Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Ρώσοι γιατροί θα συνοδεύσουν την πτήση στον Άρη



 
Μάρτιος 19, 2011, (РИА "Новости")

«Στο πείραμα του «Άρη-500» καθώς και στην πτήση προς τον κόκκινο πλανήτη, το διαστημικό πλήρωμα,  πρέπει να συνοδεύεται  από έμπειρο γιατρό, ο οποίος θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε παροχή βοήθειας προς το πλήρωμα, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Σύμβασης για την Βιολογική υπηρεσία της Ρωσίας και επιθεωρητής της επιτροπής για την επιλογή των υποψηφίων κοσμοναυτών και αστροναυτών, καθηγητής  Βόισλαβ Ρογκόζνικοφ.

«Στην πτήση προς τον.....
Άρη, οι κοσμοναύτες πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με ειδικές και διαφορετικές γνώσεις ο καθένας, αλλά είμαι επίσης πεπεισμένος ότι είναι απαραίτητη στη διαστημική αποστολή τους και η παρουσία ενός, τουλάχιστον, γιατρού», είπε Ρογκόζνικοφ.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα ραδιοκύματα από τον κόκκινο πλανήτηέρχονται στη Γη με καθυστέρηση 20 λεπτών. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι σε ένα μέλος του πληρώματος στη διάρκεια της πτήσης και ζητηθούν ιατρικές συμβουλές από τους εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Γης, άμεση επικοινωνία, γίνεται σαφές, ότι δεν είναι δυνατή.
Η μια ώρα καθυστέρηση, είναι πολύ αρνητικός παράγοντας για την υγεία ενός κοσμοναύτη. Και σε μια τέτοια περίπτωση η όποια ιατρική συμβουλή ή θεραπεία θα ληφθεί από το ίδιο το πλήρωμα του διαστημοπλοίου και όχι από τον επίγειο σταθμό, όπως δημοσιεύει σήμερα το πρακτορείο Ria Novosti.

Δεν υπάρχουν σχόλια: