Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Αρχίζει το μαρτύριο των Ελλήνων.


Αρχίζει το μαρτύριο των Ελλήνων.

Οι αυξήσεις φόρων και τιμολογίων των ΔΕΚΟ, η διαθεσιμότητα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα είναι αυτά που θα πληρώσουν οι Έλληνες για τα δανεικά που μας δίνει η Τρόικα.

Τα δύο επόμενα χρόνια οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε ένα σπιράλ δημοσιονομικής προσαρμογής συνολικού ύψους 17 δισ. ευρώ.

Παράλληλα θα ζήσουν ριζικές ανατροπές στις εργασιακές τους σχέσεις από την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος, τη μείωση του χρόνου προαναγγελίας απόλυσης στο 4μηνο (σήμερα έως 6 μήνες) και τη θέσπιση πλαφόν ανά έτος στις αποζημιώσεις απόλυσης.

Το 2013 οι περικοπές στις συντάξεις θα φτάσουν τα 5 δις παράλληλα με άλλα επώδυνα μέτρα που θα πλήξουν όλες τις οικογένειες.

Εφιαλτικές, όμως, είναι οι προβλέψεις της Citigroup για την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική τράπεζα προβλέπει εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας στο 40% το 2015, ενώ δίνει 60% πιθανότητες στο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη εντός των επομένων 18 μηνών!

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε εμπιστευτική έκθεση της Citi που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας μειώνεται φέτος κατά 7,2%, ενώ το 2013 προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 7,4%, το 2014 κατά 11,8% και θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το 2015 οπότε προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 3,7%.

Για τη Citi, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2016 οπότε προβλέπει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 1,6%.

Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία όλο το πρόγραμμα τινάζεται στον αέρα και θα χρειαστεί να ληφθούν αυτόματα νέα μέτρα.

Το πιο απογοητευτικό από όσα προβλέπει η Citigroup είναι η εξέλιξη του ποσοστού της ανεργίας. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 36% το 2014 και θα φτάσει το πρωτοφανές 40% το 2014 και μόνο το 2017 θα μειωθεί στο 39%!

Η δόση μπορεί να έρχεται, με το μεγαλύτερο ποσοστό της να πηγαίνει στις Τράπεζες και κάποια ψίχουλα για να πληρωθούν οι οφειλές του κράτους, η «δόση»,όμως, που θα πληρώσουν οι Έλληνες είναι δυσβάσταχτη.

Το 2013 θα είναι πολύ σκληρή χρονιά καθώς εργαζόμενοι στο Δημόσιο, μισθωτοί και συνταξιούχοι όλων των ταμείων θα κληθούν να πληρώσουν μέτρα ύψους 9,3 δισ. ευρώ. Οι απώλειες στα εισοδήματά τους θα προέλθουν από τις περικοπές μισθών και συντάξεων και από τις μειώσεις επιδομάτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 καθώς και από πετσόκομμα των ειδικών μισθολογίων (γιατροί, δικαστές, πανεπιστημιακοί, ένστολοι) που θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Αύγουστο 2012.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί το φορολογικό που ήδη κατατέθηκε στη βουλή και προβλέπει την υπέρμετρη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα εισοδήματα των περισσοτέρων φυσικών προσώπων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά φαίνεται ότι οι κυβερνώντες κυνηγάνε την ουρά τους. Ενώ το ζητούμενο είναι η βιωσιμότητα του χρέους λαμβάνουν μέτρα που θα αυξήσουν την ύφεση, δηλαδή θα μειώσουν του ΑΕΠ μειώνοντας τον παρανομαστή του λόγου χρέος προς ΑΕΠ. 

Η διατηρησιμότητα ή βιωσιμότητα (sustainability) του χρέους προϋποθέτει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ, D/Y, διατηρείται στα ίδια περίπου επίπεδα παρά τα πρόσθετα κάθε χρόνο ελλείμματα. Η σταθερότητα του χρέους είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη ώστε το κράτος είναι μακροπρόθεσμα αξιόχρεο. Αντίθετα όταν το D/Y αυξάνεται ανεξέλεγκτα υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης του κράτους, είναι δηλαδή πιθανό ότι το χρέος θα φτάσει σε επίπεδα όπου δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί και θα υπάρξει μερική ή ολική στάση πληρωμών.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη λάθος πολιτική που ακολουθείτε καθώς στο 20%-30% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27 βρίσκεται το ΑΕΠ της Ελλάδας, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat στην οποία συγκρίνονται οι χώρες την τελευταία τριετία χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικούς δείκτες: Το ΑΕΠ και την πραγματική ατομική κατανάλωση (ΑΙC).
Αρχίζει το μαρτύριο των Ελλήνων. ~ Ελευθερη σκεψη ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: