Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Ρωσικά αεροπλάνα στην Συρία, για εκκένωση


Ρωσικά αεροπλάνα στην Συρία, για εκκένωση

Το Κρεμλίνο βέβαια αρνείται ότι φοβάται εισβολή. Έστειλε όμως ήδη δύο αεροπλάνα ώστε να μαζέψει “όσους Ρώσους θέλουν να αποχωρήσουν”. 
Αυτό σημαίνει σίγουρα εξελίξεις. Είτε εισβολή, είτε μαζική αντεπίθεση των Συριακών δυνάμεων. 

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία κατακόρυφη άνοδο της επιχειρησιακής δράσης, δηλαδή σε μία εξέλιξη η οποία είναι σχεδόν αδύνατο να μην συμπαρασύρει γειτονικές χώρες ή να μην εμπλέξει άλλες οι οποίες δείχνουν μέγιστο ενδιαφέρον για την περιοχή.

Με δεδομένη την ύπαρξη ισχυρών ναυτικών δυνάμεων -τόσο από δυτικές χώρες, όσο και από την Ρωσία-, οι εξελίξεις δείχνουν πως θα είναι καταιγιστικές, εάν δεν υπάρξει αυτοσυγκράτηση ή εάν δεν υπάρξει κάποια "λάθος" ενέργεια.
Η Τουρκία, η οποία έχει αναλάβει για τους δικούς της λόγους το κύριο βάρος αντιμετώπισης του Άσαντ, ενδέχεται να μην μπορέσει να κρατηθεί έξω από μία κόλαση πυρός. Εάν λάβουμε υπόψιν μας και την πρόσφατη γενική άσκηση επίθεσης που έκανε ο τουρκικός στρατός στα σύνορα με την Συρία, τότε όχι μόνο θεωρείται δεδομένη η εμπλοκή της Άγκυρας, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η στάση της Μόσχας προς την Τουρκία. 

Ίσως, να βρισκόμαστε σε μία πρωταφανή σε ένταση σύρραξη και με ιδιαίτερα έντονη εκατέρωθεν ισχύ πυρός από τους εμπλεκόμενους. Οι επόμενες ημέρες θα αναδείξουν το πραγματικό μέγεθος της κρίσης που διαφαίνεται και την οποία είναι απολύτως βέβαιο πως κανένας δεν πρόκειται να έχει τη δυνατότητα να ελέγξει, εάν αυτή ξεσπάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: