Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Εντυπωσιακό βίντεο αναπαριστά το σχέδιο της ΝΑΣΑ, για την πρώτη «επίσκεψη» σε αστεροειδή

Εντυπωσιακό βίντεο αναπαριστά το σχέδιο της ΝΑΣΑ, για την πρώτη «επίσκεψη» σε αστεροειδή


Αν εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση, η επανδρωμένη διαστημική αποστολή προβλέπεται για το 2025. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επανδρωμένη αποστολή που εξετάζει η ΝΑΣΑ, με σκοπό τη συλλογή δειγμάτων από αστεροειδή, «φέρνει στο φως» το βίντεο που ετοίμασε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Από τις αρχές του 2013, η ΝΑΣΑ μελετά ένα σενάριο το οποίο προβλέπει την εκτροπή ενός αστεροειδούς από την πορεία του και τη μεταφορά του σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Η μεταφορά αυτή θα μπορούσε να γίνει από μια ρομποτική διαστημική «φορτηγίδα», η οποία γι’ αυτό τον σκοπό θα έκλεινε τον βράχο μέσα σε ένα πλαστικό περίβλημα, ώστε να τον σύρει μέχρι τη «γειτονιά» του πλανήτη μας. Έτσι, ένα δεύτερο επανδρωμένο διαστημικό σκάφος θα χρειαζόταν λίγο σχετικά χρόνο για να φτάσει σε εκείνο το σημείο, ώστε να μπορέσουν οι αστροναύτες να πάρουν δείγματα και να τα φέρουν πίσω στη Γη.Με την προτεινόμενη αποστολή να ονομάζεται «Asteroid Redirect Mission», το βίντεο δείχνει πως για τη μεταφορά των αστροναυτών η διαστημική υπηρεσία προορίζει την κάψουλα Orion, η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή από την εταιρεία Lockheed Martin. Το Orion αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014, ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του.

Σύμφωνα με το animation, η κάψουλα θα χρειαστεί εννιά ημέρες για να φτάσει στον διαστημικό βράχο. Επίσης, αν και το Orion θα έχει χωρητικότητα έως και 6 άτομα, για τη συλλογή των δειγμάτων θα είναι αρκετοί δύο αστροναύτες.

Ήδη από τον Απρίλιο, εκπρόσωποι της ΝΑΣΑ έχουν δηλώσει πως μια τέτοια διαστημική αποστολή θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα το 2025. Πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 14 δισ. δολάρια, τη στιγμή που αρκετοί από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχουν εκφράσει ήδη δημόσια την αντίθεσή τους.

Του Κώστα Δεληγιάννη
ΠηγήΕντυπωσιακό βίντεο αναπαριστά το σχέδιο της ΝΑΣΑ, για την πρώτη «επίσκεψη» σε αστεροειδή - ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ
ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: