Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Έξυπνη ανθρώπινη επικοινωνία……ΜΕΡΟΣ Α`

Έξυπνη ανθρώπινη επικοινωνία……ΜΕΡΟΣ Α`
Ένα εξαίρετο άρθρο από τον καλό φίλο Παναγιώτη Καρατζικα…….
Τι σημαίνει να είναι κανείς έξυπνος στην ανθρώπινη  επικοινωνία;  Επικοινωνία είναι για όλους εμάς ο τρόπος  που ερχόμαστε σε επαφή με κάποιον προϊστάμενο, συνάδελφο ,συνεργάτη ,πελάτη, σύζυγο, σύντροφο, παιδιά, συγγενή η φίλο. Τον 6ο αιώνα π.χ. ο Λάο  Τσον είπε: Αν μου πεις θα ακούσω, αν μου δείξεις θα δω, αν με αφήσεις να δοκιμάσω θα μάθω.
Το να γινόμαστε αποτελεσματικοί στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους είναι μια ισόβια πρόκληση. Οι άνθρωποι γενικά δεν κάνουν ιδιαίτερες προσπάθειες να αναπτύξουν μια ικανότητα εάν δεν πρόκειται να την χρησιμοποιήσουν . Ο Kiyosaki είπε: Μην περιορίζετε τις σκέψεις σας ,επικοινωνείτε. Καλώς η κακώς έχουμε συνηθίσει να σταυρώνουμε τα χέρια μας και  τα πόδια μας αλλά και να λειτουργούμε μέσα στις σχέσεις μας με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Κάθε αλλαγή δεν είναι βολική .1 )Το να αλλάξετε πολύχρονες συνήθειες δεν είναι εύκολο θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα κίνητρα σας. 2) Οι έξυπνοι άνθρωποι στις διαπροσωπικές του σχέσεις κάνουν ορισμένα πράγματα πολύ καλά. Μαθαίνουν ικανότητες που κατέχουν άλλοι άνθρωποι οι οποίοι είναι υποδειγματικοί στην  άσκηση την ικανότητα της έξυπνης επικοινωνίας. 3) Το να διαβάζετε τι κάνουν καλά οι άλλοι δεν είναι αρκετό θα πρέπει να το κάνετε και εσείς οι ίδιοι. 4)Οι πραγματικές αλλαγές γίνονται μόνο όταν υπερνικάτε τα εμπόδια που συναντάτε μπροστά σας στην καθημερινή σας ζωή . Η καλύτερη στιγμή να φυτέψετε ένα δέντρο ήταν 25 χρόνια πριν.

 Ο James N. Hillειπε: Δεν μπορείτε να αλλάξετε την θέση από την οποία ξεκινήσατε, αλλά μπορείτε να αλλάξετε την κατεύθυνση  στην οποία πηγαίνετε. Δεν έχει σημασία αυτό που θα κάνετε , αλλά αυτό που κάνετε  (τώρα). Δεν μπορείτε να αλλάξετε τον αέρα αλλά μπορείτε να κατευθύνετε τα πανιά του πλοίου.

Τι σημαίνει να είναι κανείς έξυπνος στην ανθρώπινη επικοινωνία.
1) Κατανοώντας τους ανθρώπους : Χρειάζεται εξυπνάδα;
-Οι  άνθρωποι που κατανοούν τους άλλους επικοινωνούν ποιο αποτελεσματικά.
-Ασκούν επιρροή στις σκέψεις και στις πράξεις των άλλων και επιλύουν τις διαφορές με υγιή  τρόπο . Για να ανακαλύψετε πως λειτουργούν οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθετε να ακούτε με ιδιαίτερη προσοχή , να τονίζετε και να αναγνωρίζετε τις απόψεις των άλλων. Να μάθετε και να ερμηνεύετε ακόμα και αυτό που δεν λένε.
-Τα λόγια είναι αυτά που κρατούν την κοινωνία ενωμένη . Χωρίς αυτά δεν θα ήμασταν άνθρωποι.
-Οι υγιείς οικογένειες χρειάζονται υγιή επικοινωνία.
Tomas Man είπε: Η ομιλία είναι από μόνη  της πολιτισμός .
-Σκεφτείτε ότι το γέλιο είναι η μικρότερη απόσταση επικοινωνίας.
-Ο Ζ.Π.Σαρτρ είπε: Μπορείς να δεις πολλά αλλά αν πρώτα ακούσεις .
Τρόποι για να κατανοείτε τους άλλους καλύτερα
1)Ακούγοντας και παρατηρώντας.
2) Κάντε τον συνομιλητή σας το επίκεντρο της προσοχής σας.
3)Να δείχνετε ενδιαφέρον.
Τα άτομα με υψηλό δείκτη επικοινωνίας ακούν και διαβάζουν την γλώσσα του σώματος του συνομιλητή τους. Κάνουν ανοιχτές ερωτήσεις, αναδιατυπώνουν, ανταποκρίνονται στα αισθήματα, αξιολογούν στόχους, διακρίνουν το προσωπικό στυλ του συνομιλητή τους αναγνωρίζουν τις διαφορές .
2)Εκφράζοντας τις σκέψεις με σαφήνεια.
Το να είστε έξυπνοι στην ανθεκτική επικοινωνία σημαίνει να γνωρίζετε πώς να περνάτε το μήνυμα σας στον άλλον. Το να εκφράζουμε τις σκέψεις μας με σαφήνεια είναι απαραίτητο σε οποιαδήποτε σχέση είτε είναι προσωπική είτε επαγγελματική.
Ο Σωκράτης είπε : Αν θα μαθαίνεις να λες καλά λόγια ,θα είσαι καλός και αν θα λες κακά λόγια είναι επειδή είσαι κακός .Νοιώθουμε υπέροχα όταν δεχόμαστε επαίνους και ευχαριστώ από άλλους. Το ίδιο υπέροχο είναι και να προσφέρουμε και εμείς σε εκείνους . Οι λέξεις έχουν την δύναμη να αλλάξουν τη ζωή κατά θετικό τρόπο. Προσέξτε τι λέτε (Ν.Μπραουν).
Η μόρφωση είναι θέμα συμπεριφοράς
Τίποτα δεν είναι τόσο απλό , ώστε να μην μπορεί να παρανοηθεί. Οι άνθρωποι που δεν έχουν καλές επικοινωνιακές ικανότητες δεν είναι άτομα που θα τα ακούσεις εύκολα και θα τα καταλάβεις . Αντιθέτως εκείνα τα άτομα όπου έχουν υψηλό δείκτη επικοινωνίας θέλουν να γίνουν κατανοητά περνώντας το μήνυμα τους ,με το να: 
-Σκέπτονται προτού μιλήσουν
-Εισάγουν και συνοψίζουν την συζήτηση
-Ζωγραφίζουν εικόνες με τις λέξεις.
-Κάνουν τον ακροατή να νοιώθει άνετα, και είναι συνεπή.
-Μιλούν   την γλώσσα  του και αφήνουν το άλλο άτομο να μιλήσει.
-Βεβαιώνονται ότι το άτομο έχει καταλάβει.
3)Προσδιοριζοντας τις ανάγκες σας.
Για να μπορέσετε να γίνετε έξυπνοι στην ανθρώπινη επικοινωνία ,θα πρέπει να γνωρίζετε καλά ποιοι είστε εσείς οι ίδιοι. Θα πρέπει να έχετε όρια, αλλά θα πρέπει να είστε εσείς που θα θέσετε αυτά τα όρια. Θα πρέπει επίσης να είστε ειλικρινείς σε σχέση με τα θέλω σας .Τα άτομα που θέτουν τα όρια τους είναι αποφασισμένα με το να:
-Διαχωρίζουν τις ανάγκες από τις επιθυμίες
-Είναι σταθεροί στις θέσεις τους, γνωστοποιούν τις θέσεις τους .
-Διατηρούν ηρεμία και αυτοπεποίθηση.
-Εστιάζονται στο στόχο τους.
-Εξηγούν τους λόγους χωρίς δικαιολογίες.
-Προσέχουν τη γλώσσα του σώματος .
-Είναι επίμονοι με το υπενθυμίζουν ,ζητούν και ενθαρρύνουν.
4)Ανταλασοντας απόψεις και συμβουλές
Το να είστε έξυπνοι στην ανθρώπινη επικοινωνία σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε την ικανότητα να ανταλλάσετε απόψεις με ευκολία και  να το κάνετε χωρίς να προσβάλετε τους άλλους . Αν δεν γνωρίζετε την άποψη των άλλων, είναι σαν να φοράτε παρωπίδες .
-Ο Βούδας είπε : Τα λόγια έχουν την δύναμη να καταστρέψουν η να θεραπεύσουν
-Είμαστε αυτό που είμαστε εξαιτίας αυτού που μπαίνει μέσα στο μυαλό μας.
-Ο κόσμος έχει αλλάξει, οι συμβουλές όχι. Ο Kiyosaki είπε: Μην ακούτε φτωχούς και φοβισμένους ανθρώπους .
Maxwell είπε: Τα λόγια σου είναι τα ρούχα που φορούν οι σκέψεις σου, γι αυτό ντυθείτε καλά.
- Η μικροί άνθρωποι μιλούν για ανθρώπους – ενώ οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες .
-Δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα αν μιλάτε συνεχεία.
-Ο Καρνεγκι έγραψε: Ίσως θα ξεχάσετε αύριο τα καλά λόγια που λέτε σήμερα, αλλά ο αποδέκτης μπορεί να τα αγαπά μια ζωή.
- Μην φοβάσαι τους εχθρούς που σου επιτίθενται , να φοβάσαι τους φίλους που σε κολακεύουν.
-Κάθε συζήτηση πρέπει να είναι όπως μια αναμέτρηση στο τένις . Κάθε άτομο έχει την σειρά του για να ρίξει και να δεχθεί την μπαλιά. Η μόρφωση είναι θέμα συμπεριφοράς.
Άλλο είναι να λες την αλήθεια και άλλο να λες όλη την αλήθεια .
-Ο Σωκράτης είπε: Ο κάθε ένας μπορεί να μάθει να χρησιμοποιεί το νου του, να μπορεί να σκαφθεί και να βρει την αλήθεια.
-Μια Κινέζικη παροιμία λέει: Όποιος περπατά αθόρυβα πάει μακριά.
Κολάκευσε με και ίσως να μην σε πιστέψω, επίκρινε με και ίσως να μην σε συμπαθήσω, αγνόησε με και ίσως να μην σε συγχωρήσω , ενθάρρυνε με και δεν θα σε ξεχάσω. Οι άνθρωποι έχουν ένα πλεονέκτημα που εμείς δεν μπορούμε να αποκτήσουμε ποτέ. Είναι οι καθρέπτες μας. Αν κρυβόμαστε η αγνοήσουμε τον τρόπο που φαινόμαστε στα ματιά τους τότε χάνουμε πολύτιμες πληροφορίες . Οι απόψεις και οι συμβουλές είναι κάτι που μπορούμε να δώσουμε αλλά και να λάβουμε. Ποτέ δεν γνωρίζετε πραγματικά κάτι μέχρι να το διδάξετε σε κάποιον άλλο. Τα άτομα με υψηλό δείκτη επικοινωνίας προκαλούν άλλους να πουν την γνώμη τους με το να εκδηλώνουν αποδοχή, να κάνουν τους ανθρώπους να νοιώθουν άνετα να διευρύνουν τον κύκλο τους . Κάνουν τους άλλους να αποζητούν την γνώμη τους με το να ζητούν την άδεια, συζητούν αντί να επιμένουν προσφέρουν την γνώμη τους την κατάλληλη στιγμή ελέγχουν τις αντιλήψεις των άλλων, αναφέρονται σε συγκεκριμένες συμπεριφορές ,περιορίζουν τα σχόλια τους κάνουν προτάσεις για βελτίωση
5) Επηρεάζοντας τους άλλους .
Το άτομο που είναι έξυπνο στην επικοινωνία είναι σε θέση να παρακινεί τους άλλους σε δράση. Για να είστε σε καλύτερη θέση να επιβάλετε την επιρροή σας σε άλλους θα πρέπει να γίνετε το είδος του ατόμου που μπορεί να βρει σημεία επικοινωνίας με τους άλλους , να βγάλει στην επιφάνεια τις ανάγκες  τους και να τους φέρει σε επαφή με αυτά που έχει να τους προσφέρει με έναν αποτελεσματικό τρόπο.

Ο Nate Booth είπε: Για να επηρεάσετε άλλους θα πρέπει να έχετε επηρεαστεί εσείς και όποιος θέλει να επηρεάσει πρώτα πρέπει να ξέρει να χειρίζεται τον λόγο. Μια λέξη να ενθουσιάσει ένα άτομο, ενώ η ιδία λέξη να προκαλέσει δυσαρέσκεια σε ένα άλλο. Ο ασφαλέστερος  τρόπος για να γίνετε συμπαθείς στους άλλους είναι να τους ενθαρρύνετε να σας μιλούν. 
Τέλος Α` Μέρους
ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: