Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

HΠΑ: Ότι κινείται παρακολουθείται!

HΠΑ: Ότι κινείται παρακολουθείται!

Μετά την αποκάλυψη του μυστικού προγράμματος παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), ο αμερικανικός ιστότοπος "drudgereport" φέρνει στο φως και τον "Μεγάλο Αδερφό" για όλα τα οχήματα που κινούνται στην αμερικανική επικράτεια.
Αυτόματα σκάνερ καταγράφουν τις διαδρομές των Ι.Χ (συμπεριλαμβάνονται και τα μηχανάκια) αποκαλύπτει το δημοσίευμα καθώς η κυβέρνηση κρατάει ψηφιακά αρχεία με την τοποθεσία αλλά και τις κινήσεις κάθε αυτοκινήτου ή μηχανής που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ. Το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι τα οχήματα που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι όσα έχουν άδεια κυκλοφορίας.
Το "drudgereport", που επικαλείται έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Αστικών Ελευθεριών, αναφέρει ότι οι ειδικές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε περιπολικά, γέφυρες και κτίρια, αιχμαλωτίζουν εικόνες από τα διερχόμενα αυτοκίνητα αλλά και όσα είναι  παρκαρισμένα. Στη συνέχεια αποστέλλουν τα στοιχεία στις αστυνομικές υπηρεσίες. Τα αρχεία αποθηκεύονται εκεί για εβδομάδες ή και χρόνια, γράφει ο αμερικανικός ιστότοπος.
Με την τεχνολογία να εξελίσσεται και να γίνεται όλο και πιο φθηνή, οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες μπορούν να αντέξουν το κόστος του "Μεγάλου Αδελφού" για τα οχήματα . Την ίδια στιγμή όμως, η Ένωση Αστικών Ελευθεριών αντιδρά και ζητά από την κυβέρνηση να δώσει εντολή στις αστυνομικές υπηρεσίες να σβήσουν τα αρχεία με το αιτιολογικό ότι παραβιάζονται τα ατομικά δικαιώματα. Τουλάχιστον, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, θα πρέπει να διαγράψουν τα αρχεία για όσα οχήματα δεν έχουν σχέση με εγκληματικές ενέργειες.
Αμερικανοί αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας έσπευσαν να δικαιολογήσουν το μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων των οχημάτων εξαίροντας την αναγκαιότητά του.
"Τα αυτοκίνητα σκανάρονται γιατί με τον τρόπο αυτό λαμβάνουμε πολύτιμες πληροφορίες σε περιπτώσεις όπως διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και απαγωγής παιδιών. Για παράδειγμα, στο Νιου Τζέρσει, με πληθυσμό 250 χιλιάδων κατοίκων, οι αστυνομικές αρχές έχουν συλλέξει πάνω από δύο εκατομμύρια φωτογραφίες στα αρχεία τους όπου απεικονίζονται διερχόμενα και παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Η αμερικανική πολιτεία κρατάει αρχεία επί πέντε χρόνια.
Στο Γιόνκερν, βόρεια του Μπρονξ, η διεύθυνση των αστυνομικών αρχών υπεραμύνθηκε της παρακολούθησης των οχημάτων επισημαίνοντας ότι χρησιμοποιείται ως "εργαλείο έρευνας για την πάταξη του εγκλήματος".
"Μην περιμένει κανείς ιδιωτικότητα σ΄ένα όχημα που κινείται σε δημόσιο δρόμο ή είναι παρκαρισμένο", υποστηρίζει ο Μπιλ Χέντπεγκ, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Υπηρεσίας του Τέξας " Mesquite". Εκεί οι αστυνομικές αρχές διαθέτουν αρχεία από το 2008.
Η έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Αστικών Ελευθερικών, που μελέτησε στοιχεία από 293 αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, επισημαίνει ότι, με βάση τα ευρήματά τους, σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, οι αστυνομικοί έχουν αυξήσει τους προληπτικούς ελέγχους. Ειδικά στο Μέριλαντ, τα περιπολικά βρίσκονται επί ποδός και επιδίδονται συχνότερα σε ελέγχους των οχημάτων.
"Γίνονται έλεγχοι για να υπάρχει ισορροπία", επισημαίνει ο διευθυντής των αστυνομικών υπηρεσιών του Μέριλαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: