έως 6 χρόνων, όπου το παιδί αρχίζει να μιλάει λιγότερο για τις αναμνήσεις αυτές.
  • Στην ηλικία των 8 χρόνων, οι αναμνήσεις από την προηγούμενη ζωή αρχίζουν να εξασθενούν.
  • Το παιδί παρουσιάζει αναίτια συμπεριφορά που ταιριάζει με τις συνθήκες ζωής του ανθρώπου που ήταν στην προηγούμενη ζωή του, όπως φοβίες ή ιδιαίτερες προτιμήσεις και ορέξεις.Σε πολλές περιπτώσεις το παιδί έχει κάποιο σημάδι ή γενετική ανωμαλία, που αντιστοιχεί σε σημεία του σώματος, όπου ως προηγούμενη ζωή είχε δεχτεί κάποιο θανάσιμο τραύμα. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δηλώνουν πως θυμούνται πως μετενσαρκώθηκαν, αναφέρουν πως είχαν βίαιο θάνατο που δεν έχει διαγραφεί από τη μνήμη τους.
  • Σε μερικούς πολιτισμούς το άτομο που πρόκειται να «μετενσαρκωθεί», προβλέπει την επόμενη ενσάρκωσή του, ή μπορεί μία μητέρα που περιμένει να γεννήσει ένα παιδί, να δει ένα όνειρο που να δηλώνει πως ο προηγούμενος άνθρωπος σκοπεύει να μετενσαρκωθεί στο παιδί.
  • Μετά την ηλικία των 10 χρόνων, τα παιδιά που αναφέρουν πως θυμούνται την προηγούμενή τους ζωή, εξελίσσονται κανονικά.

Ο Ian Stevenson συνέλεξε πάνω από 2500 αναφορές για μετενσάρκωση, τις οποίες συγκέντρωσε σε μία βάση δεδομένων για περαιτέρω ανάλυση. Καθόρισε πως για να ενταχθεί μία περίπτωση μετενσάρκωσης στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων, θα πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον 2 από 6 βασικά χαρακτηριστικά:
  1. πρόβλεψη επανενσάρκωσης ή προθανάτια δήλωση από το άτομο που προηγήθηκε της παρούσας ενσάρκωσης
  2. όνειρα που ανακοινώνουν την παρούσα ενσάρκωση, που βλέπει είτε η μητέρα του παιδιού της τωρινής ενσάρκωσης, ή κάποιος συγγενής του προηγούμενου προσώπου.
  3. λεκτική αναφορά σε αναμνήσεις.
  4. συμπεριφορά που παραπέμπει σε συγκεκριμένες αναμνήσεις.
  5. αναγνώριση ανθρώπων και τοποθεσιών.
  6. ιδιαίτερα γενετικά σημάδια ή γενετικές δυσπλασίες και ατέλειες, που σχετίζονται με τραύματα ή σημάδια του σώματος που είχε το άτομο της προηγούμενης ενσάρκωσης.

Πέρα από τα παραπάνω κριτήρια του Stevenson, υπάρχει ένας αριθμός καταστάσεων και χαρακτηριστικών ανθρώπων, που συντελούν περισσότερο ή λιγότερο στην υπόθεση ότι μπορεί να σχετίζονται με μία προηγούμενη ενσάρκωση. Κάποιες από αυτές τις καταστάσεις και τα χαρακτηριστικά είναι, οι αμφιβολίες που σχετίζονται με την σεξουαλική ταυτότητα κάποιου ανθρώπου, οι εμπειρίες τύπου Dιjΰ vu, οι περιπτώσεις παιδιών θαυμάτων καθώς και ιδιοφυών ηλιθίων, η περίπτωση της ξενογλωσσίας, της ικανότητας δηλαδή ενός ανθρώπου να μιλάει ή να γράφει σε μία γλώσσα που δεν έχει διδαχτεί ποτέ, το ανεξήγητο αίσθημα «αγάπης» ή «μίσους» απέναντι σε έναν άνθρωπο που είναι παντελώς άγνωστος και τέλος οι πολλαπλές προσωπικότητες και η σχιζοφρένεια.
SociaLMagazinE: Μετενσάρκωση: έχουμε γεννηθεί ξανά; ΠΗΓΗ

«Βοήθεια, μας ψεκάζουν!»


«Βοήθεια, μας ψεκάζουν!»

Εδώ και δύο χρόνια οι Ελληνες νιώθουμε σαν πειραματόζωα. Προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα και να περιοριστεί το δημόσιο χρέος οι δανειστές μας έχουν επιβάλει μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων προωθώντας την υποτιθέμενη εσωτερική υποτίμηση.

Παραλλήλως, τα αποτελέσματα της περιοριστικής πολιτικής επιτείνουν την ύφεση, σπρώχνουν στην ανεργία εκατοντάδες Ελληνες κάθε μέρα και δημιουργούν συνθήκες εξαθλίωσης για πλατιά στρώματα του πληθυσμού. Ξένοι αναλυτές μιλούν για το μεγαλύτερο οικονομικό πείραμα που έχει γίνει ποτέ, παρομοιάζοντας τους Ελληνες με ποντίκια εργαστηρίου... Σε αυτό το κλίμα, ίσως δεν μοιάζει παράξενο ότι πολλοί Ελληνες θεωρούν ότι πίσω από τις «συμφορές» μας κρύβεται μια καλά οργανωμένη παγκόσμια συνωμοσία. «Γιατί δεν αντιδρούμε;», είναι η απορία κάποιων ενεργών πολιτών, την οποία πολλοί έχουμε ακούσει. «Μήπως μας... ψεκάζουν;», είχα ακούσει κάποιον να ψιθυρίζει πριν από καιρό, αλλά δεν έδωσα σημασία.

Κι αυτό μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα 7 Μαΐου, διότι την επομένη των εκλογών το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι «καμία πτήση ψεκασμού με χημικές ουσίες δεν εκτελείται πάνω από ελληνικό έδαφος». Γιατί άραγε η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας «παρενέβη» με αυτόν τον έμμεσο τρόπο στην πολιτική αντιπαράθεση, και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που με την ανακοίνωσή της φαινόταν σαν να σχολιάζει τα αποτελέσματα των εκλογών;

Ο λόγος ήταν ο βομβαρδισμός που δέχεται το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αρχηγού ΓΕΑ και άλλων ανώτατων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας από email πολιτών που καταγγέλλουν ότι αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφη που πετούν στον ελληνικό ουρανό αφήνουν πίσω τους «ουρές», δηλαδή ίχνη συνήθως λευκά, που όχι μόνο δεν διαλύονται αλλά απλώνονται σαν να πρόκειται για τεχνητά νέφη... Για τους ορθολογιστές η σύνθεση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που φτάνουν στο Πεντάγωνο από πολίτες που καταγγέλλουν ψεκασμούς μπορεί να θεωρηθεί ότι παραπέμπει σε μυθιστόρημα του Χάξλεϊ ή του Οργουελ. «Τις τελευταίες μέρες έχει γεμίσει ο ουρανός της Αθήνας με χημικές ουρές. Εχουν προηγηθεί ψεκασμοί από αεροπλάνα που δεν δίνουν σχέδια πτήσης και είναι να απορείς που δεν τα καταρρίπτει η Πολεμική μας Αεροπορία», αναφέρεται σε ένα email που εστάλη στο ΓΕΑ.

«Ολοι, όσοι κοιτάμε ακόμα τον ουρανό, έχουμε παρατηρήσει ότι είναι μέρες που μοιάζει να είναι καλυμμένος με ομίχλη. Οι ακόμα πιο παρατηρητικοί, δε, θα έχουν προσέξει ότι η ομίχλη μοιάζει να ξεκινά από τις ουρές που αφήνουν κάποια αεροπλάνα στο διάβα τους. Υπάρχουν ουρές που διαλύονται σχεδόν αμέσως, και άλλες που μένουν για πολύ χρόνο στον ουρανό κάνοντας κάτι σαν τεχνητά σύννεφα», γράφει άλλος πολίτης που ενημέρωσε την Πολεμική Αεροπορία για τις... μυστικές πτήσεις αεροψεκασμών. «Οι επιχειρήσεις με τις λευκές χημικές ουρές που αφήνουν τα αεροπλάνα συνεχίζουν να διενεργούνται, σε καθημερινή βάση, πάνω από τα κεφάλια μας.

Πραγματοποιούνται χωρίς τη συγκατάθεσή ή την προηγούμενη ενημέρωσή μας. Επηρεάζουν τη ζωή μας, τη ζωή όσων γνωρίζουμε και αγαπάμε. Επηρεάζουν τη ζωή ολόκληρου του πλανήτη. Και απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, η κατάσταση πιθανόν να μην αλλάξει ποτέ πια. Πιθανόν να μη μας επιστρέψουν ποτέ πια τον καθαρό μπλε ουρανό που μας στερούν», γράφει ένας πολίτης που έχει πειστεί ότι μας ψεκάζουν.

«Ποιοι και γιατί μας δολοφονούν; Ποιοι και γιατί μας βομβαρδίζουν με φόβο, αργές αντιδράσεις, πανικό και νέες μοντέρνες ασθένειες;», αναρωτιέται ακόμη ένας καταγγέλλων και προσθέτει: «Γιατί πύκνωσαν οι πτήσεις με την εμφάνιση της τρόικας;». Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καθησυχάσει τους πολίτες, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εξήγησε ότι «τα λευκά ίχνη που παρατηρούνται, και ενδεχόμενα προκαλούν ανησυχία, αποτελούνται από νερό υπό τη μορφή σταγονιδίων ή μικροσκοπικών παγοκρυστάλλων και οφείλονται στη συμπύκνωση των υδρατμών που περιέχονται στα καυσαέρια των πολιτικών αεροσκαφών τα οποία κινούνται σε αεροδιαδρόμους άνωθεν της χώρας μας». Σύμφωνα με την ερμηνεία που δόθηκε από την Πολεμική Αεροπορία: «Η συμπύκνωση των υδρατμών των καυσαερίων αποτελεί φυσικό φαινόμενο και οφείλεται στη χαμηλή θερμοκρασία του αέρα στα μεγάλα ύψη όπου κινούνται τα αεροσκάφη αυτά», ενώ «ο χρόνος κατά τον οποίο είναι ορατά τα ίχνη συμπύκνωσης μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στο ύψος πτήσης».

Στον ουρανό τα ίχνη της «παγκόσμιας μυστικής κυβέρνησης»

Δύσπιστοι ή μυθομανείς, οι καταγγέλλοντες πολίτες δεν πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Επιτελείου.
«Δεν βλέπετε μπροστά σας; Αυτά είναι χημικά και βαρέα μέταλλα και τα ψεκάζει η παγκόσμια μυστική κυβέρνηση. Ξυπνήστε επιτέλους, γιατί κινδυνεύουν τα παιδιά σας κι εσείς από σοβαρότατες παθήσεις. Καρκίνος!!!», έγραψε ένας αγανακτισμένος πολίτης που δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις.

«Υποτιμάτε τουλάχιστον τη νοημοσύνη μας προσπαθώντας να μας πείσετε ότι αυτό που βλέπουμε στον ουρανό είναι νερό υπό τη μορφή σταγονιδίων ή μικροσκοπικών παγοκρυστάλλων και οφείλεται στη συμπύκνωση των υδρατμών», απάντησε μια κυρία που κατηγόρησε το ΓΕΑ ότι παραπληροφορεί τον κόσμο, ενώ στο email της δεν παρέλειψε να σημειώσει: «Η Γεωμηχανική, η επιστήμη που ασχολείται με την τροποποίηση του καιρού, έχει παραδεχτεί την πραγματοποίηση αεροψεκασμών με βαρέα μέταλλα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου».

«Σας εκτιμώ, αλλά δεν συμφωνώ καθόλου, ούτε με πείθει η ανακοίνωση που βγάλατε για τους χημικούς αεροψεκασμούς», γράφει ένας άλλος πολίτης και αποστέλλει φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί στην Κέρκυρα, για να θέσει το ερώτημα: «Θέλετε να μας πείτε ότι στη φωτογραφία... βλέπουμε 3 αεροδιαδρόμους ο ένας τόσο κοντά στον άλλον; Και γιατί όταν ψεκάζουν τα συγκεκριμένα αεροπλάνα αφήνουν ίχνη για πολλές ώρες πάνω στην ατμόσφαιρα; Και επιπλέον, γιατί αυτά τα ίχνη αντί να εξαφανίζονται απλώνονται σαν ομπρέλα με αποτέλεσμα μια ηλιόλουστη μέρα να μοιάζει με συννεφιασμένη;».

«Βρείτε τι μας ψεκάζουν» ζητά επιτακτικά ένας άλλος Ελληνας, ο οποίος συνεχίζοντας αναφέρει: «Ψεκάζουν την Τρίπολη νατοϊκά αεροτάνκερ, αεροψεκασμοί και στην Αρκαδία από δεκάδες αεροπλάνα, μέσα σε μία μέρα και μετά ραντεβού σε 5 με 6 μέρες ξανά, ξέρουμε πως διεξάγονται κάποια πειράματα Γεωμηχανικής, αλλά εξασφαλίστε τι μας ψεκάζουν. Ακούστε τον κόσμο που δεν βλέπει για πρώτη φορά αεροπλάνο, καυσαέρια ή ουρανό... Εχετε κι εσείς παιδιά, γονείς, ανθρώπους...».

Τελικά, μήπως μας ψεκάζουν στ’ αλήθεια;
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=197268
«Βοήθεια, μας ψεκάζουν!» ~ Ελευθερη σκεψη ΠΗΓΗ