Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Η φυλή των Dogon, ο Σείριος Β, και η εξωγήινη εκπολιτιστική σοφία

Η φυλή των Dogon, ο Σείριος Β, και η εξωγήινη εκπολιτιστική σοφία



Απόδοση ομάδα Ερ.Ε.Ν.Ζω
Μεγάλο μέρος των ερευνητών που τάσσονται υπέρ των επισκέψεων στη γη αρχαίων αστροναυτών υποστηρίζουν ότι έχουν βρει την πολυπόθητη «οριστική απόδειξη » αυτών των επισκέψεων. Οι μύθοι της φυλής των Dogon στη Δυτική Αφρική λένε ότι ο γήινος πολιτισμός είναι αποτέλεσμα της επαφής των λαών της Γης με τους κατοίκους ενός πλανήτη που βρίσκεται εντός του αστρικού συστήματος του Σείριου. Έναν πλανήτη που είναι αόρατος με γυμνό μάτι και στην πραγματικότητα, τόσο δύσκολο να παρατηρήσει κάποιος ακόμη και μέσα από ένα τηλεσκόπιο. Αυτή τη γνώση την είχαν αποκτήσει όπως αναφέρουν οι θρύλοι τους από έναν αμφίβιο θεό – εξωγήινο, που περιγράφετε να κατεβαίνει στην γη από τα αστέρια πριν από 5000 χρόνια για να φέρει εκπολιτιστική σοφία. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα ή παρερμηνεύτηκαν οι δοξασίες και διαστρεβλώθηκαν από ερευνητές ώστε να «κολλάνε» με μια όμορφη φανταστική ιστορία;
 

Ποιοι είναι οι Dogon;
Οι Dogon είναι μια ειδωλολατρική φυλή στο νοτιοδυτικό Μάλι, με συνολικό πληθυσμό από 400.000 έως 800.000, που πήγε να ζήσει σε αυτό το μαγευτικό μέρος το 12ο αιώνα για να αποφύγει τους Μουσουλμάνους που εισέβαλαν τότε στην περιοχή. Έτσι λοιπόν, κρυμμένοι πίσω από ένα βραχώδες οροπέδιο μήκους 200 χιλιομέτρων που ονομάζεται Bandiagara, ανέπτυξαν εκεί το δικό τους πολιτισμό, τη δική τους θρησκευτική παράδοση, τη δική τους αρχιτεκτονική και την δική του ξύλινη γλυπτική. Τα σπίτια τους είναι φτιαγμένα από λάσπη και είναι χωμένα μέσα στα βράχια. Πιο παλιά, Πυγμαίοι κατοικούσαν εκεί αλλά τους εξώθησαν στο σημερινό Καμερούν. Σήμερα βέβαια έχουν φτιάξει τα χωριά τους κάτω, στη Σαχέλ κοιλάδα νότια του βράχου και ελάχιστοι ζουν πάνω στους βράχους. Το κάθε χωριό είχε τον δικό του Χόγκον (ο μάγος της φυλής) ο οποίος τελούσε διάφορες θυσίες για το καλό του τόπου του. Σήμερα υπάρχει μόνο ένας Χόγκον για όλα τα χωριά, ενώ οι υπόλοιποι έχουν πεθάνει. Κάθε 50 χρόνια γίνεται η μεγάλη γιορτή των Dogon, το Σίνγκι. Η τελευταία έγινε το 1967. Η τελετή Σίνγκι έχει σαν περιεχόμενο την επιθυμία για ανανέωση του κόσμου. Το χρόνο της γιορτής καθορίζει το Πο Τολό, που θα δούμε στην συνέχεια τι ακριβώς είναι. Κατά τη διάρκεια του Σίνγκι γίνονται ζωοθυσίες αλλά και ανθρωποθυσίες στο βωμό της ευημερίας του λαού!


 Οι Ντογκόν και ο Αστερισμός του Σείριου
Όλα ξεκινούν το 1931 όταν οι πρώτοι δυτικοί επιστήμονες, οι γάλλοι ανθρωπολόγοι Marcel Griaule μέλος της αφρικανικής κοινότητας και Germaine Dieterlen θα επισκεφτούν και θα μελετήσουν τους Dogon, ενώ συνέχισαν την έρευνα τους και για τις επόμενες τρεις δεκαετίες, με αποκορύφωμα μια λεπτομερή μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1946 - 1950. Εκεί ο Griaule ανακάλυψε μια εντυπωσιακή όσο και απίστευτη ιστορία. Τέσσερις ιερείς των Dogon μοιράστηκαν τη σημαντικότερη μυστική παράδοσή τους. Οι Dogon γνώριζαν τον αστέρα Σείριο ενώ επιπλέον γνώριζαν την ύπαρξη του αστέρα συνοδού του Σείριου, τον Σείριο Β που οι άνθρωποι της φυλής αποκαλούσαν Πο Τολό!
 
Τολό σημαίνει στη διάλεκτο τους αστέρι και Πο ονομάζουν έναν εξαιρετικά μικρό σπόρο φυτού. Θέλουν με τη σύνθετη αυτή λέξη να δώσουν με τον πιο απλό και έντονο τρόπο, το στίγμα του. Ο Πο Τολό (Σείριος Β) είναι για αυτούς το πιο μικροσκοπικό αστέρι αλλά παράλληλα και το πιο βαρύ. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο Σείριος Β είναι ένας «λευκός νάνος» που διαφέρει όμως από τα αστέρια της ίδιας κατηγορίας λόγω του ότι αν και μικροσκοπικός, είναι τόσο βαρύς που μπορεί να ασκεί έλξη βαρύτητας πάνω στον κυρίως Σείριο. Το χρώμα του είναι λευκό και η τροχιά του ελλειπτική. Οι άνθρωποι της φυλής γνώριζαν ότι πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από τον Σείριο κάθε 50 έτη και μάλιστα διοργανώνουν ειδική τελετή που ονομάζετε Σίνγκι όπως είπαμε παραπάνω,  για να τιμήσουν τη μνήμη αυτού του γεγονότος. Οι Dogon του έδωσαν ακόμη πληροφορίες για την τροχιά, την πυκνότητα και τα χαρακτηριστικά των άστρων. Ο Griaule αναρωτήθηκε πως οι Dogon που δεν διέθεταν τηλεσκόπια και επιστημονικά όργανα γνώριζαν την ύπαρξη του Πο Τολό (Σείριου Β), άστρο αόρατο με γυμνό μάτι!
 

Εκτός από τις γνώσεις τους για τον Σείριο Β, η μυθολογία των Dogon περιλαμβάνει ακόμη δαχτυλίδια του Κρόνου, και τέσσερα μεγάλα φεγγάρια του Δία. Αν και είναι γνωστό σήμερα ότι ο Δίας διαθέτει 67 δορυφόρους, τα πιο κύρια και πιο μεγάλα είναι τέσσερα. Η Ιώ, η Ευρώπη, ο Γανυμήδης, και η Καλλιστώ, που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τον Γαλιλαίο το 1610. Άλλωστε ακόμα και σήμερα όταν μιλάμε για τα φεγγάρια του Δία μόνο τα τέσσερα αναφέρουμε συνήθως! Οι Dogon είχαν επίσης τέσσερα ημερολόγια για τον Ήλιο, τη Σελήνη, τον Σείριο, και την Αφροδίτη, ενώ τους ήταν γνωστό ότι οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον ήλιο. Οι Dogon περιγράφουν επίσης ένα τρίτο αστέρι στο αστρικό σύστημα, που ονομάζεται  Έμμε Για (Emme Ya), μεγαλύτερο και ελαφρύτερο από τον Σείριο Β. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, οι αστρονόμοι γνώριζαν για τους Σείριο Α και Σείριο Β. Γύρω στα 1995 δυο γάλλοι αστρονόμοι ανακοίνωσαν μέσω μιας έρευνας ότι πιθανόν ανακαλύφθηκε ένα μικρό κόκκινο αστέρι, ο Σείριος Γ! Απομένει ακόμα να τον φωτογραφήσουν ώστε να γίνει και  επίσημα η αναγνώριση. Στη δεκαετία του 1970, ένας Αμερικανός γλωσσολόγος, ερευνητής, και υποστηρικτής της επίσκεψης ευφυών όντων από κάποιον πλανήτη του Σείριου, ο  Robert Temple, παρακινούμενος από την έκθεση των Griaule και Dieterlen το 1951 παρουσίασε μετά από έρευνα επτά ετών το περίφημο βιβλίο του «The Sirius Mystery ». Τα συμπεράσματα του ήταν ανατρεπτικά και επικροτήθηκαν και από τον Έριχ Φον Ντένικεν, στο περίφημο έργο του «Αποδείξεις - Αυτοψία σε πέντε Ηπείρους». Ο Temple αναφέρει: «Όταν άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο την άνοιξη του 1967, το όλο θέμα ήταν τοποθετημένο στα πλαίσια μιας αφρικανικής φυλής που λεγόταν Dogon και που ζει στο Μάλι, το πρώην Γαλλικό Σουδάν. Οι Dogon διέθεταν πληροφορίες σχετικά με το σύστημα του άστρου Σείριος τόσο καταπληκτικές, που ένιωσα την ανάγκη να ερευνήσω το θέμα. Τα αποτελέσματα, το 1974, εφτά χρόνια αργότερα, είναι πως κατάφερα να αποδείξω ότι οι πληροφορίες που κατέχουν οι Dogon έχουν ηλικία από πέντε χιλιάδες χρόνια και τις ήξεραν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι της προδυναστικής εποχής».
Nommos
Η μυθολογία των Dogon είναι γνωστή μόνο από έναν αριθμό ιερέων τους, και θεωρείται ότι είναι ένα πολύπλοκο σύστημα γνώσης. Η ιερή παράδοση ήταν χαραγμένη στις πανάρχαιες σφραγίδες της φυλής, οι οποίες δείχνουν την ακριβή τροχιά του Σείριου και το τριπλό αστρικό σύστημα στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός. Αφηγούνται το μύθο τον Nommos, δηλαδή άσχημα αμφίβια όντα που στάλθηκαν από τον Σείριο στη Γη προς όφελος της ανθρωπότητας, θεωρηθήκαν σωτήρες και πνευματικοί κηδεμόνες, ενώ υποτίθεται ότι έπρεπε να ζουν στο νερό. Τα αμφίβια αυτά όντα περιγράφονται από τους Dogon ότι έχουν το άνω μέρος ανθρώπινο και το χαμηλότερο ως φίδι ή το κεφάλι ενός κριού με το σώμα φιδιού.. Θεωρούν ότι ο αρχηγός τους σταυρώθηκε και αναστήθηκε. Στο μέλλον πιστεύουν ότι θα τους επισκεφθεί και πάλι με ανθρώπινη μορφή. Στη συνέχεια θα ξαναπάρει την αρχική όψη του αμφίβιου και θα κυβερνήσει τον πλανήτη από τα νερά. Αν σας θυμίζει κάτι η εμφάνιση αυτών των αμφίβιων όντων είναι επειδή τα συναντάμε και σε μύθους της Βαβυλωνίας, Ακκάδων, και Σουμερίας, ενώ και η αιγυπτιακή θεά Ίσιδα, που μερικές φορές απεικονίζεται ως γοργόνα, συνδέεται επίσης με τον Σείριο. Σύμφωνα με τον μύθο οι Nommosέφτασαν στη Γη μέσα σε μια «κιβωτό» η οποία έκανε μια εντυπωσιακή θορυβώδη προσγείωση ενώ σήκωσε και πολύ αέρα. Το σκάφος προσγειώθηκε σε τρία πόδια. Τέσσερα πόδια εμφανίστηκαν και έσερναν το σκάφος σε έναν κοίλο μέρος, το οποίο γέμισε με νερό έως ότου επέπλευσε το σκάφος. Αυτοί ήταν οι Nommos που έδωσαν τις γνώσεις στους Dogon για τον Σείριο Β.
Οι θεοί των Σουμερίων, των Βαβυλωνίων, των Ασσυρίων και των Φοινίκων, περιγράφονται ως μισοί άνθρωποι και μισοί ερπετά.
 
Η άλλη άποψη
 
Ποια είναι η άποψη όμως των σκεπτικιστών για την έλευση των Nommos και τις «άχρηστες» όπως αναφέρουν  αστρονομικές πληροφορίες που μεταλαμπάδευσαν στους Dogon; Στα πιο σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία που παρουσίασε ο Temple είναι η υποτιθέμενη γνώση για το συνοδό άστρο του Σειρίου, τον Σείριο Β. Όμως από το 1844, οι αστρονόμοι είχαν υποψιαστεί ότι ο Σείριος Α είχε ένα αστέρι σύντροφο. Αυτό εν μέρει καθορίστηκε όταν παρατηρήθηκε ότι η πορεία του αστεριού ήταν ταλαντευόμενη. Το 1862 ο Alvan Clark ανακάλυψε το δεύτερο αστέρι κάνοντας τον Σείριο ένα σύστημα δυαδικών αστεριών (δύο αστέρια). Στη δεκαετία του '20 καθορίστηκε ότι Σείριος β, ο σύντροφος του Σείριου, ήταν ένα άσπρο αστέρι νάνος. Ο Temple αναφέρει ακόμα σαν στοιχείο απόδειξης και ένα διάγραμμα που είχαν κάνει οι Dogon στην άμμο, για να εξηγήσουν τις πεποιθήσεις τους. Το διάγραμμα που αναφέρει όμως ο Temple σύμφωνα με τους σκεπτικιστές δεν είναι ολόκληρο το διάγραμμα που είχαν δείξει οι Dogon στους γάλλους ανθρωπολόγους Griaule και Dieterlen, οι οποίοι είναι και οι πρωταρχική πηγή του Temple. Ή ο Temple παρερμήνευσε τις δοξασίες των Dogon, ή διαστρέβλωσε τους ισχυρισμούς των Griaule και Dieterlen ώστε να κολλάνε με τη φανταστική του ιστορία. Ο Temple παραθέτει επίσης μια σειρά αστρονομικών δοξασιών που έχουν οιDogon, που φαίνονται να είναι ακριβείς. Έχουν μια παραδοσιακή πίστη στο ηλιοκεντρικό σύστημα και στις ελλειπτικές τροχιές αστρονομικών φαινομένων. Ο Carl Sagan συμφωνεί με τον Temple πως οι Dogon δεν μπορεί να πήραν αυτές τις πληροφορίες χωρίς να έρθουν σε επαφή με κάποιον τεχνολογικά ανεπτυγμένο πολιτισμό. Ο Sagan όμως λέει πως ο πολιτισμός αυτός ήταν γήινος και όχι εξωγήινος. Ίσως η πηγή να ήταν ο ίδιος ο Temple και οι τραβηγμένες υποθέσεις του από αυτά που έμαθε από τον Griaule, ο οποίος βάσισε την περιγραφή του σε μια συνέντευξη που είχε με ένα άτομο, τον Ambara, και έναν μεταφραστή. Σύμφωνα με τον Sagan, η δυτική Αφρική είχε πολλούς επισκέπτες από τεχνολογικούς πολιτισμούς που βρίσκονται στη Γη. Οι Dogon έχουν παραδοσιακά ένα ενδιαφέρον για τον ουρανό και τα αστρονομικά φαινόμενα. Αν κάποιος ευρωπαίος είχε επισκεφτεί τους Dogon το 1920-1930, η συζήτηση πολύ πιθανό να γύρναγε σε αστρονομικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του Σειρίου, του λαμπρότερου αστεριού στον ουρανό και κεντρική φιγούρα στη μυθολογία των Dogon.
Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια ακόμη που μπορεί να φανεί πολύ σημαντική. Οι Dogon περιγράφουν ένα τρίτο αστέρι στο αστρικό σύστημα, που ονομάζεται  Έμμε Για (Emme Ya), μεγαλύτερο και ελαφρύτερο από τον Σείριο Β. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω το 1995 δυο γάλλοι αστρονόμοι ανακοίνωσαν μέσω μιας έρευνας ότι πιθανόν ανακαλύφθηκε ένα μικρό κόκκινο αστέρι, ο Σείριος Γ! Αν φωτογραφηθεί, και με δεδομένα τα αστρονομικά μέσα της δεκαετίας του 1930 που ήταν αδύνατο να παρατηρηθεί ο Σείριος Γ, τότε αυτό θα δώσει άλλο βάρος στην ιστορία των Dogon(© Ερ.Ε.Ν.Ζω)

Δεν υπάρχουν σχόλια: