Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

NASA: δεν βρίσκει μεθάνιο το Curiosity – Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ζωή στον Άρη

NASA: δεν βρίσκει μεθάνιο το Curiosity – Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ζωή στον Άρη

Απογοήτευση προκαλεί στους επιστήμονες η αδυναμία του ερευνητικού σκάφους Curiosity να εντοπίσει μεθάνιο στον Άρη, ένα στοιχείο που θα ενίσχυε τη θεωρία ότι ο Κόκκινος Πλανήτης φιλοξενεί ζωή, έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.
Στοιχεία που συλλέχθηκαν από τηλεσκόπια και δορυφόρους καταγράφουν την ύπαρξη του αερίου στον Άρη, ωστόσο το εξάτροχο ρομπότ δεν έχει εντοπίσει ακόμα ίχνη μεθανίου.
Στη Γη το 95% του ατμοσφαιρικού μεθανίου παράγεται από μικροβιακούς οργανισμούς και το τελευταίο διάστημα οι επιστήμονες εξέφραζαν την ελπίδα ότι η ανίχνευση ανάλογων ευρημάτων στον Άρη θα μαρτυρούσε την ύπαρξη ζωής.
Ωστόσο το γεγονός ότι το ρομπότ, που είναι εξοπλισμένο με όργανα υψηλής τεχνολογίας για ακριβείς μετρήσεις, δεν κατάφερε να εντοπίσει μεθάνιο στον Άρη δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την ύπαρξη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.
«Βάσει των προηγούμενων μετρήσεων εκτιμούσαμε ότι στον Άρη θα εντοπίζαμε δέκα μέρη μεθανίου ανά δισεκατομμύριο όγκου (ppbv) ή και περισσότερα, και ήμασταν ενθουσιασμένοι για τις ανακαλύψεις που επρόκειτο να κάνουμε. Οπότε όταν ψάχνεις κάτι και δεν το βρίσκεις υπάρχει απογοήτευση», δήλωσε οΔρ.  Chris Webster, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος της NASA στον Άρη.
Τα αποτελέσματα σχετικά με τα ευρήματα του Curiosity στον Άρη δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Το ρομποτικό σκάφος της NASA εξερευνά την επιφάνεια του Άρη από τον Αύγουστο του 2012.
Σημειώνεται ότι ακόμα και αν εντοπιζόταν, το μεθάνιο δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προέρχεται αποκλειστικά από τη μικροβιακή δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το μεθάνιο θα μπορούσε να προέρχεται από κομήτες και αστεροειδείς ή να παράγεται εσωτερικά στο πλαίσιο γεωλογικών διεργασιών.
econewsEcoNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: