Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Απειλεί με πυρηνικά η Πιονγιάνγκ - Πυραύλους ΤΗΑΑD στέλνουν στο Γκουάμ οι ΑμερικανοίΑπειλεί με πυρηνικά η Πιονγιάνγκ - Πυραύλους ΤΗΑΑD στέλνουν στο Γκουάμ οι Αμερικανοί

ΣΤΗΝ "ΚΟΨΗ" ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ
Επικίνδυνα κλιμακώνει την κρίση η Βόρειος Κορέα, καθώς ο Στρατός της έχει την τελική έγκριση για τη χρήση πυρηνικών κατά αμερικανικών στόχων. Η Ουάσιγκτον που θεωρεί τώρα αληθινό και σαφή τον κίνδυνο από την Πιονγιάνγκ ενισχύει την αντιπυραυλική της άμυνα στην περιοχή του Ειρηνικού, στέλνοντας στο Γκουάμ πυραύλους THAAD.
Πριν από λίγο, έγινε γνωστό πώς η Βόρεια Κορέα εμπόδισε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τους εργαζόμενους από τη Νότια Κορέα να μεταβούν στο βιομηχανικό συγκρότημα Κάεσονγκ, που βρίσκεται εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, ενώ δήλωσε πώς εκατοντάδες νοτιοκορεάτες που ήταν στη βιομηχανική ζώνη είναι ελεύθεροι να φύγουν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ, 526 νοτιοκορεάτες και 421 οχήματα που περίμεναν τη σχετική άδεια για να περάσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων δεν τους δόθηκε, καθώς ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι η διέλευση των συνόρων απαγορεύεται. Η τακτική αυτή ξεκίνησε χθες, όταν έκλεισαν τα σύνορα για τις μετακινήσεις των νοτιοκορεατών στο συγκρότημα Κάεσονγκ, το μοναδικό σύμβολο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα μέσα από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας.
Πρόκειται για ακόμη μία ένδειξη πώς η Πιονγιάνγκ είναι αποφασισμένη για όλα. Ήδη, όπως έχει μεταδώσει το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Στρατός της Βόρειας Κορέας έχει ενημερώσει την Ουάσιγκτον ότι οι αμερικανικές απειλές θα «συντριβούν» μέσω «πυρηνικών πληγμάτων». «Η αδυσώπητη επιχείρηση των δυνάμεων της Βόρειας Κορέας εξετάστηκε τελειωτικά και εγκρίθηκε», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η ενεργοποίηση των πυρηνικών (σημειώνεται πώς η Βόρειος Κορέας έχει προχωρήσει κατά καιρούς σε πυραυλικές δοκιμές) ήταν απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν συστοιχίες πυραύλων THAAD στο Γκουάμ.
Το THAAD αναχαιτίζει πυραύλους σε μεγάλο υψόμετρο και σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων από το σημείο όπου είναι εγκατεστημένο, προστίθεται στα δυο αντιτορπιλικά κατηγορίας Aegis που φέρουν επίσης πυραύλους αναχαίτισης και έχουν αναπτυχθεί στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ. Καταστρέφουν το στόχο μόνο με κινητική ενέργεια, δηλαδή με κρούση, και δεν φέρουν εκρηκτικά.
Στο Γκουάμ εδρεύουν επίσης περίπου 6.000 Αμερικανοί στρατιώτες, καθώς επίσης και υποβρύχια και βομβαρδιστικά αεροπλάνα Β-52 που πραγματοποίησαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες πτήσεις πάνω από τη Νότια Κορέα. Εδώ και ημέρες έχουν μεταφερθεί στη Νότιο Κορέα μαχητικά F-22 και βομβαρδιστικά B-2, αμφότερα τεχνολογικά προηγμένα και με δυνατότητες stealth.
Η Bόρεια Κορέα δείχνει αποφασισμένη να "τραβήξει" το σχοινί μέχρι τέλους. Το αν "μπλοφάρει" για να κάνει τις ΗΠΑ και τη Δύση να υποχωρήσουν πρώτες, ή αν προσπαθεί να εμπλέξει με το "έτσι θέλω" τον Κόκκινο Δράκο (Κίνα) που βρίσκεται δίπλα της, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να απεμπλακεί αξιοπρεπώς χάρις την παρέμβαση των Κινέζων, είναι κάτι που θα φανεί στο προσεχές διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: