Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Η Ελλάδα θα χάσει 195.000 θέσεις εργασίας το 2013 από το κλείσιμο επιχειρήσεων

Η Ελλάδα θα χάσει 195.000 θέσεις εργασίας το 2013 από το κλείσιμο επιχειρήσεων

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χάσει άλλες 195.000 θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα, καθώς τα αυστηρά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης θα προκαλέσουν κλείσιμο σε χιλιάδες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής ΣυνομοσπονδίαςΕπαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ / ΓΣΕΒΕΕ), ο αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους θα ξεπεράσει τον αριθμό αυτών που θα ανοίγουν...

Εν τω μεταξύ, η έκθεση ανέφερε ότι πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να συναλλάσονται κατά τη διάρκεια των «μηνών των διακοπών», δεδομένου ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να κλείσουν.

Περίπου το 65% των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων δήλωσε ότι δεν θα πάει διακοπές, ενώ το 16%δήλωσε ότι θα μειώσει τη διάρκεια του χρόνου που θα απουσιάζει.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι, λόγω της επιδείνωσης της κρίσης, της συνεχούς μείωσης των πωλήσεων καιτης αύξηση του κόστους, ότι θα δούμε ότι σοβαρές επιπτώσεις αυτό το καλοκαίρι", δήλωσε ο Δημήτρης Μπίμπας, ένας ερευνητής στο ΙΜΕ / ΓΣΕΒΕΕ.

"Οι ιδιοκτήτες επιχείρησης δεν θα είναι σε θέση να πάνε για διακοπές, λόγω προσωπικών οικονομικών λόγων, αλλά και για να μπορέσουν να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι για την πτώση του τζίρου."

Η Ελλάδα στο χείλος

Η Ελλάδα είναι συνεχώς στα πρόθυρα της κατάρρευσης, από την έναρξη της κρίσης δημόσιου χρέους το 2010.

Μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει € 240 δις (£ 207δις, $ 314 δις) σε μετρητά διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές της, αλλά σε αντάλλαγμα θα έπρεπε να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες και να εκτοξεύσει τους φόρους, για να καλύψει το πακέτο όρων της διάσωσης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο τομέας του λιανικού εμπορίου εξακολουθεί να υποφέρει, καθώς ο δείκτης αναφοράς του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 5,7% κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Το ποσοστά ανεργίας είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και πάνω από το 60% των νέων της χώραςείναι άνεργοι.

Σε άλλο σημείο, ο δικομματικός συνασπισμός στην Ελλάδα πέρασε ξυστά με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, την καρατόμηση ή την μετάθεση 25.000 εργαζομένων του δημόσιου τομέα εν μέσωμαζικών διαδηλώσεων ενάντια στα μέτρα λιτότητας.
Από 293 βουλευτές παρόντες, 153 ψήφισαν υπέρ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα για χιλιάδες ακόμηαπολύσεις εργαζομένων του δημόσιου τομέα.

Μετάφραση: LEFTeria-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: