Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Σοκ από την αυτοκτονία του 77χρονου - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα


Σοκ από την αυτοκτονία του 77χρονου - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα

Με σημειώματα και λουλούδια αφημένα στο δέντρο δίπλα από το οποίο ο 77χρονος συνταξιούχος έδωσε τέλος στη ζωή του εκδηλώνουν οι Αθηναίοι τη συγκίνησή τους για το περιστατικό που έχει συγκλονίσει από το πρωί την καρδιά της πόλης. Η αυτοκτονία του ηλικιωμένου έχει προκαλέσει κινητοποίηση και στο διαδίκτυο ενώ ήδη στο Σύνταγμα έχει συγκεντρωθεί κόσμος.

Σοκ από την αυτοκτονία του 77χρονου - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα
Τα ακριβή αίτια της απόγνωσης που οδήγησε τον συνταξιούχο φαρμακοποιό στην αυτοκτονία τελούν ακόμη υπό διερεύνηση. Ωστόσο εκτιμάται ότι ο 77χρονος Δ.Χ έφθασε στην απόφασή του φορτισμένος όντας και από τπ σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.
Εντύπωση άλλωστε έχει προκαλέσει το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο 77χρονος είχε φροντίσει να τακτοποιήσει τις τρέχουσες οικονομικές του εκκρεμότητες με σπουδή που κίνησε την περιέργεια των γνωστών του.
Τον περιγράφουν ως πολιτικοκοινωνικά ενεργό και αξιοπρεπή άνθρωπο με συμμετοχή, εσχάτως, και σε κάποιες από τις εκδηλώσεις των Αγανακτισμένων.
Οι δε γείτονές του στους Αμπελόκηπους τον ανακαλούν ως έναν πολύ ήσυχο και πράο άνθρωπο. Ανάλογη ήταν και η αίσθηση που άφησε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος.
Αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας
Σοκ από την αυτοκτονία του 77χρονου - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα
«Τον θυμάμαι ως έναν αξιοπρεπέστατο άνθρωπο με πολλή ευγένεια και με πολύ τακτ. Ο άνθρωπος αυτός αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και σε συνδυασμό με την οικτρή οικονομική του κατάστασή, ο δρόμος που είχε να επιλέξει ήταν η επαιτεία ή να βάλει τέλος στη ζωή του. Αποφάσισε το δεύτερο, λόγω του ότι η αξιοπρέπειά του δεν του επέτρεπε να ζήσει ζητιανεύοντας» δήλωσε ο κ. Λουράντος, περιγράφοντας τη δραματική θέση στην οποία είχε περιέλθει ο συνταξιούχος αυτόχειρας της πλατείας Συντάγματος.
Ο 77χρονος ήταν μέλος του Συλλόγου έως το 1994, οπότε πούλησε το φαρμακείο του. «Ο τρόπος, που επέλεξε, δηλώνει πολιτική θέση και στάση. Αν αυτός ο άνθρωπος αυτοκτονούσε στο σπίτι του δεν θα γινόταν τόσος θόρυβος, όπως δεν έγινε και για τις προηγούμενες 1900 αυτοκτονίες. Είναι ένα γεγονός που θα πρέπει να το δούμε ανάμεσα σε πολλές άλλες περιπτώσεις αυτοκτονιών στη χώρα μας, στη χώρα του γέλιου και του ήλιου...» σημείωσε ο πρόεδρος του ΦΣΑ.
Σοκ από την αυτοκτονία του 77χρονου - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα
Τέλος με κόκκινο μελάνι
Για τους λόγους που τον οδήγησαν στην πράξη του θα συναξιολογηθεί και το ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε πίσω του και στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσής μου. Δεν μπορώ να βρω άλλον τρόπο αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για να επιβιώσω και πριν γίνω βάρος στο παιδί μου».
Σοκ από την αυτοκτονία του 77χρονου - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα
Ωστόσο τα αίτια της αυτοκτονίας του θα διαλευκανθούν οριστικά μόνον έπειτα και από τις μαρτυρίες των οικείων του, της συζύγου, πρώην εργαζόμενης στην κρατική τηλεόραση και της κόρης του, που κατά πληροφορίες είναι απασχολούμενη σε πολιτικό γραφείο βουλευτού.
Θλίψη, οργή και κινητοποίηση στο ίντερνετ
Η αυτοκτονία του 77χρονου δημιούργησε συγκίνηση στα social media και έδωσε αφορμή για την επανερνεργοποίηση των «Αγανακτισμένων» που μέσα από το Facebook, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να «αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του Μνημονίου» στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα.
Σοκ από την αυτοκτονία του 77χρονου - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα
«Ειρηνικά και ενωμένοι, χωρίς βία και διαχωρισμούς. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους έπεσαν στον βωμό των μνημονίων. Δεν θα γίνουμε οι υποψήφιοι αυτόχειρες που θέλουν. Κανένας και καμία μόνοι τους ενάντια στην κρίση. Για να μην θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες θυσίες στο βωμό ενός άπληστου συστήματος. Για να πληρώσουν αυτοί που μας έφεραν σε αυτό το σημείο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στις 5.30 πλήθος πολιτών είχε μαζευτεί στην πλατεία Συντάγματος. Κάτω από το δέντρο, που αυτοπυροβολήθηκε ο 77χρονος, απόθεσε στεφάνι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, του οποίου ο αυτόχειρας ήταν μέλος, και πλάι σ΄αυτό, πολίτες αφήνουν ανθοδέσμες και ιδιόχειρα σημειώματα.
Σε μεμονωμένες περιπτώσεις δεν έλειψαν και φραστικά επεισόδια μεταξύ των πολιτών, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριξαν ότι επιχειρείται πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας από εκπροσώπους συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων.
Παπαδήμος: Να στηρίξουμε του συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε απόγνωση
«Είναι τραγικό ένας συνάνθρωπός μας να δίνει τέλος στη ζωή του. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την κοινωνία μας πρέπει όλοι -πολιτεία και πολίτες- να στηρίξουμε τους ανθρώπους δίπλα μας που βρίσκονται σε απόγνωση», σημείωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναφερόμενος στο τραγικό περιστατικό
Νωρίτερα, ερωτηθείς για το τραγικό συμβάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει ότι πρόκειται για μία ανθρώπινη τραγωδία που δεν προσφέρεται να μπει στην πολιτική συζήτηση και την οποία «όλοι πρέπει να σεβαστούμε».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην αυτοκτονία του συνταξιούχου φαρμακοποιού σημείωσε: «Το γεγονός είναι τόσο συγκλονιστικό που καθιστά οποιοδήποτε πολιτικό σχόλιο παράταιρο και φτηνό. Ας στοχαστούμε γύρω από την κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας μας με όρους εθνικής αλληλεγγύης και συνοχής».
Συγκλονισμένος δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από την αυτοκτονία του συνταξιούχου. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει πως δεν είναι ο πρώτος τέτοιος θάνατος, καθώς πλέον έχουμε ρεκόρ αυτοκτονιών: «Αυτό εννοούσα όταν μιλούσα για εθνική κατάθλιψη (...) Θάνατος δεν είναι μόνο η πτώχευση, αλλά και το να ζει κανείς χωρίς ελπίδα (....) Αυτό κάνει το χρέος μας πιο επείγον να βγάλουμε τους Έλληνες από το τέλμα και την απελπισία».
«Θα έπρεπε να σιωπούν»
«Αιδώς Αργείοι. Οι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τα δεινά και την απελπισία του ελληνικού λαού, αυτοί που επιτίθενται με συκοφαντίες και ψέμματα σε κάθε τμήμα εργαζομένων που αντιπαλεύει τη φτώχεια, θα έπρεπε τουλάχιστον να σιωπούν μπροστά στα αποτρόπαια αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης και της πολιτικής τους, αντί να παριστάνουν τους σωτήρες και τους ευαίσθητους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του τοΚομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.
«Η σφαίρα το πρωί στην πλατεία Συντάγματος πρέπει να χτύπησε κατευθείαν τη συνείδηση του πολιτικού κόσμου και πρέπει όλοι να αισθανθούμε πίσω από τη σκανδάλη. Ένας αυτόχειρας δεν είναι απλά ένας νεκρός», υπογράμμισε με νόημα, μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.
«Τι είδε αυτός ο άνθρωπος από τον πολιτικό κόσμο; Είδε από όλους αυτούς που έκλεβαν τα λεφτά του τόσα χρόνια, ότι κανένας δεν πήγε φυλακή. Είδε ότι δεν μπόρεσαν να τον διευκολύνουν με τα δάνειά του. Είδε ότι του έκοψαν τη σύνταξη, παρά το γεγονός ότι είχαν πει ότι δεν θα συμβεί αυτό», ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης. «Το είχα πει», παρατήρησε, «όταν ο κόσμος αρχίζει να αυτοκτονεί στο Σύνταγμα, τότε θα έχουμε φτάσει στο τελευταίο σημείο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής».
«Το σύστημα που προκαλεί τη φτώχεια και την εξαθλίωση δεν νοιάζεται για ανθρώπους που φτάνουν στο σημείο να αυτοκτονούν στην Πλατεία Συντάγματος βουτηγμένοι στα χρέη και την απόγνωση», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Nεολαία του Συνασπισμού.
«Στην Ελλάδα του μνημονίου έγινε "αυτονόητο" ότι μπορείς να ζεις με 300 ευρώ, έγινε "αυτονόητο" να ζεις σε περιβάλλον εργασιακής ζούγκλας. Έγινε "αυτονόητο" ότι τα κέρδη των τραπεζιτών θα βρίσκονται πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Έγινε αυτονόητο οι άστεγοι να γίνονται μέρος του τοπίου των πόλεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που καταλήγει: «Να τους ανατρέψουμε τώρα πριν γίνει το αδιανόητο, αυτονόητο. Να μην αφήσουμε τη φρίκη να γίνει καθημερινότητα».
«Η συγκλονιστική και ταυτόχρονα τραγικά συμβολική αυτοκτονία του συνταξιούχου στην πλατεία Συντάγματος αποτελεί ένδειξη για το πού οδήγησαν την Ελληνική Κοινωνία. Ένοχοι για το αίμα του Έλληνα συνταξιούχου είναι όλοι όσοι έχουν ψηφίσει την εκχώρηση της χώρας και της αξιοπρέπειάς μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννης Δημαράς του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών
  • Η αυτοκτονία συνέβη στις 9.00 το πρωί. Ο 77χρονος στάθηκε πίσω από ένα δέντρο στην κάτω πλευρά της πλατείας και εκεί έδωσε τέλος στη ζωή του, με μία σφαίρα στο κεφάλι.
    Κανείς από τους περαστικούς δεν αντελήφθη κάτι για τις προθέσεις του.
    Αστυνομικοί και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο, όπου διαπιστώθηκε ότι ο άνδρας είχε υποκύψει, ενώ δίπλα στο πτώμα βρέθηκε το πιστόλι με το οποίο αυτοπυροβολήθηκε.
  • Σοκ από την αυτοκτονία του 77χρονου - Σε εξέλιξη εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα | κοινωνια | ethnos.gr ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: