Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Λιμάνι ήρθε στο φως στις Πυραμίδες της Γκίζας

Λιμάνι ήρθε στο φως στις Πυραμίδες της Γκίζας


Τα υπολείμματα ενός πολυσύχναστου λιμανιού και τα κτιριακά κατάλοιπα εγκαταστάσεων για ναυτικούς ή στρατιωτικές δυνάμεις ανακαλύφθηκαν κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας. Βρίσκονταν σε χρήση ενώ οι πυραμίδες χτίζονταν περίπου πριν από 4.500 χρόνια. Οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν ανασκαφές σε αρχαία πόλη κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας, που χρονολογείται κυρίως στην περίοδο της βασιλείας του Φαραώ Menkaure, ο τελευταίος από τους Φαραώ που έχτισε την τελευταία πυραμίδα στην περιοχή. Επίσης, κοντά στις πυραμίδες έφεραν στο φως μια άλλη πόλη, που βρίσκεται κοντά σε μνημείο αφιερωμένο στη βασίλισσα Khentkawes, ενδεχομένως, κόρη του Menkaure. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε και μια φυσική λεκάνη που μπορεί να αποτελεί μέρος του λιμανιού της πόλης Khentkawes.

Οι πολλές ανακαλύψεις στην πόλη Khentkawes υποδεικνύουν ότι η Γκίζα ήταν ένα ακμάζων λιμάνι, δήλωσε ο αρχαιολόγος Mark Lehner, διευθυντής του Ancient Egypt Research Associates. Για παράδειγμα, η ομάδα του Lehner ανακάλυψε μια φυσική λεκάνη δίπλα στην πόλη Khentkawes μόλις 1 χιλιόμετρο από το πλησιέστερο κανάλι του ποταμού Νείλου.

Αυτή η λεκάνη μπορεί να είναι «μια επέκταση ενός λιμανιού ή προκυμαίας», δήλωσε ο Lehner σε πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά από την Εταιρεία Μελετών Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Ο Lehner είπε ότι η ομάδα του βρήκε επίσης στη Γκίζα, υπολείμματα άνθρακα από κέδρο, άρκευθο, πεύκο και βελανιδιά, δηλαδή δέντρων που αναπτύχθηκαν στο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου που ονομάζεται Levant, μαζί με περισσότερα από 50 δείγματα αγγείων με κτενιστή διακόσμηση, χαρακτηριστικό ύφος κεραμικής από την περιοχή. Επιπλέον, είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι μεγάλες ποσότητες γρανίτη από το Ασουάν, που βρίσκεται στα νότια σύνορα της αρχαίας Αιγύπτου, έχουν μεταφερθεί στη Γκίζα, πιθανότατα μέσω του ποταμού Νείλου στο λιμάνι της Γκίζας.

«Η Γκίζα ήταν το κεντρικό λιμάνι για τρεις γενιές του Khufu, του Khafre και του Menkaure», δήλωσε ο Lehner στην παρουσίασή του, αναφερόμενος στους τρεις Φαραώ που έχτισαν τις πυραμίδες της Γκίζας.

Στρατιωτική παρουσία

Όπου υπάρχει λιμάνι υπάρχουν και ναυτικοί. Στην πόλη οι αρχαιολόγοι βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία ότι μια σειρά μεγάλων κτιρίων που τα ονόμασαν «γκαλερί», φιλοξενούσε δυνάμεις που θα μπορούσαν να έχουν συμμετάσχει σε ταξίδια στην Ανατολή και, ενδεχομένως, να αποτελούσαν την φρουρά σημαντικών προσώπων στη Γκίζα. Αυτές οι αίθουσες είχαν πλάτος περίπου 7 μέτρα και κάθε σετ είχε μήκος τουλάχιστον 34,5 μέτρων, από βορρά προς νότο.

Οι αρχαιολόγοι υπέθεσαν αρχικά ότι αίθουσες όπως αυτές χρησιμοποιήθηκαν για την στέγαση των εργατών που έχτιζαν την πυραμίδα, κάτι που οι πρόσφατες ανακαλύψεις θέτουν υπό αμφισβήτηση. Στις πρόσφατες ανασκαφές των αιθουσών αυτών, η ομάδα του Lehner ανακάλυψε υπολείμματα άνθρακα από ξύλο, κυρίως κέδρο, που προερχόταν από την Ανατολή.


«Πώς βρέθηκε το κέδρο στο Levant σε μια κοινή κτιριακή εγκατάσταση εργατών;» διερωτάται ο Lehner. Στην πραγματικότητα, τα στρατεύματα αυτά αναπαριστώνται στους τάφους υψηλών αξιωματούχων υπαλλήλων και στις πυραμίδες. «Έχουμε επαναλαμβανόμενες αναπαραστάσεις από αυτές τις στρατιωτικές μονάδες, από αυτά τα στρατεύματα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η κατάλληλη λέξη για να περιγραφούν είναι η «συνοδεία» ή οι «ακόλουθοι». Κάθε επιμέρους αίθουσα μπορούσε να φιλοξενήσει άνετα περίπου 40 άτομα, αριθμός που αντιπροσωπεύει μια στρατιωτική μονάδα, δήλωσε ο Lehner.

«Αναρωτιέμαι αν ουσιαστικά βλέπουμε στρατώνες όχι εργατών, αλλά της ελίτ των πληρωμάτων των πλοίων», δήλωσε ο Lehner. Ένας Φαραώ με το όνομα Sahure είχε απεικονίσεις των στρατευμάτων κοντά στο βασιλικό πλοίο στο ναό της κοιλάδας (μέρος του πυραμιδικού του συγκροτήματος), τονίζει.Οι υποψίες του Lehner ότι οι αίθουσες ήταν για στρατεύματα ενισχύθηκαν το 2012, όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σπασμένο ισχίο ιπποπόταμου. Στην αρχαία Αίγυπτο, οι ιπποπόταμοι ήταν αρκετά ενοχλητικοί καθώς έτρωγαν τις καλλιέργειες το βράδυ. «Οι νέοι στρατιώτες έβγαιναν έξω προκειμένου να τους σκοτώσουν με το δόρυ τους», είπε στην ομιλία του στο Τορόντο.

Στην πραγματικότητα υπάρχει μια τελετουργία κατά την οποία ο ιπποπόταμος κυνηγιέται και καμακώνεται μέχρι θανάτου. Αυτό το τελετουργικό θα μπορούσε να συμβαίνει στη Γκίζα σε ένα δημόσιο χώρο όπως το λιμάνι, όπου το κρέας του ιπποπόταμου (προφανώς αρκετά νόστιμο) καταναλώνεται στη συνέχεια από τα στρατεύματα στις αίθουσες.

Αυτά τα στρατεύματα δεν έπαιρναν πάντα το καλύτερο φαγητό γι’ αυτό και το κρέας του ιπποπόταμου θα ήταν ένα ωραίο διάλειμμα από την καθημερινή διατροφή τους. Τα οστά που βρήκαν οι αρχαιολόγοι στις αίθουσες δείχνουν ότι κατανάλωναν πολλές αίγες και πρόβατα, καθώς και οστεώδη και γατόψαρα, δήλωσε ο Richard Redding, υπεύθυνος ερευνών στο Ancient Egypt Research Associates, σε άλλη παρουσίαση του συνεδρίου και ερευνητής στο Kelsey Museum of Archaeology του πανεπιστημίου του Michigan. Τα στρατεύματα δεν τρέφονταν τόσο πολύ με βοοειδή ή πέρκες του Νείλου, οι οποίες θεωρούνταν οι πιο κατάλληλες και επιθυμητές μορφές από τα κρέατα και τα ψάρια.

Πού είναι οι κτίστες της πυραμίδας;

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις της Γκίζας αφήνουν ένα μυστήριο στο πέρασμά τους: πού ήταν οι κατοικίες των κτιστών των πυραμίδων, των κανονικών εργατών, που βρίσκονται;

Η απάντηση μπορεί να είναι στις ίδιες τις πυραμίδες. «Θα μπορούσαμε ίσως να φανταστούμε τις εργάτες να μένουν πάνω σε τεράστιες ράμπες, κατά τη διάρκεια κατασκευής της πυραμίδας», δήλωσε ο Lehner στο LiveScience, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν επίσης να ζουν στα λατομεία ή σε απλές κατοικίες.

Σημάδια και ίχνη των εργατών μπορεί να βρεθούν στις αρχαίες χωματερές κοντά στις πυραμίδες. «Το 2004 βοηθήσαμε τους επιθεωρητές του υλικού διάσωσης της Γκίζας σε μια τεράστια χωματερή στην βόρεια πλευρά της Μεγάλης Πυραμίδας», δήλωσε ο Lehner. «Δεν βρήκαμε κάποιου είδους καταλοίπων των εργατών, ούτε καλύβες αλλά βρίσκαμε συνεχώς οστά βοοειδών, λωρίδες υφάσματος, σχοινιά και σπάγκους, ξύλινα θραύσματα, ένα τμήμα σφυριού και άλλα υλικά των εργατών».
ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: