Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

H Αποστολή Viking Το 1976 Ανακάλυψε Ζωή Στον Άρη?


H Αποστολή Viking Το 1976 Ανακάλυψε Ζωή Στον Άρη?

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως βρήκαν αποδείξεις για ζωή στον Άρη, σε δεδομένα που συνέλλεξαν πριν 36 χρόνια. Μια νέα ανάλυση των αποτελεσμάτων από πειράματα που έγιναν το 1976 από την αποστολή Viking στον Άρη υποδηλώνει την ύπαρξη μικροβίων στο Αρειανό Χώμα.
Σε τρία πειράματα που έγιναν από τα δύο οχήματα Viking, ένα μείγμα ουσιών τροφής προστέθηκε σε Αρειανό χώμα, με την ελπίδα πως τα μικρόβια θα κατανάλωναν την τροφή και θα απελευθέρωναν CO2 και μεθάνιο.
Αλλά όταν σε ένα από τα πειράματα εμφανίστηκαν να δείχνουν θετικά αποτελέσματα παράγωντας CO2, οι επιστήμονες συμπέραναν πως η αιτία ήταν πιθανώς οξειδωτικοί παράγοντες στο χώμ, και καθώς τα άλλα αποτελέσματα απέτυχαν να βρουν οργανικά μόρια στο χώμα.
Τώρα όμως, εκείνα τα αποτελέσματα έχουν επανελεγχθεί με έμφαση στην μαθηματική πολυπλοκότητα των δεδομένων. Θα αναμένατε περισσότερη πολυπλοκότητα από δείγματα που περιέχουν βιολογική ζωή παρά απο ουδέτερα, και αυτό είναι ακριβώς αυτό που βρήκαν οι επιστήμονες.
Για να παραφράσουμε μια παλιά παροιμία , αν μοιάζει με μικρόβιο και ενεργεί σαν μικρόβιο, τότε πιθανώς είναι μικρόβιο, λέει ο Joseph D. Miller, επιστήμονας της ομάδας.
"Η παρουσία κιρκαδικού ρυθμού και υψηλού βαθμού μαθηματικής πολυπλοκότητας ή σειράς των δεδομένων μάλλον σημαίνει πως το Viking ανακάλυψε μικροβιακή ζωή στον Άρη πριν 35 χρόνια."
Ο Miller τονίζει πως η νέα ανάλυση δεν είναι τελική απόδειξη, και καλεί για συγκεκριμένα πειράματα να γίνουν στον Άρη με στόχο την ανίχνευση ζωής. "Το καλύτερο θα ήταν να παίρναμε φωτογραφία βακτηρίων με μικροσκόπιο"
¨Αλλά η υπόθεση γίνεται πιο ισχυρή. Γνωρίσουμε πως υπάρχει υπόγειο νερό σε πάγο, και ίσως το υγρό νερό σε περιοχές να απελευθερώνει αέρια μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Το νερό είναι απαραίτητο για την ζωή και το μεθάνιο είναι απαραίτητη υπογραφή για την βιολογία"
Πηγή: tgdaily

Δεν υπάρχουν σχόλια: