Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ξεκινάνε οι πόλεμοι για το νερό;

Ξεκινάνε οι πόλεμοι για το νερό;

Απειλές Αιγύπτου προς Αιθιοπία για το φράγμα στο Νείλο

Οι γεωπολιτικοί αναλυτές χρόνια προειδοποιούσαν ότι σύντομα θα έχουμε πολέμους για το νερό.

«Η Αίγυπτος δεν θα παραιτηθεί ούτε μιας σταγόνας από το Νείλο ποταμό, ή από οποιΟδήποτε μέρος έρχεται νερό στην Αίγυπτο από την άποψη της ποσότητας και της ποιότητας του».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, υποσχέθηκε να μην εγκαταλείψει «ούτε μια σταγόνα νερού από το Νείλο», όπως δήλωσε την Κυριακή και είπε ότι θα πάει στην Αντίς Αμπέμπα για να συζητήσει το γιγαντιαίο φράγμα που η Αιθιοπία έχει ξεκινήσει την οικοδοδόμησή του, σε πείσμα των αντιρρήσεων του Καΐρου.
Μιλώντας στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αιγύπτου, Mena, δύο ημέρες μετά που η αιθιοπική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα του Καΐρου για να σταματήσει το έργο, ο Μοχάμεντ Κάμελ Άμρ δήλωσε ότι οι Αιγύπτιοι δεν θα δούν οποιαδήποτε μείωση στη ροή του ποταμού, ως απειλή για την εθνικής τους επιβίωση.
Την περασμένη εβδομάδα, η Αιθιοπία κάλεσε τον Αιγύπτιο Πρέσβη, μετά την εμφάνιση πολιτικών του Καΐρου στην τηλεόραση της Αιγύπτου που υποστήριξαν στρατιωτική δράση ή υποστήριξη προς τους αντάρτες της Αιθιοπίας που πολεμούν κατά της κυβέρνησης- ως σημάδι απειλής για την απόφαση της Αιθιοπίας να δημιουργήσει φράγμα στο Νείλο, σε έναν ποταμό που δίνει ζωή, στα 84 εκατομμύρια ανθρώπων της Αιγύπτου.
Η Αιθιοπία στοχεύει στη δημιουργία φράγματος και υδροηλεκτρικού σταθμού που θα παράγει 6 χιλιάδες μεγαβάτ, μέρος των οποίων θα γίνει εξαγωγή σε χώρες της Αφρικής. Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της ροής του Νείλου ποταμού, είτε τη διοχέτευση σε παραποτάμους, είτε λόγω της εξάτμισης (εξαιτίας των μεγάλων ατμοσφαιρικών θερμοκρασιών) , με αποτέλεσμα την υπονόμευση της ζωής στο έδαφος της Αιγύπτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: