Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ρωσικό τελεσίγραφο: Παραδοθείτε, αλλιώς θα επιτεθούμε

Ρωσικό τελεσίγραφο: Παραδοθείτε, αλλιώς θα επιτεθούμε

Ρωσικός στρατός
Τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν μέχρι το πρωί της Τρίτης, αλλιώς θα υποστούν επίθεση, έστειλε ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, που επικαλείται πηγή στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
Το τελεσίγραφο φέρεται να εξέδωσε ο επικεφαλής του στόλου, Αλεξάντερ Βίτκο.
«Αν δεν παραδοθούν μέχρι τις 5 το πρωί αύριο, μία πραγματική επίθεση θα ξεκινήσει εναντίον μονάδων και μεραρχιών των ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία», αναφέρεται στο τελεσίγραφο, σύμφωνα με το Interfax.
Σημειώνεται ότι, με βάση τα όσα αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να αποβιβάζονται στην περιοχή της Κριμαίας, και πλέον ξεπερνούν κατά πολύ σε αριθμό τους αντίστοιχους Ουκρανούς στρατιώτες.
Την ύπαρξη του τελεσιγράφου επιβεβαίωσαν, μιλώντας στο BBC, πηγές του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, όμως την ίδια στιγμή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Russia Today, υποστηρίζει ότι πρόκειται περί ανοησίας.
Νωρίτερα, σύμφωνα και πάλι με το Interfax, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχαν τηλεφωνική συνομιλία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μεντβέντεφ τόνισε, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, ότι «είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τα συμφέροντα όλων των Ουκρανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της Κριμαίας, και τους Ρώσους πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία και να ξεκινήσει διμερή διάλογο με την Ουκρανία.
Εξάλλου, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διεξαχθεί απόψε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μετά από σχετικό αίτημα του μόνιμου αντιπροσώπου της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη.
Σημειώνεται ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας συμμετέχουν ως μόνιμα μέλη η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: