Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η Αθήνα έχασε το γέλιο της


Η Αθήνα έχασε το γέλιο της

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» αναφέρεται στις επιπτώσεις της κρίσης στην αθηναϊκή καθημερινότητα και το ηθικό των πολιτών της:
«Η Αθήνα εθίζεται στην θλίψη. Νεκρωμένα τετράγωνα, χαμένοι κάτοικοι: Η κρίση χρέους καταστρέφει την ξεγνοιασιά της Αθήνας και αλλάζει τον χαρακτήρα της ελληνικής πρωτεύουσας».
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για τις λεπτομέρειες, οι οποίες δεν υποπίπτουν στην αντίληψη των τουριστών. Τις αλλαγές από την λαμπερή Αθήνα του 2004 στην Αθήνα του σήμερα.
Την Ομόνοια, που από κέντρο της πόλης έχει μετατραπεί σε επικίνδυνο πεδίο, προς αποφυγή κατά τις νυκτερινές ώρες.
«Η άνθιση αυτής της περιοχής ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα. Παραδοσιακά μαγαζιά άνοιξαν, τα ενοίκια αυξήθηκαν. Η κρίση χρέους και τα προγράμματα λιτότητας έθεσαν οριστικό τέρμα σε αυτή την εποχή. 26% των Ελλήνων είναι άνεργοι. 1,3 εκ. άνθρωποι. Από τους νέους λείπει κάθε προοπτική, οι περισσότεροι από τους μισούς κάτω από τα 24 έτη δεν βρίσκει δουλειά. Σε αυτούς που έχουν ακόμα εργασία περικόπηκε ο μισθός κατά 30-40%. Η χώρα κάνει οικονομία και πληρώνει ο λαός».
Η αφηγούμενη ιστορία συνεχίζεται με την πληροφορία ότι τα ενοίκια γύρω από την Ομόνοια μειώνονται εδώ και 30 χρόνια και τα διαμερίσματα καταλαμβάνονται πλέον από μετανάστες.
Και οι τελευταίοι, όμως, δεν περνούν καλά. Ζουν ο ένας πάνω στον άλλο, υπό άσχημες συνθήκες, και πλέον υπό τον φόβο της Χρυσής Αυγής. Κι αυτό γιατί τα νέα δεδομένα έχουν αυξήσει και την εχθρότητα απέναντι στους αλλοδαπούς.
Τις νύχτες αναδύονται συχνά μορφές από το σκοτάδι που τους κυνηγούν με μπαστούνια. Ο αφηγητής του ρεπορτάζ, Νικήτας Καραγιάννης, παρατηρεί την αλλαγή:
«Η πόλη ζούσε από το ότι άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες συναντιόνταν και αναμειγνύονταν».
Στο μεταξύ, ωστόσο, η αισιοδοξία και οι ελπίδες στην Αθήνα έχουν εξαφανισθεί. Το σκηνικό μεταφέρεται στο Γκάζι, στη συνοικία όπου έπεσαν πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια, ώστε το παλαιό εργοστάσιο να μετατραπεί σε κοιτίδα πολιτισμού, αλλά και περιοχή με κλαμπ και μπαρ.
Πλέον, το Γκάζι είναι τόπος που οι Αθηναίοι επενδύουν τα τελευταία τους χρήματα σε ένα ποτό, με την προσδοκία να ξεχάσουν…. Μία πόλη σε λήθαργο, σε ακινησία.
Μία πόλη που έχει χάσει το γέλιο της

Δεν υπάρχουν σχόλια: