Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

NASA: ενισχύει την παρακολούθηση των επικίνδυνων αστεροειδών για σύγκρουση με τη Γη


NASA: ενισχύει την παρακολούθηση των επικίνδυνων αστεροειδών για σύγκρουση με τη Γη


H διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, η γνωστή NASA, πήρε την απόφαση να αναβαθμίσει πρόγραμμα παρακολούθησης επικίνδυνων αστεροειδών που βρίσκονται σε ενδεχόμενη τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.
Ειδικότερα, η NASA διαθέτει επιπλέον 4,1 εκατ. δολάρια για την υπηρεσία Catalina Sky Survey(CSS) που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Τάκσον. Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση και λειτουργία των τηλεσκοπίων του προγράμματος ως το 2015.
Το CSS παρακολουθεί τον ουράνιο θόλο προς αναζήτηση κομητών και αστεροειδών, συμπεριλαμβανομένων και επικίνδυνων αντικειμένων πλησίον της Γης (near-Earth objects- NEOs).
Το 2011, το πρόγραμμα αποκάλυψε 586 αστεροειδείς σε κοντινή απόσταση από τη Γη, ποσοστό 65% εκ των νεοανακαλυφθέντων NEOs.
Η ομάδα του CSS ήταν η πρώτη που παρατήρησε και “συνέλαβε” αστεροειδή σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη, γεγονός που επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίσουν μετεωρίτες που έφτασαν στο έδαφος του πλανήτη μας στην περιοχή του νοτίου Σουδάν.
Η επιδότηση της NASA θα χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση των μεγάλων τηλεσκοπίων του CSS, την ανάπτυξη πιο εξελιγμένων λογισμικών και για τη διενέργεια ερευνών περισσότερες νύχτες κάθε μήνα.
Το CSS χρησιμοποιεί δύο ευρυγώνια τηλεσκόπια εδάφους και ένα συμπληρωματικό στα βουνά της Καταλίνα, βόρεια του Τάκσον. Για τον εντοπισμό ΝΕΟ η ομάδα χρησιμοποιεί τα δύο τηλεσκόπια για να λάβει τέσσερις φωτογραφίες επιλεγμένων τμημάτων του ουρανίου θόλου με διαφορά δέκα λεπτών το καθένα.
Στη συνέχεια χρησιμοποιείται ειδικό λογισμικό για τη σύνθεση των εικόνων και την αποτύπωση της κίνησης των ουρανίων σωμάτων, ενώ φίλτρα απομακρύνουν ήδη γνωστούς αστεροειδείς και μη επιθυμητές παρατηρήσεις.
Σε περίπτωση που κάποιο αντικείμενο χαρακτηριστεί ΝΕΟ γίνεται ειδική αναφορά στο Ίδρυμα Σμιθσόνιανστην Ουάσιγκτον για περαιτέρω αναλύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: