Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Δεν είναι μόνο ένας ο τάφος στην Αμφίπολη; - Ενδείξεις για αποκαλύψεις – έκπληξη στον αρχαίο τύμβο...

Δεν είναι μόνο ένας ο τάφος στην Αμφίπολη; - Ενδείξεις για αποκαλύψεις – έκπληξη στον αρχαίο τύμβο...

 Μεγαλώνει το μυστήριο γύρω απ' τον μεγαλοπρεπή, αρχαίο τάφο στην Αμφίπολη
- Το ψηφιδωτό δάπεδο που βρέθηκε και η... διάψευση του υπουργείου Πολιτισμού για μετακίνηση των Σφιγγών
- Μπαίνουν γερανοί στο χώρο όπου γίνεται η ανασκαφή
- Τρεις θαλάμους "δείχνουν" τα στοιχεία από τις μετρήσεις του χώρου που έκαναν οι αρχαιολόγοι
Πρόκειται σίγουρα για έναν κολοσσιαίο τάφο που το μέγεθός του – αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά σε εκείνον το Φιλίππου του Β' για τις συγκρίσεις – μαρτυρά ότι ο “ένοικος” ήταν κάτι παραπάνω από ισχυρός.


Αρχίζουν ξανά οι ανασκαφές στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης - Πώς θα κινηθούν οι αρχαιολόγοι – Διεθνή δίκτυα στην περιοχή των ανασκαφών Πρόκειται πιθανότατα για κάποιον από τους στρατηγούς του Μ. Αλεξάνδρου, λένε κάποιοι, αυτοί και μόνο κοντά στο 300 π.Χ. είχαν ανάλογη οικονομική δυνατότητα, άλλοι εύχονται να είναι του ίδιου του Μ. Αλεξάνδρου, αλλά ως προς αυτό οι πιθανότητες είναι μηδαμινές, καθώς το μαυσωλείο του Μακεδόνα στρατηλάτη υπήρχε για πολλά χρόνια αργότερα, απ' όταν χρονολογείται ο τάφος της Αμφίπολης, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ποιος έχει ταφεί λοιπόν στο μοναδικό μνημείο; Μπορεί να μην είναι μόνον ένας. Ο τύμβος είναι τεράστιος, κρύβει ίσως ένα σύμπλεγμα τάφων, λένε οι ειδικοί.

"Η είσοδος του τάφου βρίσκεται στα νοτιοανατολικά, θα έπρεπε να βρίσκεται στο κέντρο εάν επρόκειτο για έναν και μόνο τάφο"
Πόσοι μπορεί να είναι οι τάφοι; Ακόμη κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις την ώρα που οι αρχαιολόγοι δεν έχουν μπει ακόμη στα άδυτα του αρχαίου τύμβου.

Ίσως πάλι μπορεί να είναι ένας και μόνο και ο υπόλοιπος χώρος να περιλαμβάνει άλλα κτίσματα στο πλαίσιο μιας ταφικής σύνθεσης.

Η εξέλιξη της ανασκαφής θα δώσει... απαντήσεις

Ήδη έχει εντοπιστεί από τις έρευνες ότι η είσοδος με τις δύο Σφίγγες οδηγεί σε έναν τάφο με τρία “δωμάτια”. Στην είσοδο μάλιστα έχει εντοπιστεί ένα όμορφο ψηφιδωτό, ενώ και οι ίδιες οι Σφίγγες εντυπωσιάζουν.

Λόγω της φύσης των πετρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του τάφου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης και έτσι θα πρέπει να μπουν στο χώρο ειδικοί γερανοί που θα βοηθήσουν στη συγκράτηση των όγκων. Μια τεχνική που χρησιμοποιείται άλλωστε και στην ακρόπολη της Αθήνας.

Εάν δεν έχει συληθεί ο τάφος, οι αρχαιολόγοι θα αναζητήσουν τα στοιχεία εκείνα που θα οδηγήσουν στην ταυτότητα του νεκρού
Στη συνέχεια οι αρχαιολόγοι θα προσπαθήσουν να μπουν στο μνημείο. Βήμα, βήμα σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει κατάρρευση.

Υπάρχει ωστόσο και η πιθανότητα να πρόλαβαν οι τυμβωρύχοι τα στοιχεία να μην υπάρχουν και η καταστροφή του χώρου να είναι τέτοια που να μην δώσει απαντήσεις.

Ήδη πάντως είναι χιλιάδες εκείνοι που επισκέπτονται τον χώρο ήδη από τις τελευταίες ημέρες και ειδικά μετά τις δηλώσεις του Α. Σαμαρά για κάτι σπουδαίο για το οποίο πρέπει να κάνουμε υπομονή...

Διαψεύσεις του Υπουργείου για τις Σφίγγες

Παράλληλα, με μία λιτή ανακοίνωση, το υπουργείο Πολιτισμού διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια που ήθελαν τις Σφίγγες, βάρους 1,5 τόνου έκα;στη, να μετακινούνται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: " Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία. Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου.

Δημοσιεύματα περί μετακινήσεως των δύο μαρμάρινων σφιγγών δεν ευσταθούν.

Το Υπουργείο Πολιτισμού από σήμερα θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής"

Αγγελική μορφή καταγράφηκε σε κάμερα

Αγγελική μορφή καταγράφηκε σε κάμερα


Πόσες φορές έχετε αναφέρει σε συγγενείς και φίλους ότι παρατηρήσατε ένα σύννεφο που είχε τη μορφή ενός σκύλου ή ενός αντικειμένου, άγγελο όμως είχατε δει;

Η Mirjeta Binoke παρατήρησε στην αυλή της μια παράξενη φωτεινή μορφή, που έμοιαζε με έναν άγγελο που πετούσε πολύ κοντά στο σπίτι της.

Η 38χρονη βρισκόταν στον κήπο της μαζί με φίλους της, όταν παρατήρησε κάτι περίεργο και φωτεινό στον ουρανό, αμέσως έβγαλε την κάμερα της και τράβηξε φωτογραφία, η αγγελική μορφή της έκανε την χάρη και πόζαρε στον φακό, ενώ πετούσε δίπλα στο σπίτι της.

Δείτε την φωτογραφία:

ΠηγήΑΝΕΞΗΓΗΤΑ: Αγγελική μορφή καταγράφηκε σε κάμερα