Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΟΙΚΙΑ ? --- ΣΤΗΝ ΝΑΣΑ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΣΑΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ ...!!!!


Τρένα που θα πηγαίνουν στο διάστημα; Αυτός είναι ο νέος τρόπος που σκέφτηκαν οι επιστήμονες προκειμένου να καταργήσουν τις πολυδάπανες και ρυπογόνες πυραυλικές εκτοξεύσεις των διαστημικών οχημάτων. Στόχος τους να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία των σύγχρονων μαγνητικών τρένων υψηλής ταχύτητας: Τα τραίνα θα επιταχύνονται μέσα μια αεροστεγή σήραγγα, η οποία θα φτάνει στην κορυφή ενός ψηλού βουνού και από εκεί θα εκτοξεύονται στο διάστημα.Το φιλόδοξο πρόγραμμα ονομάζεται StarTram (αστρικό τραμ) και υιοθετήθηκε από τη NASA, η οποία αναζητεί προτάσεις και ιδέες για την εφαρμογή του. Οι δικοί μας ερευνητές και επιστήμονες από το ΕΜΠ και τον Δημόκριτο ήδη οραματίζονται τον Όλυμπο ως μελλοντικό διεθνές κοσμοδρόμιο. (www.startram.comhttp://www.elinaas.gr/nea_002.html,https://innovate.nasa.gov/innovation/startram )
Το ελληνικό πρόγραμμα Startram “Όλυμπος – Ζευς”
Η ελληνική υποψήφια συμμετοχή στο StarTram ονομάζεται “Όλυμπος – Ζευς”, το δε διαστημικό όχημα μεταφοράς μικρών φορτίων που προτείνει λέγεται Ζευς. Όπως προαναφέρθηκε, η βασική αρχή πρόωσης των οχημάτων αυτών θα βασίζεται στην τεχνολογία που ενσωματώνουν τα ταχύτατα τρένα μαγνητικής αιώρησης (Maglev), τα οποία ήδη ταξιδεύουν αιωρούμενα λίγα εκατοστά επάνω από το έδαφος προηγμένων χωρών του πλανήτη, αγγίζοντας έως και τα 600 χιλιόμετρα την ώρα. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα αστρικά τραμ, αν επιταχυνθούν μέσα σε μια κατάλληλα διαμορφωμένη σήραγγα κενού χωρίς τριβές, θα μπορέσουν τελικά να αναπτύξουν ταχύτητα 32.200 χιλιομέτρων την ώρα, η οποία απαιτείται για να μπουν σε τροχιά γύρω από τη Γη – και μάλιστα χωρίς καθόλου καύσιμα.
Φθηνά εισιτήρια και μεταφορές δεμάτων
Σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδικών, η επιβατηγός έκδοση των διαστημικών τρένων ίσως αργήσει 20 χρόνια, ενώ θα απαιτηθούν γύρω στα 60 δις δολάρια για την υλοποίηση του σχεδίου. Οι μηχανικοί της NASA σκέφτηκαν αρχικά να εφαρμόσουν την ιδέα σε πολικές περιοχές όπως η Αλάσκα, ο Βόρειος Καναδάς, η Γροιλανδία, η Σιβηρία και η Ανταρκτική. Υπολόγισαν μάλιστα ότι το κόστος μεταφοράς στο διάστημα θα μειωθεί δραματικά με τη χρήση των αστρικών τραμ: Η αποστολή δεμάτων…σε τροχιά θα στοιχίζει 50 δολάρια το κιλό, ενώ ένα απλό επιβατικό εισιτήριο περίπου 5.000 δολάρια. Η εμπορική εκμετάλλευση του σχεδίου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διαστημικά ξενοδοχεία σε τροχιά γύρω από τη Γη, που θα απευθύνονται σε μεσαία βαλάντια (!). Οι ειδικοί εκτιμούν επίσης ότι τα ποσοστά ατυχημάτων θα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με αυτά των σύγχρονων αεροσκαφών. Ωστόσο ως πιο σημαντική εφαρμογή του σχεδίου θεωρούν την έγκαιρη και άμεση αναχαίτιση κάποιας πιθανής απειλής για τη Γη, που θα έχει τη μορφή ενός αστεροειδή ή κομήτη με τροχιά προς τον πλανήτη μας. Όσον αφορά το απώτερο μέλλον, ακολουθούν ταξίδια και εποίκηση του διαστήματος, καθώς και εκμετάλλευση πόρων από περιπλανώμενα αστρικά σώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: