Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Ψάχνοντας για ίχνη εξωγήινων στην επιφάνεια της Σελήνης


Ψάχνοντας για ίχνη εξωγήινων στην επιφάνεια της Σελήνης


Ένα κοίλωμα στην περιοχή της Σελήνης Mare Ingenii. Θα μπορούσε να είναι σήραγγα μιας βάσης εξωγήινων στη Σελήνη που κατασκευάστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια!

Αν οι εξωγήινοι είχαν περάσει στο παρελθόν από τον δορυφόρο μας τότε είναι πολύ πιθανό να άφησαν μηνύματα, επιστημονικά όργανα, σκουπίδια και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν αν εντοπιστούν από τα ανθρώπινα τηλεσκόπια και τα διαστημόπλοια σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν η αναζήτηση γίνει από υπολογιστές ή από εθελοντές ερασιτέχνες – που δεν κοστίζει – η έρευνα αυτή μπορεί να δικαιολογηθεί δεδομένης της τεράστιας σημασίας που θα έχει μια τέτοια ανακάλυψη, παρότι οι πιθανότητες να βρεθούν αντικείμενα εξωγήινων είναι ελάχιστες.

Οι Paul Davies και Robert Wagner από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα υποστηρίζουν ότι οι εικόνες της Σελήνης και οι άλλες πληροφορίες που συλλέγονται από τους επιστήμονες για την έρευνά τους θα πρέπει να ερευνηθούν εξονυχιστικά για ίχνη από εξωγήινους επισκέπτες. Η πρότασή τους είναι συμπληρωματική στις άλλες έρευνες για εξωγήινη ζωή , όπως είναι η αναζήτηση της εξωγήινης νοημοσύνης (SETI), που βασίζεται στα στοιχεία ραδιοτηλεσκοπίων που ψάχνουν στο διάστημα για μηνύματα εξωγήινων πολιτισμών.

Παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα να έχουν αφήσει ίχνη στη Σελήνη οι εξωγήινοι είναι πολύ μικρή, το γεγονός ότι τα σημάδια πάνω στην επιφάνειά της παραμένουν αναλλοίωτα για τεράστιο χρονικό διάστημα – διότι η Σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα και καιρικά φαινόμενα που θα έσβηναν τα πιθανά ίχνη – οι επιστήμονες δημοσίευσαν μια εργασία στο περιοδικό Acta Astronautica, όπου αιτιολογούν την αναγκαιότητα αυτής της έρευνας.
Οι επιστήμονες εστιάζουν την προσοχή τους στην αποστολή Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA (LRO), η οποία έχει χαρτογραφήσει το ένα τέταρτο της επιφάνειας της Σελήνης με υψηλή ανάλυση από τα μέσα του 2009. Στις εικόνες αυτές, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ήδη τα σημεία προσγείωσης των διαστημοπλοίων Απόλλων και όλα τα τηλεκατευθυνόμενα διαστημικά σκάφη της NASA και της Σοβιετικής Ένωσης..



Η NASA δημοσιοποίησε ήδη στο κοινό περισσότερες από 340.000 εικόνες του LRO, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει στο ένα εκατομμύριο. Είναι προφανές ότι μια «χειροκίνητη αναζήτηση» από μια μικρή ομάδα ανθρώπων θα ήταν αδύνατη σύμφωνα με τους επιστήμονες.Ένας τρόπος για να ερευνήσει κανείς όλες τις εικόνες είναι η κατασκευή ενός λογισμικού για την αναζήτηση περίεργων χαρακτηριστικών, που ίσως να οφείλονται σε αντικείμενα, ίχνη στο έδαφος ή κτίσματα που άφησαν εξωγήινοι.. Αυτά μπορεί να παραμένουν αναλλοίωτα εκατομμύρια χρόνια διότι η επιφάνεια του φεγγαριού είναι γεωλογικά ανενεργή και μεταβάλλεται πολύ αργά – κυρίως από μετεωρίτες.





Το σεισμόμετρο από την αποστολή του Απόλλων της NASA ανιχνεύει μόνο μια φορά το μήνα περίπου, μετεωρίτες σε μέγεθος πορτοκαλιού, μέσα σε μια περιοχή ακτίνας 350 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τους Davies και Wagner, απαιτούνται εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια για να εξαφανιστεί από το σεληνιακό έδαφος ένα αντικείμενο διαμέτρου δέκα μέτρων.
Εκτός από την διερεύνηση των σεληνικών φωτογραφιών μέσω υπολογιστή, μια εναλλακτική λύση που προτείνεται είναι η εξέταση των φωτογραφιών από ενθουσιώδεις ερασιτέχνες μέσω του διαδικτύου.
Αν μάλιστα οι εξωγήινοι πέρασαν από την επιφάνεια της Σελήνης και άφησαν σκόπιμα κάποιο μήνυμα, τότε αυτό θα μπορούσε να βρεθεί εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: