Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Δάση του Αμαζονίου, πριν και μετά (video)

Δάση του Αμαζονίου, πριν και μετά (video)

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε δύο δορυφορικές φωτογραφίες από την επαρχία Rondonia της δυτικής Βραζιλίας. Η αριστερή τραβήχτηκε το 1975 και η δεξιά το 2012. 
Στις εικόνες αυτές φαίνεται ξεκάθαρα το καταστρεπτικό αποτέλεσμα της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου. 

Οι εικόνες προέρχονται από τους δορυφόρους «Landsat» της NASA. Δημοσιεύτηκαν από το «Παρατηρητήριο Γης» (Earth Observatory) της NASA στα πλαίσια ενός αφιερώματος για την 40η επαίτιο λειτουργίας τους. 

Η ανθρώπινη δραστηριότητα ξεκινάει με την κατασκευή ενός μεγάλου δρόμου (πορτοκαλί γραμμή στην αριστερή εικόνα). Στη συνέχεια, καθώς όλο και περισσότεροι αγρότες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, ο κεντρικός δρόμος πλαισιώθηκε από μικρότερους κάθετους δρόμους κόβοντας έτσι το δάσος σε «φέτες».

Τη δεκαετία του 1990 οι Κόμπτον Τούκερ (NASA) και Ντέιβιντ Σκόλ (Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν) δημοσίευσαν μια μεγάλη μελέτη για την βιοποικιλότητα της περιοχής. Τα αποτελέσματά τους στην αρχή φάνηκαν παράδοξα. Το αρνητικό αντίκτυπο στην βιοποικιλότητα της Rondonia από την ανθρώπινη δραστηριότητα ήταν μεγαλύτερο από όσο περίμεναν με βάση το μέγεθος της αποψίλωσης. 

Κατέληξαν πως η αιτία βρίσκεται στο ιδιαίτερο τοπολογικό σχήμα της αποψίλωσης. Οι κάθετοι δρόμοι μαζί με τον κεντρικό σχηματίζουν ένα είδος «ψαροκόκαλου» το οποίο απομονώνει τους οργανισμούς κάνοντάς τους πιο ευάλωτους, αυξάνοντας έτσι τη θνησιμότητα. Μας το έστειλαν από το tinella

Δεν υπάρχουν σχόλια: