Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Νέα αποκάλυψη για κλωνοποιημένο κρέας στην αγορά

Νέα αποκάλυψη για κλωνοποιημένο κρέας στην αγορά

ΑΝΤ1


Λαυράκι έβγαλαν οι ερευνητές της βρετανικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Τροφίμων, αφού στο πλαίσιο της έρευνας για το γάλα αγελάδας που προήλθε από κλωνοποιημένο ωάριο, εντοπίστηκαν δύο ταύροι που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από έμβρυα κλωνοποιημένης αγελάδας από τις ΗΠΑ.
Και οι δύο ταύροι σφαγιάσθηκαν, αλλά το κρέας του ενός από τους δύο είναι σίγουρο ότι κατέληξε στην αγορά. Δυστυχώς η ΕΕ δεν είναι σαφής στην οδηγία της για την κατανάλωση τέτοιων ειδών.
Οι ελάχιστες μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για το κρέας και το γάλα κλωνοποιημένων ζώων έδειξαν ότι δεν έχουν διαφορά από τα κανονικά ζώα. Όμως οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες για την ασφάλεια των τροφών λένε ότι δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες και μέχρι να μάθουμε πιο πολλά, η κλωνοποιημένη τροφή θέλει προσοχή, η οποία προϋποθέτει παραπάνω ελέγχους ασφαλείας πριν δοθεί στην κατανάλωση.
Η ασάφεια που παρατηρείται στην οδηγία δεν είναι αθώα, καθώς η κατανάλωση των προϊόντων από κλωνοποιημένα ζώα εγκρίθηκε το 2008 από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και έκτοτε η Ουάσιγκτον πιέζει τις Βρυξέλλες αν μη τι άλλο να μην θέσει υπό απαγόρευση την εισαγωγή τέτοιων ειδών της διατροφικής αλυσίδας.
Οι αμερικανικές εταιρείες βιοτεχνολογίας κλωνοποιούν ζώα που δίνουν υψηλές αποδόσεις σε γάλα και κρέας, ενώ χρησιμοποιούνται και ως υλικό αναπαραγωγής. Όσο η βιομηχανία αυτή αναπτύσσεται στις ΗΠΑ, θα είναι δύσκολο για τις υπηρεσίες ασφάλειας των τροφίμων να απαγορεύσουν τις εξαγωγές εμβρύων από κλωνοποιημένα ζώα στους κτηνοτρόφους της Ευρώπης.
Η βρετανική υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων αρνείται να αποδεχτεί αυτή την κατάσταση και καλεί τους κτηνοτρόφους να δηλώνουν στις αρχές το τι κάνουν, ούτως ώστε να προχωρούν στους απαραίτητους ελέγχους.

Έρχεται η βροχή των διαττόντων αστέρων Περσειδών

Έρχεται η βροχή των διαττόντων αστέρων Περσειδών

ΕRΤ3.GR


Για μια ακόμη χρονιά, οι Περσείδες, οι πολυπληθείς διάττοντες αστέρες, θα δώσουν ραντεβού με τους ουρανούς του πλανήτη μας. Το αποκορύφωμα αναμένεται τη νύχτα της Πέμπτης 12 Αυγούστου και της Παρασκευής 13 Αυγούστου με μια θεαματική βροχή από "πεφταστέρια" που θα είναι ορατή ανά τη Γη - και στην Ελλάδα, ιδίως αν κοιτάξει κανείς στον ουρανό σε κατεύθυνση βορειοανατολική.
Όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα, αν και μερικές φορές διαψεύδονται οι προσδοκίες των θεατών που ξενυχτούν για αυτό το λόγο, κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων.
Ειδικά φέτος το φαινόμενο συνδυάζεται με μια σύγκλιση πλανητών, που θα είναι ορατή μετά την δύση του ηλίου και μέχρι τις 10 μ.μ., όταν η Αφροδίτη, ο Κρόνος, ο 'Αρης και η Σελήνη (ένα μέρος της) θα βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα κύκλο διαμέτρου περίπου 10 μοιρών.
Οι ειδικοί πάντως της NASA, σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ", εκτιμούν ότι πρέπει να αναμένεται πτώση μετεώρων με μέσο ρυθμό 50 - 80 την ώρα και θεωρούν ότι μετά το 2007 υπάρχουν καλύτερες συνθήκες από ποτέ για την παρακολούθηση του φαινομένου, κυρίως από σκοτεινές περιοχές στην εξοχή, ώστε να μην παρεμβάλλεται η φωταύγεια των πόλεων. Ειδικά για φέτος, σε σχέση με άλλες παρόμοιες "βροχές" μετεώρων σε άλλες εποχές του χρόνου, οι Περσείδες υπόσχονται το μεγαλύτερο θέαμα.
Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, αλλά αυτό είναι μια οπτική αυταπάτη. Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και λοιπά υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.
Ο κομήτης αρχίζει να συναντιέται με την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου και χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο. Το πρώτο μετέωρο των Περσειδών της φετινής χρονιάς, μήκους περίπου 2,5 εκατοστών, εντοπίστηκε από τη NASΑ την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από τον ουρανό της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ.
Τα μετέωρα ("πεφταστέρια") είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και φαίνονται να καίγονται αργά. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με ταχύτητα γύρω στα 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνουν φωτεινά ίχνη. Τα μετέωρα -που σπάνια φτάνουν στη Γη, καθώς καίγονται κατά την πτώση τους τελείως- μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο νυχτερινό ουρανό, ιδίως στα πιο σκοτεινά τμήματά του, όταν δεν υπάρχει φεγγάρι στον ουρανό.