Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Αποκαλύφθηκαν οι καρυάτιδες και η πύλη στον τρίτο θάλαμο που οδηγεί σε σκάλα…

Αποκαλύφθηκαν οι καρυάτιδες και η πύλη στον τρίτο θάλαμο που οδηγεί σε σκάλα…

Ολόσωμες οι καρυάτιδες ξαναβγαίνουν στο φως μετά από 2300 χρόνια

Με εντυπωσιακές εικόνες από τις ολόσωμες πλέον καρυάτιδες συνεχίζεται η αποκάλυψη του πλούτου που περιέχει ο μοναδικός τάφος στον λόφο Καστά, και ο οποίος σιγά – σιγά μας προετοιμάσει για τα επόμενα που έρχονται. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ προχωρούν οι εργασίες, με τον καθαρισμό των γλυπτών -ενώ δίνονται διευκρινήσεις για την στάση των χεριών τους – αλλά και την υποστήριξη του μνημείου, με μέτρα ασφαλείας τόσο εντός όσο και εκτός. Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» ήδη η στάθμη της αμμώδους επιχωμάτωσης στο δεύτερο και τον τρίτο θάλαμο έχει κατέβει αρκετά ώστε να αποκαλυφθεί και η πύλη που βρίσκεται ανάμεσα στις καρυάτιδες και για την οποία η σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρει το παραμικρό. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουν φτάσει στο «Χ» ο επόμενος, τρίτος θάλαμος στην σειρά, αυτό που είναι πίσω από τις Καρυάτiδες, έχει σκαλοπάτια που σημαίνει ότι το επίπεδο του δαπέδου κατεβαίνει ακόμη πιο χαμηλά.
Επίσης χθές έγιναν μεταφορές αντικειμένων στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης, ενώ αυξημένα είναι τα μέτρα φρούρησης τόσο στη ανασκαφή όσο και στο μουσείο.

Ας μην επεκταθούμε προς το παρών περισσότερο και ας αρκεστούμε στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ που αναφέρει ότι:
«Συνεχίστηκαν οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Σήμερα, αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των  χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών. (φωτο 1)
φωτο 1
φωτο 1
Οι χιτώνες φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις. (φωτο 2,3).
φωτο 2
φωτο 2
φωτο 3
φωτο 3

Οι καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους, με  το αντίστοιχο χέρι τους.(φωτο 4).

foto_5 (399 x 600)
Τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής καρυάτιδας, εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό. (φωτο 5).

Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας  διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο, καθώς δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται  η άποψη της στήριξης.
Προχώρησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες. Μέχρι την στάθμη της μαρμάρινης οροφής,  οι δύο πλευρικοί τοίχοι του καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο.
Παράλληλα, προχώρησαν οι τεχνικές εργασίες για την αντιστήριξη και την υποστήλωση του μνημείου, στο χώρο πίσω από τις καρυάτιδες:
1.Ολοκληρώθηκε η αντιστήριξη της βόρειας πλευράς του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου με τις καρυάτιδες και της νότιας πλευράς του τρίτου διαφραγματικού τοίχου.
2.Ολοκληρώθηκε, η αντιστήριξη- υποστήλωση της θόλου στον χώρο, πίσω από τις καρυάτιδες.
3. Ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα προστασίας της δυτικής Καρυάτιδας, με τοποθέτηση κατακόρυφης υποστήλωσης εκατέρωθεν αυτής. Η απαίτηση για πρόσθετη υποστήλωση, οφείλεται στη διαπίστωση επιπλέον κατακόρυφης ρωγμής στην κεφαλή, που οφείλεται στο αυξημένο θλιπτικό φορτίο, το οποίο προέρχεται κυρίως  από την στήριξη της μαρμάρινης πλάκας της οροφής και από το δυτικό τμήμα του επιστυλίου.
4. Ολοκληρώθηκε η ασφαλής υποστήλωση της μαρμάρινης πλάκας οροφής.
Συνεχίστηκε η τοπογραφική αποτύπωση του τμήματος του περιβόλου, που αποκαλύφθηκε φέτος, δεξιά και αριστερά της εισόδου του ταφικού μνημείου, με δορυφορικές και  επίγειες γεωδαιτικές μεθόδους (τρισδιάστατη ψηφιακή σάρωση). Επιπλέον, ξεκίνησαν οι εργασίες τοπογραφικής τεκμηρίωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συγκροτήματος .
Τέλος για την προστασία του μνημείου και των εργαζομένων τοποθετήθηκε αλεξικέραυνο στην κορυφή του λόφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: