Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Πόσες και ποιες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσουμε φέτος

Πόσες και ποιες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσουμε φέτος


Πόσες και ποιες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι φέτος για να τις καταθέσουν στην Εφορία;

Με ποινή έξτρα φόρου 10% απειλούνται φέτος όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν λιγότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις για την κατοχύρωση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ. 
Αντίθετα, η έκπτωση φόρου 10% που ίσχυε πέρυσι στην περίπτωση συγκέντρωσης περισσοτέρων από τις απαιτούμενες αποδείξεις καταργήθηκε, όπως άλλωστε και η υποχρέωση υποβολής των αποδείξεων στην Εφορία.

Φέτος οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από το αν θα υποβάλουν ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα τη φορολογική τους δήλωση, θα πρέπει να φυλάξουν όλες τις αποδείξεις που μάζεψαν το 2011 στο σπίτι τους. Αν κληθούν για έλεγχο, θα πρέπει να τις προσκομίσουν στην Εφορία.

Ο νόμος ορίζει ότι η αξία των απαιτούμενων αποδείξεων είναι το 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου. Για να έχουν ισχύ οι αποδείξεις, η δήλωση θα πρέπει να είναι εμπρόθεσμη, ενώ μέγιστο όριο απαιτούμενων αποδείξεων είναι τα 15.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 18.000 ευρώ θα πρέπει να δηλώσει αποδείξεις αξίας 4.500 ευρώ. Αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δηλώσει αποδείξεις 3.500 ευρώ, στη διαφορά των 1.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος με συντελεστή 10%, άρα θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 100 ευρώ. Αν δηλώσει περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις δεν κερδίζει τίποτα.

Στην Εφορία «περνάνε» όλες οι αποδείξεις εκτός από δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ αυτοκίνητα, ακίνητα), δαπάνες που μειώνουν τον φόρο (ασφάλιστρα, φροντιστήρια κ.λπ.), λογαριασμοί (φως, νερό, τηλέφωνο σταθερό και κινητό), εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και δαπάνες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: