Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Συνεχίζονται οι μυστηριώδεις θάνατοι των γιγαντιαίων καλαμαριών στην ακτή Καλιφόρνια!


Συνεχίζονται οι μυστηριώδεις θάνατοι των γιγαντιαίων καλαμαριών στην ακτή Καλιφόρνια!

Τα σώματα από εκατοντάδες καλαμάρια έχουν βρεθεί νεκρά στις ακτές στηνΚαλιφόρνια και οι ερευνητές δεν έχουν καμία βεβαιότητα σχετικά με τα αίτια του συμβάντος.
Φωτογραφία από τον Chris Elmenhurst. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ενώ έψαχνε για να φωτογραφήσει μια φάλαινα βρέθηκε αντιμέτωπος με μία φρικιαστική σκηνή: μια απέραντη έκταση από νεκρά καλαμάρια Humboldt ( Dosidicus gigas ) στις ακτές του Capitola.
Παρόμοια ευρήματα έχουν επαναληφθεί και σε άλλα μέρη στην κεντρική Καλιφόρνια, όπως Aptos Pacific και Grove. Τα νεκρά γιγάντια καλαμάρια στις ακτές της Καλιφόρνια ανήλθαν σε μερικές χιλιάδες.
Για την επιστημονική κοινότητα παραμείνει ακόμα ένα μυστήριο για τα αίτια θανάτου αυτών των καλαμαριών τα οποία μπορεί να φτάνουν τα πέντε πόδια σε μήκος. "Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μερικές φορές για διάφορους λόγους, αλλά ακόμη δεν είναι πλήρως κατανοητοί, λέει ο θαλάσσιος βιολόγος John του NOAA της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας που ασχολείται με την παρακολούθηση των ωκεανών και της ατμόσφαιρας.
Μεταξύ των βασικών παραγόντων που φαίνεται να προκαλούν τους μαζικούς θανάτους είναι η κλιματική αλλαγή, η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, των ωκεανών, και των φυκιών.
Άλλοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αιτία είναι πιο άμεση. Σύμφωνα με τον Henk-Jan Hoving, ένας ερευνητής στο Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI), τα καλαμάρια μπορεί να έχουν ακολουθήσει τη λεία τους στο νερό και ξεβράστηκαν στις ακτές κατά την άμπωτη.
Αυτό το είδος του καλαμαριού που συνήθως βρίσκεται στα ύδατα νότια του κόλπου της Καλιφόρνιας και μέχρι την ακτή του Περού, και μερικές φορές υπάρχει ακόμα περισσότερο και προς τα βόρεια, σε περιόδους όπου το νερό είναι πιο ζεστό, δήλωσε ο Kenneth Bruland, ένας ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ.
Σύμφωνα με τον Bruland, η κλιματική αλλαγή και η συνακόλουθη μείωση του οξυγόνου στο νερό θα μπορούσε να είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για αυτό το φαινόμενο
Φρανσίσκο Τσάβες: "Δεν νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με την υπερθέρμανση του πλανήτη ή αλλαγές στα επίπεδα του οξυγόνου", δήλωσε ο Φρανσίσκο Τσάβες, ωκεανογράφος και βιολόγος του MBARI. Επίσης, σύμφωνα με τον Hoving, έναν συνάδελφο του Τσάβες στο MBARI, οι αιτίες είναι άλλες.
Μαζική δηλητηρίαση;
Μια άλλη πιθανή αιτία είναι η μαζική δηλητηρίαση από τα φύκια. Ορισμένα είδη φυκιών, στην πραγματικότητα, απελευθερώνουν τοξίνες, όπως δομοϊκού οξέος, το οποίο μπορεί να αποδεκατίσει τις τοπικές πανίδες. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν αυτά ανθίζουν προκαλούν την απώλεια του προσανατολισμού στο καλαμάρι και στη συνέχεια είναι υπεύθυνοι για τους θανάτους, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει σαφής απόδειξη.
Το εργαστήριο όμως που παρακολουθεί τα επίπεδα των φυκών και των τοξινών μηνιαίως στην Σάντα Κρουζ, τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλά όπως εξηγεί ο Raphe Kudela, ένας βιολόγος από το UCSC.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες επιστημονικές εξηγήσεις για αυτά τα μακάβρια ευρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: