Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Σβήνουν τις αναμνήσεις - Μία ανησυχητική ανακάλυψη για την τεχνική χειρισμού του εγκεφάλου


Σβήνουν τις αναμνήσεις - Μία ανησυχητική ανακάλυψη για την τεχνική χειρισμού του εγκεφάλουΣτο Men in Black ταινία επιστημονικής φαντασίας, οι πράκτορες K και J ήταν σε θέση να καθαρίσουν τη μνήμη των ατυχών μαρτύρων, χάρη σε ένα μικρό φορητό φλας που παράγεται από ένα μηχανισμό, για την προστασία του απορρήτου της εξωγήινης δραστηριότητας στη πλανήτη μας.

Τώρα, σε ένα έγγραφο που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, μαθαίνουμε ότι η επιστημονική φαντασία δεν είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα. Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, υποστηρίζει ότι έχει ανακαλύψει μια τεχνική για να σβήσει τις τελευταίες αναμνήσεις. Η επίσημη εξήγηση του ευρήματος είναι η θεραπεία των φοβιών και του μετα-τραυματικού στρες.

Τα αποτελέσματα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον τομέα της έρευνας και της μνήμης για τις φοβίες. Τελικά, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτιωμένες μεθόδους παρέμβασης για εκατομμύρια ασθενείς που πάσχουν από προβλήματα, όπως φοβίες, μετα-τραυματικό στρες και κρίσεις πανικού, σχολιάζει ο Thomas Agren

Για να κατανοήσουμε πώς δουλεύει η νέα τεχνική, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τον μηχανισμό σχηματισμού μνήμης. Η πνευματική ικανότητα μας είναι εξοπλισμένη με μια βραχυπρόθεσμη μνήμη και μία μακροπρόθεσμη μνήμη.

Ο σχηματισμός μίας «μακροπρόθεσμης μνήμη» δημιουργείται με τη βοήθεια μιας διαδικασίας ενοποίησης που βασίζεται επί του σχηματισμού ορισμένων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει όταν κάποιες μνήμες του παρελθόντος ενοποιούνται στο μυαλό μας.

Η έρευνα που διεξήχθη από την ομάδα των επιστημόνων μας επέτρεψε να βρούμε έναν τρόπο για να σταματήσει η διαδικασία της ενοποίησης, «σβήνοντας» τη μετάβαση από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Η τεχνική περιλαμβάνει την χορήγηση ηλεκτροσόκ σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, έτσι ώστε να είναι μια εξαιρετικά επεμβατική τεχνική. Χρησιμοποιώντας ένα μαγνητικό τομογράφο, οι ερευνητές απέδειξαν ότι η βραχυπρόθεσμη μνήμη, εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος στον τομέα των μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Τώρα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι θα γίνει εάν μία τέτοια θεραπευτική τεχνική πέσει σε λάθος χέρια - Μία Παγκόσμια Κυβέρνηση, για παράδειγμα -; Φανταστείτε εάν ένας πολίτης αντιληφθεί μια δυσάρεστη αλήθεια και η ελίτ θα ήθελε να την κρατήσει κρυφή με κάθε κόστος:

Με μια απλή συνεδρία "μηδενισμού" θα μπορούσαν να εξαλείψουν τη δυσάρεστη ανάμνηση. Τελικά φαίνεται ότι έχουν την δύναμη να κρύψουν τα πάντα, ακόμα και αν τα δούμε με τα ίδια μας τα μάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: