Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ο μεγαλύτερος μετεωρίτης που έχει καταγραφεί ποτέ σκάει πάνω στην Σελήνη (Bίντεο)

Ο μεγαλύτερος μετεωρίτης που έχει καταγραφεί ποτέ σκάει πάνω στην Σελήνη (Bίντεο)

Ένα παρατηρητήριο στη Γη δημοσίευσε βίντεο από μετεωρίτη 400 κιλών να πέφτει στο φεγγάρι με ταχύτητα 61.000 χιλιομέτρων την ώρα. Ο μετεωρίτης αυτός ήταν δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτούς που είχαν καταγραφεί και άφησε πίσω του έναν κρατήρα με διάμετρο 40 μέτρα. «Αυτή είναι η μεγαλύτερο, και φωτεινότερη σύγκρουση που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο φεγγάρι» δήλωσε ο Jose Madiedo του προγράμματος MIDAS, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν μπορούσε να φανταστεί» μια τέτοια σύγκρουση πριν την δει να εμφανίζεται στην οθόνη του στις 11 Σεπτεμβρίου 2013.

Ενώ ο μετεωρίτης είχε το βάρος ενός μικρού αυτοκινήτου, ταξίδευε με ταχύτητα 61.000 χιλιομέτρων την ώρα, δημιουργώντας ένα «λευκό ζεστό» φως κατά την επαφή με την επιφάνεια της σελήνης.

Οι επιστήμονες στο MIDAS, που μελετούν της σεληνιακές συγκρούσεις από το 2009, λένε ότι η συντριβή απελευθερώσε ενέργεια ίση με 15 τόνους TNT. Η έκρηξη θα ήταν ορατή με γυμνό μάτι από τη Γη. Ωστόσο, χτύπησε τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.

«Συνήθως οι σεληνιακές συγκρούσεις έχουν πολύ μικρή δάρκεια - μόλις ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, όμως, αυτή τη φορά διήρκεσε πάνω από οκτώ δευτερόλεπτα. Ήταν σχεδόν τόσο φωτεινό όσο ο Πολικός Αστέρας, κάτι που καθορίζει το γεγονός αυτό ως το πιο λαμπρό που έχει καταγραφεί από τη Γη», είπε ο Madiedo.

Ο αστεροειδής εύκολα νικά το προηγούμενο ρεκόρ που παρατηρήθηκε από τη NASA τον περασμένο Μάρτιο. Αλλά το μέγεθός του δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα μικρό κλάσμα του μεγαλύτερου αστεροειδή που έχει επιβεβαιωθεί ότι χτύπησε την τροχιά του σώματος μέσα στα 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια της ιστορίας του.

Ο αστεροειδής που δημιούργησε τον 2.500 χιλιομέτρων σε διάμετρο κρατήρα στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, ήταν πιθανώς περίπου 170 χιλιόμετρα σε διάμετρο, και ταξίδευε με 40.000 χιλιόμετρα ανά ώρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠ .

Ευτυχώς, η ατμόσφαιρα της Γης καεί τους περισσότερους παρόμοιους μετεωρίτες κατά την είσοδο.

Παρόλα αυτά, ο περυσινός μετεωρίτης Chelyabinsk εξερράγη με τη δύναμη των 500.000 τόνων ΤΝΤ καθώς κατέβαινε προς τη Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: