Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ελλάδα: Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού φέρνει η νέα δημοσκόπηση της VPRC

 
Ελλάδα: Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού φέρνει η νέα δημοσκόπηση της VPRC
Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Η Ελλάδα Αύριο".
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προηγείται με δύο μονάδες της Νέας Δημοκρατίας αγγίζοντας το 30%. Η ΝΔ μένει δεύτερη με 28%.
 
Άνοδος για Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή
Μικρή άνοδο εμφανίζει και το κόμμα του Π. Καμμένου, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ παρουσιάζουν μικρή πτώση, πέφτοντας στο 7,5% και 4% αντιστοίχως.
Από την άλλη η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει το 12% των προτιμήσεων όσων απάντησαν στην έρευνα.
 
Ανασφάλεια και αβεβαιότητα
Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα της ελληνικής κοινωνίας καταγράφονται και στη νέα έρευνα της VPRC. Ο δείκτης ικανοποίησης από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης φτάνει μόλις στο 12%.
Όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία, "η αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής έχει σε πρώτο χρόνο θύματα τα δύο "κεντροαριστερά" κόμματα. Αντίθετα, η αποδοκιμασία της ΝΔ δεν έχει ακόμα λάβει "ανοικτές" διαστάσεις. Ωστόσο, η αλλαγή στην πολιτική και κομματική γεωγραφία της "Δεξιάς" παράταξης είναι μεγάλη.
Η άνοδος της φασιστικής Χρυσής Αυγής, σε ένα τεταμένο κοινωνικό κλίμα, κινδυνεύει να καταστήσει παρελθόν τη φιλελεύθερη Δεξιά και κεντροδεξιά, στρέφοντας την ατζέντα σε ολοκληρωτικές απόψεις.
Η διαφαινόμενη πόλωση μεταξύ "Αριστεράς" και "Δεξιάς" φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα στην πολιτική σκηνή. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ενισχύεται, ενισχυμένο επίσης παρουσιάζεται και το ΚΚΕ, ενώ η κοινωνική διάσπαση του χώρου της Δεξιάς με την αποκόλληση ενός μέρους της λαϊκής Δεξιάς όπως εκφράζεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι διαρκής.
Η αντιμνημονιακή λαϊκή ψήφος φαίνεται ότι θα κρίνει τις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν, και θα διαμορφώσει ένα ολοσχερώς διαφορετικό πολιτικό και κομματικό σύστημα".
 
Λάθος τα νέα μέτρα
Συγκεκριμένα, η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική φτάνει το 86% έναντι του 77% του Ιουλίου. Το 68% εκτιμά ότι τα νέα οικονομικά μέτρα είναι σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 13% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι σωστά.
 
Το 85% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η προσωπική οικονομική κατάσταση του καθενός από όσους απάντησαν έχει επιδεινωθεί λίγο ή πολύ και μόλις το 2% ότι έχει καλυτερεύσει. Το 69% πιστεύει ότι η οικονομική του κατάσταση θα επιβαρυνθεί περαιτέρω το 2013 και μόνο το 7% ότι θα είναι καλύτερη.
 
Το 55% των πολιτών είναι υπέρ της σύστασης Εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο και το 25% είναι κατά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: