Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ( ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ) ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ?‏


ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ( ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ) ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ?‏


Μια τυχαία κατάρριψη;
Οι Σύριοι μετά το πάθημα τους με την αυτομόληση ενός πιλότου τους με ένα mig-21 στην Ιορδανία είχαν δώσει μήνυμα στην αντιαεροπορική τους άμυνα να καταρρίπτεται άμεσα κάθε άγνωστο αεροσκάφος. Η εντολή είχε σκοπό να φοβίσει κάθε σκεπτόμενο να αυτομολήσει με τον ίδιο τρόπο.

Προφανώς η αντιαεροπορική άμυνα πίστευε ότι το αεροσκάφος ήταν συριακό και γι αυτό η αντίδραση ήταν τόσο άμεση.

Εγείρεται όμως και κάποιο ερώτημα σχετικά με το ρόλο του τουρκικού αεροσκάφους.
Το αεροπλάνο rf-4 ήταν αναγνωριστικό και πετούσε ιδιαίτερα χαμηλά για τον τύπο του και την αποστολή του.

Ίσως να δοκίμαζε τα συριακά αντιαεροπορικά μέσα που περιλαμβάνουν σ-300.
Αν αυτό ισχύει πρέπει τώρα να γίνονται σχέδια εκ μέρους της Τουρκίας για επίθεση στη Συρία.

Οι αναφορές για συγγνώμη της Συρίας προς την τουρκία δεν επιβεβαιώνονται ακόμη και όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα βρεθούν ζωντανοί οι πιλότοι του αεροσκάφους.

Αν βρεθούν νεκροί να αναμένεται σύντομα αεροπορική επιδρομή σε αντίποινα.

Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βρει αφορμή για να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Για να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο πρέπει πρώτα να κατασταλεί η συριακή αντιαεροπορική άμυνα και να μπορούν να πετάνε χωρίς φόβο στον συριακό εναέριο χώρο αεροπορικές δυνάμεις του νάτο. Στο πλαίσιο αυτών των σχεδίων εντάσσεται και η παρεμπόδιση ενός ρωσικού πλοίου με φορτίο βαριά συριακά ελικόπτερα να επιστρέψει στη Συρία. Αυτό επιτεύχθηκε με ανάκληση της ασφαλιστικής κάλυψης του πλοίου όταν αυτό βρισκόταν κοντά στα ύδατα της Σκωτίας μετά την δημόσια αποκάλυψη του φορτίου του.

Παράλληλα δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι πρόσφατα η Τουρκία έκανε ασκήσεις με δυο αεροπλάνα των ηνωμένων αραβικών εμιράτων τύπου μιράζ 2000 στην περιοχή της ρόδου.
Ούτε είναι τυχαίο ότι το ισραήλ έκανε πολύ πρόσφατα αεροπορικές νυκτερινές ασκήσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου που περιελάμβαναν 12 μαχητικά, δυο αεροσκάφη εναέριου εφοδιασμού και έγινε χρήση μέσων ηλεκτρονικού πολέμου.

Όλα συνηγορούν στο ότι θα γίνει σύντομα νυκτερινή αεροπορική επίθεση κατά της Συρίας και το ισραήλ που το γνωρίζει προετοιμάζεται για τα σχετικά αντίποινα που θα περιλαμβάνουν επίθεση στα αεροδρόμια του από την Συρία.

Αυτό εξηγεί ίσως και τις αντίστοιχες ασκήσεις της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας σε επιθετικό ρόλο που έγιναν πρόσφατα και ξάφνιασαν για την σκοπιμότητα τους.
Πως όμως θα λέγεται η επιχείρηση?

Δόρυ η ασπίδα? 

Για να παραφράσω λίγο τον κ. Φράγκο, που του ξέφυγε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: