Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Τυφώνας Σάντι: η Νέα Υόρκη σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής»


Τυφώνας Σάντι: η Νέα Υόρκη σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής»


Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» κηρύχθηκε η Νέα Υόρκη με απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα.
Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας τουτυφώνα Σάντι, που λίγο μετά την άφιξή του στην Ανατολική Ακτή μετατράπηκε σε κυκλώνα.
Οι Αρχές έχουν δώσει εντολή σε συνολικά ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε πολλές πολιτείες να εκκενώσουν τα σπίτια τους.
Το κέντρο του Μανχάταν πλημμύρισε με τη στάθμη του νερού να φτάνει τα4,5 μέτρα, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των τριών μέτρων που είχε σημειωθεί το 1960 όταν ο τυφώνας Ντόνα σάρωσε τις ΗΠΑ. Το νερό πλημμύρισε και τα υπόγεια τούνελ.
Τουλάχιστον 50 σπίτια κάηκαν στην ιδιωτική παράκτια κοινότητα «Breezy Point» στο Κουίνς, μετά από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο πέρασμα του κυκλώνα Σάντι.
Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες σε πλημμυρισμένους δρόμους όπου το νερό έφτανε μέχρι τη μέση, ενώ άλλοι προσέγγισαν την εστία της φωτιάς με βάρκες.
Ένα φράγμα στο Νιου Τζέρσεϊ έσπασε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι πόλεις Μούναχι, Λιτλ Φέρι και Καρλσταντ, όπου το νερό φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο.
Ο κυκλώνας Σάντι βύθισε επίσης το αντίγραφο του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty, ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας.
Ένα μέλος του πληρώματος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος του πλοίου.
Στο μεγαλύτερο μέρος της Νέας Υόρκης έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ενώ συνολικά 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα σε 13 πολιτείες.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης εκκενώθηκε και αρκετά άλλα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για κάθε ενδεχόμενο.
Τα Μέσα Μεταφοράς έχουν παραλύσει, ενώ έκλεισαν πολλές βασικές οδικές αρτηρίες, σήραγγες και γέφυρες δημιουργώντας προβλήματα στις μετακινήσεις.
Όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες «πάγωσαν». Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παραμένει κλειστό για δεύτερη ημέρα, ενώ δεν λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες.
Κλειστά παραμένουν και τα διυλιστήρια, ενώ η εταιρεία που διαχειρίζεται δυο πυρηνικές μονάδες στο Νιου Τζέρσεϊ ανακοίνωσε ότι πιθανότατα θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία των εργοστασίων της, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Ο Ομπάμα απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συμμορφωθούν με τις διαταγές εκκένωσης περιοχών και πέρασε όλη την ημέρα στον Λευκό Οίκο λαμβάνοντας αποφάσεις, μαζί με τους συνεργάτες του, για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σημειώνεται ότι με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις οι οικονομικές ζημιές από τον κυκλώνα Σάντι ενδέχεται να φτάσουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια,  αν και χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να αξιολογηθεί με ακρίβεια το εύρος της καταστροφής.
Συνολικά περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να πληγούν από τον φονικό κυκλώνα.
Δείτε την κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Υόρκη ζωντανά.


Τυφώνας Σάντι: η Νέα Υόρκη σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» | EcoNews.gr ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: