Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Κίνα - Εκατοντάδες νεκροί από φονικό σεισμό 6,6 βαθμών


Κίνα - Εκατοντάδες νεκροί από φονικό σεισμό 6,6 βαθμών

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από τη σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν στην Κίνα, το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τα κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Τουλάχιστον 100 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 2.000 είναι τραυματισμένοι, σύμφωνα με το νεώτερο απολογισμό.
Μακραίνει συνεχώς ο κατάλογος των θυμάτων του φονικού σεισμού. «Στις 16:22 τοπική ώρα (11:22 ώρα Ελλάδας), ο απολογισμός είχε φτάσει στους 100 νεκρούς και στους περίπου 2.000 τραυματίες», μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν 27 επιζώντες από ερείπια κτηρίων. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στο κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει «κάθε αναγκαία βοήθεια» στην Κίνα.
Ο σεισμός έγινε στις 03.02, ώρα Ελλάδος, στην περιφέρεια Λουσχάν, κοντά στην πόλη Γιάαν, και είχε εστιακό βάθος μόλις 12 χιλιομέτρων. Η δόνηση έγινε αισθητή και σε γειτονικές επαρχίες, κάνοντας πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους, σύμφωνα με πληροφορίες στο κινεζικό σύστημα κοινωνικής δικτύωσης Sina Weibo.
Οι περισσότεροι από τους νεκρούς εντοπίζονται στη Λουσχάν, όπου έχει διακοπεί η παροχή νερού και ηλεκτρικού.
Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν 27 επιζώντες από ερείπια κτηρίων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Εικόνες σε κινεζικές ιστοσελίδες παρουσιάζουν κατεστραμμένα κτήρια και ανθρώπους, τυλιγμένους σε ματωμένες γάζες, να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινγκπίν, και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσαν πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασωθούν τα θύματα του σεισμού και να περιορισθεί κατά το ανθρωπίνως δυνατόν ο αριθμός των νεκρών.
Όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο κινέζος πρωθυπουργός βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Γιάαν. Παράλληλα, 2.000 στρατιώτες σπεύδουν προς την περιοχή για να συνδράμουν τα συνεργεία διάσωσης.
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε πως στη Γιάαν επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνον σε οχήματα αμέσου βοηθείας, αν και άρχισε να επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο της Τσενγκντού.
Στην περιοχή έχουν σημειωθεί πολυάριθμες μετασεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη εξ αυτών να έχει μετρηθεί στα 5,1 Ρίχτερ.
http://tvxs.gr
Κίνα - Εκατοντάδες νεκροί από φονικό σεισμό 6,6 βαθμών ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: