Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΝΑΘΑ......


ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΝΑΘΑ......

Για τον Παύλο! (video)
Υποκλιθείτε... Αυτός ο Παναθηναϊκός, είναι η μεγαλύτερη ομάδα όλων των εποχών στην Ελλάδα, σε όλα τα σπορ και ο ηγέτης της Ευρώπης.

Μια ομάδα - δημιούργημα του Παύλου Γιαννακόπουλου, στον οποίο είναι αφιερωμένος εξαιρετικά από παίκτες και Ομπράντοβιτς, ο μεγαλειώδης θρίαμβος επί της Μακάμπι με 78-70.
Ποιος να συγκριθεί μαζί σου; Αυτός ο τίτλος του γνωστού τραγουδιού, θα μπορούσε κάλλιστα να αφιερωθεί στον Παναθηναϊκό. Αυτόν τον τεράστιο σύλλογο ο οποίος πρόσθεσε από σήμερα (8/5) το έκτο αστέρι στη φανέλα του, η οποία πλέον μοιάζει με γαλαξία. Οι «πράσινοι» έφτασαν τα έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών φτάνοντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη δεύτερη θέση πίσω μόνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης η οποία έχει οκτώ τρόπαια. Ό, τι και να γράψει κάποιος για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό είναι λίγο. Ίσως η λέξη περηφάνεια προσεγγίζει αυτό που νιώθουν όλοι οι Έλληνες για αυτή την ομάδα.
Ισοδύναμες έδειχναν οι δύο ομάδες στο ξεκίνημα του μεγάλου τελικού. Ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα με ένα γρήγορο 4-0 όμως η Μακάμπι απάντησε και το σκορ στο 5’ ήταν 11-8 υπέρ των «πράσινων». Σημαντικό στοιχείο σε εκείνο το διάστημα το γεγονός ότι χρεώθηκε με δύο φάουλ ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Ίαν Βουγιούκα. Με τον Γκάι Πνίνι να σκοράρει έξι πόντους η «ομάδα του λαού» προσπέρασε με 13-11 στο 6’. Το «τριφύλλι» απάντησε με ένα σερί 7-0 για να ξεφύγει με 18-13 δύο λεπτά πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Τελικώς το σκορ στο 10’ ήταν 22-15 υπέρ των πρωταθλητών Ελλάδος.
Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα στις αρχές του δευτέρου δεκαλέπτου. Η Μακάμπι έμεινε μέσα στο παιχνίδι χάρη στον Τσακ Έιντσον ο οποίος είχε σκοράρει μέχρι το 15’, δώδεκα πόντους και κράτησε την ομάδα του πίσω μόνο με τρεις πόντους διαφορά (27-24).  Η εικόνα του ματς παρέμεινε η ίδια αφού και οι δύο ομάδες είχαν «κολλήσει» επιθετικά, με αποτέλεσμα στο 29’ ο Παναθηναϊκός να έχει ένα προβάδισμα τεσσάρων πόντων (31-27). Στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με 33-30.
Με το πρώτο καλάθι του Σοφοκλή Σχορτσανίτη στον αγώνα τρία λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου η Μακάμπι προσπέρασε με 36-35, όμως η απάντηση ήταν άμεση από τον Παναθηναϊκό με τον Ντρου Νίκολας να ευστοχεί σε σουτ δύο πόντων και νακάνει το 37-36. Δύο διαδοχικά τρίποντα του Σάτο έκαναν το 43-36 για τον Παναθηναϊκό ο οποίος κυριάρχησε απόλυτα σε αυτό το διάστημα.
Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έκαναν ό, τι ήθελαν στο παρκέ για το υπόλοιπο του τρίτου δεκαλέπτου. Γι’ αυτόν τον λόγο εκτόξευσαν τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο για πρώτη φορά στο 29’, όταν ο φωτεινός πίνακας του Παλάου Σαν Τζόρντι έγραφε 51-40. Η λύση για τους Ισραηλινούς ήρθε από τον Μπλου ο οποίος μείωσε σε 51-43 για να απαντήσει άμεσα ο Σάτο με τρίποντο και να γράψει το τελικό σκορ της τρίτης περιόδου το οποίο ήταν 54-43.
Με την αρχή της τρίτης περιόδου η Μακάμπι προσπάθησε να επιστρέψει. Έριξε τη διαφορά στους επτά πόντους (54-47) αλλά οι απαντήσεις του «τριφυλλιού» ήταν άμεσες. Σερί 5-0 και η διαφορά για πρώτη φορά στους δώδεκα πόντους (59-47) με τον Ντέιβιντ Μπλατ να καλεί άμεσα τάιμ άουτ. Δύο βολές του Διαμαντίδη έγραψαν το 61-47 και όλα έδειχναν ότι ο Παναθηναϊκός είχε πλέον για τα καλά τον πρώτο λόγο στον τελικό.
Η Μακάμπι δεν επέστρεψε ποτέ (έστω κι αν πλησίασε σε 69-64) και οι «πράσινοι» με το τελικό 78-70 κατέκτησαν το έκτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας τους.
Πολυτιμότεροι των πρωταθλητών Ευρώπης, όλοι οι παίκτες τους, όλο το τεχνικό επιτελείο και φυσικά η διοίκηση.
Δεκάλεπτα: 15-22, 30-33, 43-54, 70-78
Μακάμπι (Μπλατ): Πάργκο 12, Χέντριξ, Σαρπ Μπλου 14 (3), Ελιάχου 10, Πνίνι 8 (2), Μπερστάιν, Έιντσον 17 (2), Μάτσβαν 3, Σχορτσανίτης 4.
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 2, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 18, Φώτσης 5, Σάτο 13 (3), Νίκολας 14 (2), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16 (1), Βουγιούκας 4, Καλάθης 4, Καϊμακόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: