Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Το Πεντάγωνο ετοιμάζεται για Κυβερνοπόλεμο


Το Πεντάγωνο ετοιμάζεται για Κυβερνοπόλεμο
Ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο έχει γίνει μία πραγματική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο θα αυξήσει πέντε φορές το προσωπικό της μονάδας κυβερνοασφάλειας. Μεταξύ των στόχων αυτής της υπηρεσίας – όχι μόνο η προστασία των αμερικανικών υπολογιστικών συστημάτων, αλλά και η προσβολή των ηλεκτρονικών επικοινωνιών των δυνητικών αντιπάλων τους.
Απ’ ότι φαίνεται, η αμερικανική κυβέρνηση αισθάνεται περιορισμένη στα πλαίσια της στρατηγικής της «Περιοχή ευθύνης – όλος ο κόσμος». Δημιουργώντας αναταραχή με την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στον μισό κόσμο, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να ασχοληθεί και με τον κυβερνοχώρο. Στο πλαίσιο αυτό, το Διαδίκτυο γίνεται ένα δυνητικό θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων. Όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Πληροφορίας Αλεξέι Μούχιν, η εξέλιξη αυτή είναι πολύ φυσιολογική για την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Επιπλέον, είναι βολικό για τις ΗΠΑ και το σχετικό νομικό κενό, που επικρατεί στον Παγκόσμιο Ιστό, σημείωσε ο εμπειρογνώμονας: Στον διαδικτυακό χώρο αυτό γίνεται πολύ πιο απλά, επειδή εκεί πρακτικά δεν υπάρχουν νόμοι, δεν υπάρχουν και περιορισμοί. Με αυτό ακριβώς το γεγονός συνδέεται η ενίσχυση το τελευταίο χρονικό διάστημα των επονομαζόμενων κυβερνοστρατών στην κατεύθυνση όχι μόνο της άμυνας, αλλά και της επίθεσης. Νομίζω, ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για μια παγκόσμια αντιπαράθεση, για τον έλεγχο όσο γίνεται περισσότερων χώρων, στους οποίους είναι συγκεντρωμένα τα παγκόσμια αποθέματα πρώτων υλών.Το Πεντάγωνο ετοιμάζεται για Κυβερνοπόλεμο
Δεν θα προκαλέσει η αύξηση της κυβερνο-ομάδας στις ΗΠΑ μία ανισορροπία δυνάμεων στον κόσμο, έστω και στον κυβερνοχώρο; Εάν υπό αυστηρά στρατιωτική άποψη τις ΗΠΑ από μια παγκόσμια σύγκρουση με τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις τις «προστατεύει» το πυρηνικό οπλοστάσιο που αυτές διαθέτουν, το οποίο σε περίπτωση χρήσης θα οδηγήσει ολόκληρο τον πλανήτη σε τρομερή απώλεια, τότε τι γίνεται με τον κυβερνοπόλεμο;
Μήπως βρεθεί η χώρα μας στο στόχαστρο του αμερικανικού κυβερνο-όπλου; Σύμφωνα με τον διευθυντή προγράμματος του Διεθνούς φόρουμ «Τεχνολογία ασφάλειας» Αλεξάντρ Βλάσοφ, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για κάτι τέτοιο σήμερα, η Ρωσία έχει αρκετά προβλήματα σε άλλους τομείς:
Νομίζω ότι ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει, ότι η κύρια απειλή δεν είναι τα πυρηνικά όπλα, αλλά οι επερχόμενοικυβερνοπόλεμοι. Η Ρωσία πρέπει να περιμένει απειλές από διάφορα αποβράσματα, που έχουν πολλαπλασιαστεί σε διάφορες χώρες, κύρια από την πλευρά των τρομοκρατικών ομάδων, που μπορούν να μας επιτεθούν. Κι εμείς πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την απώθηση τέτοιων επιθέσεων.
Συνολικά η απόφαση του Πενταγώνου φαίνεται πολύ φυσιολογική. Μένει να ελπίζουμε, ότι στον νέο αμυντικό τομέα οι αμερικανοί στρατιωτικοί θα έχουν ως αφετηρία τις πραγματικές απειλές, και όχι τις φανταστικές, όπως συνέβαινε στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: