Τρίτη 7 Μαΐου 2013

«Βραζιλιανή Ατλαντίδα» ανακαλύφθηκε 1500 χλμ. ανοικτά του Ρίο ντε Τζανέιρο


«Βραζιλιανή Ατλαντίδα» ανακαλύφθηκε 1500 χλμ. ανοικτά του Ρίο ντε Τζανέιρο


www.mikres-ekdoseis.gr


Βραζιλία.

Ασυνήθιστα ευρήματα εντοπίστηκαν στο βυθό του ωκεανού, 1500 χιλιόμετρα (900 μίλια) νοτιοανατολικά των ακτών  του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, τα οποία έγιναν αντικείμενο πολλών επιστημονικών συζητήσεων.

Σύμφωνα με το διευθυντή του τμήματος  ορυκτολογίας και γεωλογίας της Βραζιλίας, Ρομπέρτο Βεντούρα Σάντος, πρόκειται «για το άνοιγμα της βραζιλιανής Ατλαντίδας», όπως σημειώνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σε γεωλογικές μελέτες που έγιναν στις υπεράκτιες περιοχές του βυθού του Ωκεανού, πριν από δύο χρόνια, εντοπίσθηκαν βράχοι που μετά από έρευνα αποδείχθηκαν ότι ήταν από γρανίτη.

Ωστόσο, θεωρήθηκε ότι το γρανιτένιο υπόστρωμα ήταν λανθασμένη εκτίμηση. Νέες μελέτες που διεξήχθησαν από Ιάπωνες επιστήμονες με τη χρήση συσκευών βαθέων υδάτων, διέλυσαν αυτές τις αμφιβολίες.

Οι επιστήμονες ονόμασαν  τον ‘πάγκο’, στον υδάτινο βυθό ως «ύψωμα Ρίο Γκράντε» που ενδεχομένως αποτελεί μέρος μιας ηπείρου που έχει βυθισθεί κάτω από το νερό πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια, με το διαχωρισμό της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής και το σχηματισμό του Ατλαντικού Ωκεανού.

Οι μελέτες της «Βραζιλιανής Ατλαντίδας» δεν έχουν μόνο επιστημονικό, αλλά και γεωπολιτικό ενδιαφέρον.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να προτείνουν στην βραζιλιανή  κυβέρνηση να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά της στο «ύψωμα Ρίο Γκράντε», εάν αποδειχθεί ότι αυτό το μέρος του ωκεάνιου πυθμένα έχει ηπειρωτική δομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: